Recepty na zdravé omáčky bez soli

31. máj 2021

Ahojte, hľadám nejaké skvelé recepty na omáčky k zemiakom, cestovinám, mäsu, ryži atď.
Podmienka aby bola omáčka chutná aj bez soli, či korenín v ktorých je soľ, dochucovadlá atď.
Niečo zdravé a bez soli.
Ďakujem

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
31. máj 2021

Napr. syrovu omacku nemusis vobec solit. Hovorim ale o syrovej omacke, ktora obsahuje skutocny syr, cize napr. v smotane rozpustena niva, alebo eidam, alebo hermelin, gorgonzola... nie take, ze do mlieka natrepem syrokrem, to je hnus a od syrovej omacky to ma daleko.

Ostatne omacky si neviem predstavit uplne neosolene, ale v podstate vsetko vies varit aj bez soli a korenia.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
31. máj 2021

@viestta Tak to autorka nepisala, ze uplne bez soli - to potom vyluci vela potravin. Ak napr. aj to maso pripravi bez soli a zje, tak potom tak pripravi aj kazdu omacku a nemusi sa pytat, nie?
Syry samozrejme obsahuju sol, mozno by autorka mohla objasnit ci ide o to, ze vsetko potrebuje uplne bez soli, alebo su take potraviny ako napr. syr v poriadku. AJ cestovina obsahuje sol, aj pecivo... aj kazda jedna spracovana potravina.

autor
31. máj 2021

@viestta áno presne tak redukcia soli pre zdravotné dôvody

nafka0483
31. máj 2021

No a musis uplne vyradit, alebo staci zredukovat? Stari rodicia museli obmedzit a varila im mamka, tak postupne znizovala davky, stale solila, ale postupne ovela menej. kedze varila vsetkym rovnako, tak aj my sme zvykli na tie chute, kedze to nebolo zrazu uplne neosolene, a aj starym rodicom to prospelo zdravotne.

Takze by som na to isla asi tak, ze aj omacku prisolit, ale len velmi malinko, maso tiez trosku a zeleninu napr. vobec. A tak postupne, pretoze vylucit naraz uplne vsetku sol, to sa bude jedlo zdat uplne bez chuti.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz