Ahojte,
Mate nejake overene recepty na zdravsie a financne lavnejsie recepty? Take co vam aj manzel zje🙈🙈
Ahoj, moj muz ma rad sparglu.. aj ked teda nie je najlacnejsia, ale momentalne je sezona spargle a ak je akcia, tak cena nie je hrozna. Ma rad aj pseno, takze to mu casto varim ako prilohu k masu pseno, zelene fazulky... zachvilu bude sezonna zelenina, tak sa daju robit rozne salaty. Obaja mame radi kapustu, aj kyslu, aj hlavkovu, taktiez strukoviny, fazulu, sosovicu...
Ale ako spomina @17juraj17 , najviac sa muzovi zavdacim lecom a vychadza aj zo vsetkeho najlacnejsie 🙂
vsetka sezonna zelenina a ovocie, strukoviny, bataty
V podstate vela veci vieš urobit v zdravsej variante, staci vynechať vyprazanie, muku a prilohy nahradit zeleninou
teraz máš sezónu zeleniny a pomaly sa rozbieha aj sezóna ovocia, bývam na dome a kedže mám záhradu tak mám zeleniny a ovocia dosť po celý rok (čo nestíhame zjesť v sezóne dám do mrazáku) 🙂
a čo sa týka jedál tak muž má rád zeleninové polievky s domácimi rožkami alebo vajíčkom, placky (zemiakové, cuketové), palacinky klasické aj jablkové, lečo, buchty s domácim lekvárom alebo kysnuté koláče( v marhuľovej sezóne máme aj každý týždeň), vysmážaná cuketa alebo patizón, plnená paprika ...
V sezóne veľa z cukety a tekvice, placky, alebo ako slaný koláč na večeru,alebo v trojobale...
Super, dakujem❤️
Sezónna zelenina je super. Tak isto ako rizoto, rôzne šaláty, zeleninové placky. Je toho dosť., stačí sa trocha prekurtať netom
mastný chleba s cibuľou, reďkovkou, alebo hocijakú nátierku. Cez týždeň nevarím, obedy má v práci. Cez víkendy hocijaké mäso, udusíš, pridáš hocijakú zeleninu, ryžu, zemiaky, tiež sa dajú spraviť na milion spôsobov a stačí. Alebo strukoviny. Zasýtia, sú zdravé
Urcite strukoviny - privarky alebo polievky z nich... Maju vela bielkovin, mineralov, vlakniny, atd.
Napr. taky sosovicovy privarok s volskym okom alebo hrstkova polievka... 🙂
Ovsene vlocky zaliat mliekom, nechat trichu napucat, pridat med, kokos, vajicko. Vsetko premiesat a piect na panvici ako male lievanceky. Podavat s dzemom. Nase top ranajky.
Deti miluju ovsene vlocky (nie musli!) cize zaliat jogurtom, pridat ovocie a mate syte a chutne ranajky.
@nevludna no zalezi od toho co vsetko je tvoj muz ochotny zjest...lebo ak je to typ co bez masa nevydrzi ani den, tak lacno asi tazko...my napriklad masa jeme minimum, jeme vela strukovinovych jedal ( strukoviny vzdy namacam minimalne na 24 hodin do studenej vody vopred, potom nenafukuje ), vela zemiakovych jedal, huste polievky zo zeleniny s haluskami, knedlickami, cestovinami, sojove maso je lacne tiez, zvyknem len oprazit na oleji, k tomu zemiaky, hrasok na pare, salat nejaky. Dobre su aj indicke recepty z jedneho hrnca, cibula, rajciny, zemiaky, koreniny, sosovica a je z toho chutne,velmi syte jedlo. Je vela moznosti...
este ma napadlo ze ak mate radi fasirky, tak tie sa daju robit prakticky zo vsetkeho, z varenej pohanky, zeleniny, ovsenych vlociek, strukovym, dochutit sa daju ako tie masove, su aj koreniace zmesy na to, staci odkukat zlozenie a dochutit to tak, alebo zeleninovo cestovinovy salat, rizoto je lacna alternativa, my namiesto bielej ryze pouzivame pseno, je to zdravsie...
tiez sa mozes naucit vyrabat veci doma, bude to lacnejsie a zdrasie, napriklad jogurt, kefir, kvasenu zeleninu, klicky...
Zdrave, znamena aj čo najmenej polotovarov, spracovaných výrobkov, udenin, nie dlho varit/piecť na vysokej teplote. Nevyprazat, nezasmazat, pouzivat kvalitné tuky, nie nízkotučné náhrady, nekombinovat zbytočne, sezonne sa stravovať, pozerať na kvalitu potravín, pripravovať čo najviac domácich potravín
@nevludna Leco.