Recepty pre dojčiacie matky

domixlily
9. feb 2023

Baby, máte nejaké recepty pre dojčiace matky? Ja fakt neviem čo variť, už niekoľkokrať sme mali zápchu a nechcem experimentovať a trápiť malú ďalej. Samozrejme kapustu som ani neskušala. Viete mi odporučiť čo na 100% je bezpečné?

strapec
10. feb 2023

@domixlily keď píšeš, že ste mali zápchy - aj ty si mala? Za mňa kura s ryžou je istota, vývary, cestoviny s tuniakom, rezance s makom, tvarohom, na ranajky ovsené, špaldové, psenove kaše s ovocím, orechami, kokosom, kyslomliečne produkty - jogurt, kefir, acidko, hrianky s avokadom, šunka, uhorka, omeleta, jablka (bez supky), banány, výživy… toľko ma napadlo v rýchlosti 🙂

lucilaines
10. feb 2023

Kolko ma mala? Babatka proste mavaju zapchy a koliky, nemaju este dozrety traviaci system. Naozaj to nesuvisi s tym, co jes alebo nejes. Vidis sama, ze ju mava opakovane. Takze sa zbytocne nestresuj, jedz co chces, davaj malej probioticke kvapky, cvic s nozickami, masiruj brusko, ked treba pomoz rektalnou rurkou a vydrz par mesiacov. Hlavne neskonci na suchych rozkoch .

lenkatroj
10. feb 2023

Nam este velmi pomohlo nechat deti "vyprdkat", na radu laktacnej poradkyne - v kupelni dat dole plienku, babatko opriet chrbatikom o svoje brucho a hrudnik, chytit mu zadnu stranu stehienok a skrcit jeho nozicky, cize kolienka k brusku a podrzat, kym sa nestazuje/kym vladzeme; odporucam ritku nad umyvadlo/nocnik/vandlik, keby nieco vypadlo... 😉

pri prvom pokuse sa krpana riadne vyprdela, takze sme pokracovali a odvtedy sme nemali problemy s kolikami ani zapchami. Dokonca si dcerka na to urobila asociaciu na vyprazdnovanie, takze sme nemuseli riesit pokakanu ritku.

Rovnako fungovalo pri synovi. Po navrate z porodnice nervozny ako pes, dali sme vyprdiet a odvtedy travenie bez problemov.

Napomocne moze byt tiez nosenie v nosici/satke. Babatko sa pri tom trocha natriasa a dostava "masaz bruska", ako sa s mamou/tatom o seba navzajom hybu.

Viem, ze to nie je ocakavany "druh receptu", no vdaka nemu som mohla jest vsetko a vyskumy tvrdia, ze to ma vplyv napriklad na buduce alergie dietata (ked je vystavene alergenom v stopovych mnozstvach cez materske mlieko)

domixlily
autor
10. feb 2023

@lenkatroj ďakujem za radu so zápchou si poradit viem. A áno viem že nemaju dozretý tráviaci systém. Ale keď niektoré potraviny znáša horšie nebudem ich jesť naschvál aby sa trápila 🤦‍♀️

domak2
10. feb 2023

@domixlily ak to berieš takto, je to potom prudko individuálne a sama si musíš odsledovat co myslíš ze jej nerobí dobre. Univerzálna rada nie je. U nás sa zakazujú strukoviny, štipľavé ...v Indii kojace matky nič iné pomaly nejedia, tam zas vraj nemajú jest ryby 🤷‍♀️