Ahojte, kúpili sme od kamarátky zajaca - viete niektorá poradiť dobrý, vyskúšaný recept? vďaka
peceny zajac na palickach - špíz. S paprikou, syrom, cibulou alebo cim kolvek, co sa hodi (slaninkou, hribami). Vsetko napichat na spajlu alebo spizove palicky a upiect. Ako prilohu pecene zemiaciky. Mnam.
Ingrediencie: 1 zajaca, 3 lyžice oleja, soľ, 1 cibuľa, 150 g koreňovej zeleniny, 1 lyžička cukru, celé čierne a nové korenie, 1 bobkový list, 1 lyžica octu, mäsový vývar, 30 g hladkej múky, 30 g postrúhaného perníka, 3 lyžice slivkového lekváru, 1 dl červeného vína
Zajaca rozporciujeme, umyjeme, osušíme a prudko opečieme v rozohriatom oleji. Osolíme, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, osladíme a ešte trocha opražíme. Polom pridáme celé čierne a nové korenie, bobkový list, ocot a mäsový vývar, prikryjeme a udusíme domäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame. Mäkké mäso vyberieme a odložíme do tepla. Šťavu vydusíme na tuk, poprášime múkou a opražíme. Pridáme postrúhaný perník a slivkový lekvár, zalejeme trochou vývaru, povaríme a dochutíme vínom. Nakoniec vyberieme koreniny, šťavu so zeleninou pretrieme, vložíme späť mäso a spolu zohrejeme.
Ingrediencie: 1 zajac, 12 plátky anglickej slaniny, hrsť čerstvého rozmarínu, 4 ks alobalu. Marináda: 250 ml bieleho vína, 100 ml octu, 200 ml oleja, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 KL korenie na divinu alebo len mleté čierne korenie, soľ
Marináda: Všetky ingredencie na marinádu sa iba spolu zmiešajú. Zajaca rozdeliť na 4 kusy, naložiť cez noc do marinády. Potom na kus alobalu položiť 1 kúsok zajaca, poliať ho ¼ marinády, obložiť 3 plátkami anglickej slaniny, posypať potlačeným rozmarínom a poriadne alobal uzatvoriť, aby šťava zo zajaca pri pečení nevytiekla. Kúsky zajaca dáme na plech a pečieme 1 hod. pri strednej teplote. (Kto má vonku gril, môže zajaca grilovať
baby, kde sa dá vôbec kúpiť zajac - králik?
zajac na vine, alebo tmavom pive:
Zajka pokrajat a opiect s cibulkou vo velkom hrnci, ked je tak povrchovo oprazeny, podliat bud cervenym vinom, alebo tmavym pivom k tomu pridat mrkvicku, thymian, bobkovy list a ochutit sol, korenie ako mate radi. Nechat strasne dlho dusit, kym sa nezacne masko az rozpadavat, ja nechavam na malom plameni asi 2-3 hodinky. Strazit a ked treba tak podlievat. Nakoniec pridat asi 1pl jemnej horcice a 1-2 platky medovnika (obycajny nakrajany pernik bez cokolady a bez nicoho, takyto http://2.bp.blogspot.com/_FUIzLmhUNRw/R0hM1Gij6... ) na zahustenie. Kto ma rad sladsie, moze pridat susene slivky, alebo ribezlovy dzem. Je to take sladko-slane, mnamkove. Ja podavam s varenymi zemiakmi tak napolovicu rozpucenymi, lebo si ich miesame s tou omackou
lucia, my sme kupili v tescu... davam ho malej, velmi ho lubi... len je dost drahy :(
jej Miriam, vidim ze aj ty ho robis podobne.
Ja takto robim aj hovadzie masko na sladko-slano, presne ako aj zajaca, len to dusim este dlhsie a je to mnamkove, len ho nerobim casto, lebo to je par hodin zabitych v kuchyni a mam na to malo casu. Ale ked uz, tak urobim viac a zamrazim polovicu
Ahoj, my robime so zajaca klasicy perkelt alebo na smotane...postup ako pri kurcati 😉