Repkový verzus slnečnicový olej

7. nov 2024

Ahojte. Piekla som muffiny so slnečnicovým olejom a pekne narástli. Druhý krát som robila ten istý recept, ale s repkovým olejom a muffiny nenarástli a olej ostal na dne košíčkov. Repkový olej nie je vhodný na pečenie? Všade v receptoch to píšu tak genericky, že máme použiť hocijaký olej. Vaše skúsenosti?

simona20201309
7. nov 2024

Som strašný amater v pečení, ale olejom to určite nebude. Slnečnicový som dala raz a nikdy viac. Strašne som ho cítila v celom koláči. Celý kolac mi smrdel aj chutil za olejom.

marllik
7. nov 2024

Ja davam len repkovy a vzdy mafiny pekne narastli

ajsha123
7. nov 2024

Ja tiež používam repkový a koláče sú fajn. Olejom to nebude. Asi si urobila chybu niekde inde

zuzanaete
8. nov 2024

U mna ziaden rozdiel, ci dam slnecnicovy alebo repkovy.

majamat
8. nov 2024

u mna tize ziadny rozdiel. uplne pohode pouzivam repkovy

masandra
8. nov 2024

Slnečnicový nepoužívam vôbec a nemám problém s pečením, používam rôzne oleje, najmä repkový. Olejom to nie je.

saxana000
8. nov 2024

Mne repkovy odjakziva strasne smrdi.pouzivam iba slnecnicovy na varenie aj vyprazanie.

ekira1
8. nov 2024

Používam aj aj a rozdiel som si nevšimla.

ekira1
8. nov 2024

@saxana000 zmeniť značku? Slnečnicový na vyprážanie nie je najlepšia voľba.

margotka17
8. nov 2024

Zrejme to nebude olejom, ale skôr tým, ak ti cesto postalo, kým sa tie prvé piekli. Ja slnečnicový olej ani nekupujem, nám s ním nič nechutí.

saxana000
9. nov 2024

@ekira1 preco?

stanulienkat
9. nov 2024

@saxana000 na vyprazanie a vysoke teploty je vhodnejsi repkovy. Znesie viac stupnov.

aandrea9
9. nov 2024

@stanulienkat to áno ale ten smrad 🙈

ekira1
9. nov 2024

@saxana000 pretože má nižší bod zadymenia ako repkový, je pri vysokej teplote nestabilný, prepaľuje sa, vznikajú karciogenne látky atď. Na vysoké teploty je vhodnejší a istejší repkový. Slnečnicový na vyššie teploty musí byť zo špeciálnej odrody, tuším klátovský znesie I vyššiu teplotu, ale ten má I inú cenu. Na varenie je slnečnicový dobrý, ale na vyprážanie je lepšie voliť iný druh.

ekira1
9. nov 2024

@aandrea9 I repkový raciol ti smrdí? Alebo fritol?

stanulienkat
9. nov 2024

@aandrea9 kvalitny nema preco smrdiet

aandrea9
9. nov 2024

@ekira1 repkový všeobecne

ekira1
9. nov 2024

@stanulienkat tiež nechápem. Smrdieť môže tak starý, alebo prepáleny olej. Možno nejaký lacný z výliskov 🤔

ekira1
9. nov 2024

@aandrea9 tak v tom prípade by som si radšej priplatila za špeciálny slnečnicový ako bežať naproti rakovine, alebo iných chuťovkám..

saxana000
9. nov 2024

@ekira1 aha to ano.my ale vela nesmazime a ked uz tak vzdy na cerstvom nikdy ho nepouzijem dva krat. Mne tam proste vadi ten smrad a ten šmak toho jedla..ja to zacitim aj v restike ze hranolky boli smazene na repkaci.. brrrr...

saxana000
9. nov 2024

@aandrea9 mne detto uplne mi chlpy jezi.

ekira1
9. nov 2024

@saxana000 tak v reštikách mi smrdí všeličo, väčšinou kupujú najlacnejšie z metra 🙄. Keď nevyprážate slnečnicový je v pohode, tuším do 200° znesie v pohode.