Zdravim, prvy krat idem robit jahodovy dzem. Od vcera mam nalozene jahody cukrom. Davam 1kg trstinoveho cukru na 3 kg jahod. Chcem to robit v hrnci na dva krat s tym ze chcem pridat pektín na zahustenie. Lenze na obale je napisane pektin pridavat pred cukrom. No ale to nespravim kedze mam jahody uz nalozene cukrom. Tak sa chcem spytat ci davat ten pektin a kedy a ci vobec teda. Dakujem
Uz som davala pektin aj do osladeneho ovocia, rozmiesaj ho s par kyzicami cukru a tak daj do prevarenych jahod. Nezabudni okyslit, pretoze cim kyslejsi zaklad, tym lepsie pektin zahustuje a jahody si ziadaju okyslit, pretoze potom je ten dzem taky jalovy
S pektinom bohuzial nemam skusenost. Ja pozivam zelirovaci cukor pomer 3:1 ovocie:zelirovaci cukor. Tento https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...
Niekedy tam este pridam citronovu stavu alebo kyselinu citronovu, inak nic ine. Uvarim v pekarnicke a naplnim pohare, zabalim do deky do dalsieho dna. Hotovo.
a mozes ho aj upiect v rure, treba podliat a nechat piect, obcas premiesat od kraja do stredu, bez prace hotovy 🙂 pozri navod na nete, ak ta zaujalo
@simsalabim presne aj ja 2:1 bez roboty
@sono2 ano, aj mne sa paci, ze to je bez roboty. Pouzivam iba 3:1, nemame radi, ked je to moc sladke, takto vynikne chut ovocia.
ja nedavam pektin, nalozim den vopred, ochutnam potom, ak je moc sladky dam kyselinu citronovu, pol lyzicky-lyzicku podla mnozstva, rozmiesam, ak su velke kusky este rozmixujem, ale nie do kase, robim po castiach v sirsom hrnci, asi 4 naberacky dam do hrnca nech buble, miesam, cca 10-12 minut, skuska ci tuhne - lyzicku dzemu nabrat na studeny tanierik a urobit cesticku cez stred, ak sa nespaja, je hotovy, kazdu dalsiu varku uz neskusam, kazdu urobenu varku prelievam do hrnca a na zaver vsetko premiesam, este ochutnam ak treba dam kyselinu a plnim flase, zavriem, otocim dnom hore na 10 minut, otocim naspat a necham chladnut prikryte do dalsieho dna, robievam asi 3 kg naraz, vyjde cca 7 malych flasticiek