Poraďte mi nejaké jedlá pre moje 7 mesačné dieťa. Neviem čo mu mám dávať jest, pripadá mi že stále mu robím dookola to isté. Čo dávate vy na raňajky, obed večeru??
@bakiska prosim,len ziadnu sunku a tavene syry! Kopec soli a ecok. Ani detska sunka nie je vhodna pre deti mladsie ako 3roky.
Moji vtedy pili na ranajky len materske mlieko a na veceru tiez. Az niekedy po 8.m.sme zavadzali kasu.
Na desiatu ovocie obcas vystriedame s vyzivou z obchodu.
Tvoje dieta si na nove chute este len zvyka,takze jemu to urcite stereotypne nie je.
Neviem co vsetko papa,no mozes ako prilohu davat aj pseno pohanku,kukuricnu krupicu,do polievky zavarit ovsenne ci ine vlocky.
Bakalzan,por kukurica,cervena sosovica cvikla,vsetky tekvicoidne zeleniny vratane hokkaida,batat...korznova zelenina,hrasok....masko domace kuracie, morcacie,telacie,jahnacie ci kralika alebo zajaca,ak mas dobre zdroje masa, cize vies,kde kupis kvalitne.
V dnesnej dobe je tazko kupit akoze naozaj bio,ked je vsetko znecistene,ale kym sa da,tak aspon bez ecok a mnozstva soli,oblicky sa vyvijaju do dvoch rokov. Postuone pridate aj zltok - uvareny, moze teda aj spenat.
A jasne,korenovu zeleninu,ryzu,cestoviny,zemiak,brokolica,karfiol. Aj quinoy ci amarant,jacmenne ci spaldove uz moze,mozno trosku pockaj ten mesiac -dva.. Ved si najskor musi na nove chute zvyknut,ty zistit,ci mu to nerobi zle, preto kazdu novu potravinu treba skusat aspon 3dni.
No a k roku mozes pridat sladkovodne ryby,aj morske po roku. Dalej uz bude moct aj hlubive veci ci obycko sosovicu,vyskusas a uvidis, aj syry- idealne cottage cheese,lucina,ricotta,trochu tvrdeho syra. Postuonz oridas aj surovu zeleninu a tvaroh (po roku). Neviem ako na tom ste ci budete so zubkami,moji mali az k roku zuby takze ja som im dlho mixovala,uz aj kvoli tomu,aby sa nezadrhli. Ale struhanu mrkvicku,tu zvladnu.
no, co matka to iny nazor, myslim ze sugeracia tiez nie je riesenie ; ) ma vlastny rozum, dufam
@siska53
k rybam ma napadlo ... ryby (aj morske) odporucaju v knihe o dietati uz od 7-8mes. Nasa je rybu od tohto casu, mozno trosku skor.
Taka fylozoficka otazka: Je dobre drzat dieta v bubline?
Navykne si dobre ked mu nebudem davat veci, ktore samo neskor bude jest na tony? O alergiach by sa tiez dalo polemyzovat, neexistuje presny navod.
@bakiska Este som si spomenula, V 7 mes nasej este velmi chutilla hokkaido rozvarena pomixovana s maslom, so zemiakovou kasou. A dojedala zasoby brokolicovej vyzivy co som zavarila. Postupne prechadzala na bezne jedlo.
A pytala si sa na ranajky, aj zltko sme jej dali, postupne.. u nas sa kasicky neujali. Nanajvys do 7mes jej stacilo aj hustejsie mlieko na ranajky, ale potom o to skor potebovala desiatu/obed.
@ivkadracova len detail- filozoficka a polemizovat..
Ano,navykne. Moji mali pestru stravu aj bez gebuzin do 2r.,potom som zacala polavovat a nemaju problem. Jasne,ze nezjedia uplne vsetko,maju aj neoblubene potraviny a jedla ako kazdy z nas.
Dokonca zjedia aj trolinku suroveho cesnaku. Ten stipe tak im ani vela nedam. Syn to teraz prehnal stipalo ho to az moc,nevsimli sme si,kolko si dal,ale den predtym si dal primerane mnozstvo a brokolicovu mliecnu s tym krasne zjedol. Aj chren uz ochutnali,mala si dokonca vypytala plesnovy..zjedia aj sampinony(co by este nemali ale ochutnat som im trosku dala), hlivu tu tiez mi zjedli.. Asi preto,ze z jedla nerobim vedu. Tak som syna naucila na brokolicu,ktoru mi naparenu bez rozmixovania nechcel istu dobu jest.
Vela robi aj priklad najma tatina a nevraviet pred detmi na jedlo,ze fuj. Moj nema rad olupane tekvicove semienka,ja zvyknem do mliecnych davat rozne semienka (lanove,sezamove,slnecnicove a aj tie tekvicove) a in pred malym zahlasil,ze blee. Mala na to kaslala,ale maly tie semienka tiez odmietol..a dovtedy ich jedol.. Ale nekomentovala som to,len tak,ze aspon nam s malou viac ostane.
@siska53 aha, pardon 🙂 uz som na tom s tymi i/y aj ja biedne.
A nemyslis ze je dobre ucit od mala? Nasa zje aj ovsene vlocky v jogurte, tak dufam ze ked bude mat 3r, nepovie mi "blue".. Aj slnecnicu ma rada.
K tomu jedeniu, poznam aj cloveka, co od narodenia nemohol ziadne mlieko, absolutne.. Ani materske. A v 3 mes uz jedol pestru stravu, samozrejme pasirovanu, v 80tych rokoch ako inac zabezpecis vsetky vitaminy. A je to takmer zdravy clovek. Tabulky aj preto beriem s rezervou. Netlacim do decka co sa neda, napr. salat. Ale hovadzie na hlivach sme u mali na obed viac krat a velmi jej to chuti, aj ked si pisala, ze huby by sa nemali. keby mal byt problem vidim to v stolici, traveni, chovani, atd.. chapes. Nie som vsak extremista, a segedinsky v pol roku tiez neodporucam ;)
@ivkadracova ja som teda v uzase, ale ty vidis nejaky rozdiel medzi batolatom a dospelym clovekom? Lebo ja hned niekolko, batola je mensie, vacsinou plesate, nevie chodit, nevie rozpravat, nevie same jest, nevie sa same obliec a okupat...a to vsetko preto, ze sa este vyvija, ze? A uplne tak isto sa mu vyvija aj traviaca sustava, to snad nie je tak tazke pochopit. Ano neskor nech jedava co chce, lebo uz bude mat svoj rozum, teraz ho mas za neho mat ty. To ze momentalne problemy nema, neznamena , ze ich nebude mat kvoli tomu v dospelosti a argument nam nic nie je by som rada prediskutovala v ktorejkolvek nemocnici. 😅
@ivkadracova dieta ma mat zavadzane potraviny postupne. Ako som pisala-moji mali pestru stravu aj bez gebuzin.
Huby su tazko stravitelne pre deti, to mam od znamej, ktora je doktorka.
@domak2 Kazde dieta si samo "vypyta" co potrebuje, matka musi pouzivat aj instinkt, nie len tabulky. Citala si ten prispevok o dietati co jedlo v 3mes pestru stravu, lebo nemalo na vyber? Inac by zomrelo. A aha, tu je. Nase dieta zacalo jest v 5-6mes, co je podla mna uplne v poriadku. A teraz je normalne s nami takmer vsetko.
@siska53 ja Ti verim, ale ta doktorka nepozna nase dieta, nasa doktorka je s tym ako to robime uplne v pohode, a to je prisna a ma ozaj dlhorocnu prax, vidi dieta, a vzdy sa jej velmi tesi, aka je cula a zdrava, vzdy ma pouci, diskutuje so mnou, ja s nou..
A postupne zavadzanie, s tym tiez suhlasim. Najprv som zavarala do flasticiek rozne zeleniny, len ta postupnost u nej bola trosku rychlejsia ako podla tabuliek.
.
Preco vlastne ludia na internete maju vacsinou problem s tym ked niekto robi veci inac ako je tabulkovy priemer? 🙂 Je to zaujimave pozorovanie. Nejdeme sa bavit o ockovani?
Mimochodom bakiska chcela receptiki na ranajky obed a veceru :P, tak sup sup mile pisatelky, sem s nimi, aj ja sa rada inspirujem.
@ivkadracova tam ide vraj aj o to,ze huby pri raste zbieraju toxicke latky zo zeme,kde rastu a pecen ich tazko odburava,najma detska,kedze je logicky mensia. Hliva a sampinony sa pokial viem,pestuju inak,takze tam jedine to,ze mozu byt zatazou na zaludok,preto im to nedavam vo velkom mnozstve.
Co sa receptov tyka,v tom veku som si nerobila starosti. Uvarila a mixla. Taku kombinaciu,co by mohla pasovat.
Alebo som varila ako pre nas (skor az po roku),ale odobrala skor pre babo aby som to nasledne mohla dochutit.
My jeme skor dietne vyprazane vynimocne a ani tucne masa moj nejedava, takze som s tym velky problem nemala. Je tu skupina varime detom od 1.roku..
A skor som sa insiprovala z mamickovskych casopisov.
@bakiska ked som varievala svojmu drobcovi, tiez som mala pocit ze varim stale to iste. mne pomohla knizka od igora bukovskeho hned to bude anjelik, ma tam kopec kadejakych receptov pre deti roznych vekovych kategorii, pre zacinajucich papacov je tam kopec receptov na rozne kase, nam to dost spestrilo jedalnicek a syn dnes nema problem jest surovu zeleninu ani ovocie.
kniha ma akurat jedno specifikum ze vobec neponuka recepty s masom, ale vobec nie je problem dokombinovavat recepty podla potreby (uz si nepamatam kedy sme zavadzali maso, ale do 1. roka som mu davala hlavne morcacinu a kuracinu)
dietatu do 1. roka hlavne jedlo nesol a necukri. tvaroh tiez od jedneho roka, ten zatazuje oblicky lebo obsahuje vela bielkovin.
Tak moj ma 6mes. Ale papa od 4teho kedze som mala malo mlieka a doktorka odpotucila zacat prikrmovat...na ranajky, desiate, olovranty: ovsenno-krupicova kasa s ovocim, uvarim vlocky a dve PL krupice tak aby boli skoro rozvarene, pridam dve tri lyzicky sojoveho mlieka, nastruhane alebo pomagane ovocie...vlocky s jogurtom...kukuricno-ryzova instantna kasicka s ovocim alebo len so sojovym mliekom(zo vsetkych UM nas bolelo brusko)...rozmixovane ovocne alebo zeleninove pyre(obcas dam mrkva jablko banan ak je moc riedke hodim mu tam par piskotiek)....a na obedy mu varim to co nam vecinou akurat nesolene nekorenene, napr. Dnes mal cuketu s mrkvou zemiakom a kuracim meskom 🙂 ..len ked mame nieco sladke alebo kapustove strukovinove tak mu varim napr. Spenat s vlockami a zltkom ten miluje :3 ...spapat toho spapa celkom dost niekedy ale vyhoda takeho babetka(teda aspon moj maly je taky) ze pokial neni hladny tak usta neotvori, sam vie kedy ma dost 🙂
Na ranajky: Chlebik s maslom a so sunkou. Croisant s dzemom. Rozok (nie biely gumeny) s makkym syrom.. Male kusocky.. dakedy aj samotny polkrajec chlebka nech si poradi, a kusocky neskor 🙂 Sunka samozrejme ta najlepsia 96%. Cicerovu natierku od 9mes. (nasa zuvala korku od 5mes..)
Mozes skusit aj cisty chlebik, alebo cistu sunku. Nasa si sunku pochvalovala, aj bambino len tak.
Na obed: restovanu pecen na cibulke a ryzu. Inokedy zemiakovu kasu a k tomu cokolvek.. Normalne si navarim obed, len je dietnejsi a jeme sme to spolu. Myslim ze v 7mes som este sem tam pomixovala tuhsie casti, ale v 8 uz nie. V 9. jedla uz aj divinu, hoavadzie zadne..
Desiaty olovranty iba ovocie alebo jogurty, tvaroh, kus chleba, pod..
Vecere: cokolvek.. v 7 mesiaci som jej este dala aj jablkovu vyzivu s piskotami napr.
+ 2x denne kojenie alebo mlieko, pred ranajkami a pred spanim. to od 7 mes doteraz (10mes).
.
Tu pecen kludne pomixuj ked sa bojis este tuhsie davat.. alebo len tak podrv na tanieri vydlickou, to staci vacsinou.. svagrina nikdy nemixovala, tiez jedol chlapec v 7 mes masko len tak popucene vidlickou a potom uz ani nepucila
.
Obcas len tak udusim na vode brokolicu, to jej paradoxne velmi chuti, alebo so zemiakmi. Alebo cukinu s mrkvou udusene s bylinkami na kurkume dam na ryzu ako rizoto. Pripadne Baklazan. A take vseliake vymyslaniny. .
.
Nakup potraviny aj take co bezne nekupujes a ked nebudes vediet co s tym, daj do googlu tu potravinu + slovo recept, a uvidis co svetko Ti vyhodi - uprav podla potreby a mas milion napadov, tak som to robila ja.