Robievate ? Mám veľa ríbezlí a chcela by som ich zuzitkovat týmto spôsobom, ešte som dzem nikdy nerobila a snáď to nebude hlúpa otázka ale treba ríbezle od tých malých korienkov obrat?😃
Mamina ich popuci rukami alebo tym "onym" na pucenie zemiakov a potom to hodi do siloniek (odstrihne nohy a zaviaze, tie klasicke), ma to ako sitko a cez to vlastne vytlaci stavu. Ale mozes prepasirovat. Vznikne cista stava a mamina dava na 1 liter 800g cukru, zohreje, kym sa cukor rozpusti a potom po 2-3 naberacky dava do smaltovanej rajnice a redukuje. Ziadne zelirovacie srandy. Poctivo si to odstoji a ja to robievam takisto.
Svokra tam nechava cele plody, resp. take kus popucene a dava aj ten zelirovaci pripravok, ale na mna je to kysle, riedke a vadia mi tam tie supky a kusky oschnutych kvietkov.
Viac nam chuti ten lekvar od maminy, vie ho spravit redsi alebo uplne husty ako kamen a ten dava do kysnutych buchiet. To v zavislosti od dlzky redukovania, tusim kazda varka sa vari tak 8 min., ale ja som varievala len jahodovy, tento este nie, zajtra idem na to prvy raz.
Tak ja robim dva druhy, jeden normlane ide do odstavovaca a potom +gelfix a cukor. A druhy robim tak ze popucim rukami, pocukrujem, necham postat, a potom robim dzem aj z tymi kostkami a vsetkym, nepasirujem to uz komplet. Huste je to podla toho ako dlho as to vari, cize ako potrebujes, tak to povaris...
A inak ano, vsetko zelene musi ist prec, aj male stonky atd.. preto u mna ma okrem inych dovodov prednost odstavovac :D
Oberies ich zo stoniek, povaris par minut, prepasirujes a potom uz ides podla svojho oblubeneho receptu. Keby si mala lis na ovocie alebo snekovy odstavovac, tak ich prezenies cez to a mas surovu stavu, ktoru mozes varit
Ak myslis korienkami tie zaschnute zvysky kvetov na konci plodu, tak tie sa neodstranuju, ostanu v site spol s kostkami, ked ich budes pasirovat