🙂 Ahojte, prosim poradte mi neake recepty pre deturence ...Ďakujem
ahoj 🙂
my najviac milujeme - obycajnu "polievku" (trosku masla, brokolica, cesnak, dochutit a podla uvazenia - hustoty - trosku ovsenych vlociek) ale komplet rozmixovanu - a do nej lyzicku bieleho jogurtu - ked uz sa serviruje...
presne tak...polievka...dusena brokolica...zapekana...alebo kuracie prsia plnene brokolicou a so syrom...
aj do hociake šalátu môže ísť,trošku povarit alebo naparit a je to!
z knihy: receptár zdravej výživy pre dojčatá a deti:
Brokolicová nátierka
80gbrokolice, 10g rastl.tuku, zelená vňať, majoránka,1lyžička bieleho jogurtu, 10g strúhaného syra na posypanie
Brokolicu varíme nad parou do makka a s ostatnými surovinami potom zľahka vyšľaháme, pridáme nasekanú vňať, natrieme na pečivo, posypeme syrom
vhodné od 10mesiacov
Omáčka z brokolice:
80g brokolice, 2dl vody na varenie, soľ, 1dl mlieka, 30g polohr.muky, 20g tuku, bazalka, citr.šťava
Brokolicu dáme variť do mierne osolenej vody, k uvarenej pridáme zátrepok z mlieka a múky, povaríme do zhustnutia. Nakoniec dochutíme tukom, posekanou bazalkou a citr. šťavou
vhodné pre deti od 1 roka
Zapekaná brokolica
180g brokolice, voda na varenie, soľ, 2polievk.lyžice oleja, 10g múky, 1,5dl mlieka, 10g postrúhaného syra, 10g sójovej múky, zelená vňať
Brokolicu uvaríme v osolenej vode, rozoberieme na malé kúsky, uložíme ich na vymastenú a múkou vysypanú formu, zalejeme zátrepkom z mlieka, postrúh. syra a sójovej múky a dáme upiecť. Upečenú brok. posypeme posekanou zelenou vňaťou
vhodné pre deti od 1 roka
alebo brokolicove placky, uvarime brokolicu, pokrajame nadrobno a zmiesame s vajickom a trochou muky .......osolime.........oprazime.........so zemiakovou kasou je to mňam 🙂
tie placky vyzeraju zaujimavo 😀
miri, ja take robim aj karfiolove 😉 .............a najlepsie su, ked ich niekto spravi namiesto mna 😀 😀 😝
Brokolica s čínskymi rezancami:
Ak poznáte čínske rezance, nie ryžove, ale obyčajne, dostať v bille a niekedy v jednote. Môže byť aj cestovina, ale mne to tak nechutilo. Rezance a cestovina sa proste iba uvaria.
Brokolicu rozdelenu na kúsky "varíme" na pare, hodíme na maslo, trošku vhodnej vegety- dávame alnaturu z DM, je bez umelín. A hotovo. No ale teraz najdôležitejšie. Po naservírovaní rezancov a brokolice na tanier polejeme sójovou omáčkou, máme tiež originál bez glutamanu a úplne naj je poliať to olejom z praženého sezamu. Máme ho z Rakúskeho metra, u nás je problém. Myslím, že som videla v bille, ale neviem, či je z praženého a malá fľaštička príšerne drahá.
Toť naše mega jedlo 😀
ukana-ja zemiakove,a cuketove vidis take ma ani nenapadli a to karfiol a brokolicu mame min 1 den v tyzdni
titkovamiriam, ja som vcera cuketove robila............. 😉 tie brokolicove robim take malicke, ako volske oko, aby sa netrhali, len lyzicou naberam, tvarujem placku............
jasne aj ja mam take rada ked rodim velke tak pridam 3 zemiaky 😀
polievka:brokolicu rozdelime na ruzicky,pridame trosku soli a uvarime na makko,mozme pridat vajicko,alebo ju rozmixovat a pridat trosku smotany.dalej ju mozme uvarit s mrkvou a krupicovimi knedlickami.
cestoviny:uvarime cestoviny a na ne dame podusenu brokolicu s paradajkovou drenou a troskou cesnaku.
ja najcastejsie robim zapekanu brokolicu-uvarim ju 5 min vo vode,vyberiem roztlacim a pridam nakrajanu sunku a tvrdy syr,zalejem smotanou s rozslahanym vajickom a dam zapiect