Ahojte mamy, kucharky. Prosim vas, mozete sem prihodit recepty na varenie v tlakaci? Nielen strukoviny, ale aj masove jedla alebo hocico ine... Viem, ze je tu tema co uvarit, ale mna a mozno aj ine mamy zaujima rychle uvarenie. Dakujem
@janano tak neviem ci dobre, ale normalka spenis cibulu, mozes dat aj cesnak, das nakrajane masko, posolis a pokorenis ako chces, mozes tam dat hocijake koreniny ake lubite,alebo bylinky, trocha podlejes vodou, zavres a takych 40 minut odkedy uacne sycat dusis 🙂 Potom otvoris zaprasis mukou a je hotovo 🙂..Ja tam robim aj segedi, svieckovu, polievky....mam velky 6 L ale teraz mam zajednany od nasich ako darcek aj mensi
@janano staci tak trochu, aby si tammala nejaku stavu, ale neboj nevypari sa ti a ostane tam a nic ti tam neprihori 🙂 Inak ak by sa ti zdalo po tej dobe este maso tuhsie tak ho mozes opatovne zatvorit a dorobit, podla toho aky to mas kusok, ale ked je pokrajane tak by malo tych 40 minut aj stacit. Ja robim velky kus na svieckovu v celku tak asi hodinu az hodinu a stvrt
Maso na přírodní způsob. Maso hovězí, vepř. kýtu, kotletu nakrájím na plátky, osolím, opepřím, z jedné strany trochu sladké papriky. V tlak. hrnci mírně opražím na oleji cibulku a současně si rozpálím pánvičku s olejem, Plátky masa obalím z jedné strany v hl. mouce a prudce opeču na pánvičce z obou stran, pak vkládám do tl. hrnce.Na pánvičce se ti mouka trochu připeče, tak až opeču všechny plátky, tak to zaliji vodou a pak přeliju do tlakáče. vznikne šťáva, kterou už nemusíš většinou zahušťovat, dusíš vepřové maso krátce - cca 10 -15 min, hovězí o něco déle a necháš dojít. Vhodné k bramborám, k rýži. Stejně lze připravit i závitky. v tlak vařím i brambory, pokrájené zaliji vařící vodou, nemusí být celé ponořené, až začnou vařit, nechám je max. 10 min.
Dále taky vývary - hovězí, kuřecí, vepřové kosti z kotlety.
@janano ja varim v tlakaci napr. rizoto (take falosne 🙂 ) - na oleji spenis cibulku, prisipes trochu kari korenia, cca 1 hrncek ryze a trochu oprazis, potom nasypes masko, zeleninku, posolis a zalejes vodou do vysky ryze, zavries a nechas varit, ked zacne sycat treba nechat varit na malom stupni cca 10 min., potom este nechat dojst cca 10 - 20 min.
bravcove masko dusene na rasci (alebo na hrasku): platky masa naklepes, osolis, okorenis korenim aj rascou a oprazis na oleji, v tlakaci spenis na oleji cibulku, vlozis oprazene masko, zalejes vodou, cca do vrchu maska a nechas dusit v tlakaci od sycania cca 10 - 15 min. (podla hrubky platkov), po otvoreni masko vyberiem, omacku zaprasim trochou muky a dovarim omacku, pripadne ak bez muky, tak zlejem a rozmixujem do hladka (cibulu treba rozmixovat), mozes pridat trochu smotany a zase je omacka ina, rovnako robim aj s hraskom, prisipem ho na zaciatku pred zatvorenim tlakaca, inak je postup rovnaky, alebo miesto rasce mozes dat mletu cervenu papriku a mas nieco ako paprikas, mozes pridat miesto hrasku huby, alebo inu zeleninu...
@janano
skus pozriet tu https://www.modrykonik.sk/forum/recepty/varenie-v-kuchte-co-vsetko-tam-varite/
je tam zopar tipov