Chystám sa urobiť vlastný pečený čaj, pozerala som už nejaké recepty ale sú väčšinou staré preto keď aj napíšem otázku mi asi nikto na ňu nezodpovie
Je tu nejaká žienka ktorá si doma takýto čaj sama robí ? 😊
@juja_01 dakujeeem takýto nejaký recept som aj videla a pani tam mala dosť veľké poháre, mna zaujimalo koľko to potom vydrží keď sa taký otvorí. Či je lepšie radšej take malicke ako sú v obchode ( tie na 1 dávku ale dala by som o niečo väčšie ) alebo veľký pohár vydrží dlho. Potom asi predpokladám skladovať v chladničke ? A je chuťou taký ako z obchodu ?😊😊
Ja robievam do pohárov od džemu (také tie stredné), po otvorení mávam v chladničke, inak klasicky ako zaváraniny. U nás po otvorení dlho nevydrží, takže tých pár dní v chladničke mi zatiaľ vždy v pohode vydržal :D
S tou chuťou ti veru nepoviem, lebo tie v obchode som nikdy nekupovala, tak neviem porovnať 🙈 my sme si začali robiť tento domáci a mám aspoň svoj bez zbytočných ečok a konzervantov .. a aj ovocie si namiešaš ako tebe vyhovuje 🙂
ahoj, ja robím pečený čaj. Ale recept robím od oka. Pre mňa je vo všetkých receptoch príliš veľa cukru. Rum a citrón dávam. Robím do menších pohárikov a skladujem v špajzi. Po otvorení v chladničke
@juja_01 ja som mala zatiaľ iba kupovaný a veľmi nám to chutilo preto mi napadlo že by som urobila domáci a chcela by som ho dať aj ako darček rodine na Vianoce 😊preto ma zaujimala ta chuť či je ozaj intenzívny keď sa aj zaleje vodou či to nebude len taká horúca voda a niečo naspodu 😁😁 vyskúšam asi teraz urobiť z mrazeného ovocia len z polovičnej davky na skúšku
@kova85 ďakujem , teším sa ako vyskúšam možno aj dnes. Trosku sa bojim tej časti pohárov v trube, ešte som nič nezavarala😃použiť môžem akykolvek sklenený pohár s vieckom či musí byt nejaké špeciálne ?
No trošku vodové (nevýrazné) som to ja mala ten prvýkrát keď som dala menej cukru. Odkedy dávam to celé kg na 3kg ovocia, tak je to pre nás super 🙂 Vyskúšaj v menšom ako píšeš a uvidíš 🙂 Držím palce
Inak zavárať nemusíš, keď pohár hneď po naplnení zavrieš a otočíš hore dnom, ono sa to zakonzervuje samé tým, že je to horúce 🙂 aspoň mne väčšina chytí a tie čo nie, nechám v chladničke a používame ako prvé ;)
ja to robím v rúre na veľkom pekáči zamiešam ovocie a dám ingrediencie všetky. Cukor podľa chuti. Záleží aj od ovocia aké použiješ. Ak je málo sladké pridám cukor. Potom to dám do pohárikov a pod deku. Ja väčšinou také tie horčicové používam poháriky.
Robievam a davam vsetko od oka, cukru davam ale skutocne vela, aby to bolo sladke. Pohare mam radsej mensie, kupovala som ich specialne preto, ze som aj predpokladala, ze v 7 decovych by sa to piokazilo skor ako vypilo. Horcicaky uz su v pohode. Po otvoreni skladujem v chladnicke. Nas je doma vela, takze takto sa to stihne vypit a nikdy sa nic nepokazilo. Peceny caj robim vzdy v hlbokom pekaci a ovocie davam rozne aj podla toho, co aktualne dozrelo. Robim postupne od jari do jesene - od dozretia jahod. Po naplneni poharov iba otocim hore dnom a zabalim do deky, kym nevychladne. Zatial sa nikdy nic nepokazilo.
@juja_01 aha pozerám že som zle prečítala ja som myslela že keď naplnim poháre tie dám ešte do trúby zase 😁čiže len naplnim prevratim a samé sa to zacvakne?😊
Myslite, ze kompotove ovocie v prevarenej vode, po pridani doplnkovych ingrediencii by sa velmi lisilo od peceneho caju? Ja myslim, ze ani nie. Musim skusit.
áno tak 🙂 ako aj písali ostatné baby 🙂 naplniť poháre, zavíčkovať a otočiť hore dnom 🙂
@oli18 nie je to peceny caj, ale skus radsej to, ze vezmes cerstve jablko - jedno velke alebo 2 mensie, nejake mandarinky ci pomaranc, hrusku... pokrajaj na drobne kusky, potom povar, dochut dobrym cajom, oslad, okysel citronom. Nikto lubi aj do pohara s takymto cajom s ovocim sprtnut aj z vinka. Bude to lepsie, ako ked tam das ovocie, ktore by sa ti rozvarilo na kasu. Ja aspon 2x do tyzdna robim aj taky velky hrniec takehoto ovocneho caju, deti to maju velmi radi a ovocie nie je rozvarene
@juja_01 super ďakujem už sa teším ako vyskúšam 😊 ešte sa spýtam, keď potom hotový čaj zalejem vodou bude mat aj peknú farbu ( urobím najprv lesnú zmes z mrazeného ) alebo bude skôr ciry? Keďže som mala len kupovaný tam možno aj pridajú dačo aby mal peknú farbu 😃
@deniseee a aké korenia zvyknes používať resp koľko? Asi je lepšie dať ho viacej predpokladám aby to bolo intenzívne ? Pripadne kandizovane ovocie
za mňa má peknú farbu, nezabudni dať do pohára dostatok šťavy, len z ovocia tú farbu takú mať nebudeš 🙂
Toto je vysoko individualne, pretoze u nas milujeme skoricu a klinceky, ja to sypem od oka, avsak stedro 🙂)). Nemam to odmerane, musi mi to proste krasne vonat. Niekto ma velmi rad aj badian. U nas ho ale vsetci neznasame, takze ja ho nedavam (ale je krasny, zdobime nim vianocny veniec, ale do peceneho caju ho nedavam). Kandizovane ovocie som este nepouzila, ale ked vyskusas, daj vediet, ked sa ti to osvedci, vyskusam potom aj ja 🙂. Ja davam koreniny uz na zaciatku, teda sa to s tym pecie. Klinceky mam v mlynceku, teda ich vzdy pomeliem priamo do pripraveneho ovocia a premiesam (ako ked robis cesto na medovniky, tiez melies).
@juja_01 môžem sa ešte spýtať koľko asi poharikov vám vyjde z jedného plechu ?
Fuuuha tych 350ml asi 5? Nepamatam si teraz presne :/
Ánoooo my a je u nás veľmi obľúbený, rozdávame po celej rodine 😇
Ja mám takýto recept:
3kg ovocia
1kg cukor
2 citróny
10ks klinčekov
2-3ks badián
2dcl rum
1. Ovocie dať do hlbšieho plechu (pokrájané, bobuľovité ovocie celé), pokrájať citróny, zaliať rumom - premiešať
2. Pridať klinčeky, badián, prípadne škoricu (ja nedávam, lebo ju nemám rada) - premiešať
3. Dať piecť do rúry na 200°C, 30 minút - priebežne premiešať
4. Po vybratí z rúry horúce dať do pohárov a otočiť hore dnom (aby sa sami "zakonzervovali")
Ten cukor (celé kg) je tam dôležitý, pri prvom pokuse sa mi to zdalo hrozne veľa, tak som dala menej a bolo to také menej chutné .. pri ďalších pokusoch som dala celé kg a je to o moc chutnejšie, hustejšie, sladšie.
Do pohára potom dám cca 4 polievkové lyžice (dostatok ovocia aj šťavy) a zatiaľ cca 250ml horúcej vody 🙂