Receptíky na omáčky

martina2111
26. mar 2012

Ahojte kočky, varenie mi ide a aj ma to baví, ale mám veľký problém s robením omáčok ☹ nikdy mi nevyjde, dokonca ani keď chcem spraviť len také prírodné ako sa vraví....poraďte nejaké super receptíky na omáčky, to je jedno aké len nech to je omáčka 🙂 ďakujem, ste zlaté 🙂

anieli_1
26. mar 2012

@martina2111 ahoj u nas ide syrovo smotanova dost...........a to robim bielu zasmazku teda na olej muku a zalejem smotanou...trosku povarim pridam taveny syr vacsinou my mame karicku a este nivu........potom ked sa syrceky roztopia tak posolim podla chuti davam aj sojovu aj granulovany cesnak.................a uz mozes si k tomu aj vymysliet ze sunka tam moze ist alebo sampiony uz podla chuti 😉

simona112
26. mar 2012

Ja robievam dosť často omáčky, či už zemiakovu, fazulkovú, šošovičkovú alebo paradajkovú. No u tých zemiakov a strukavinách to robím tak, že dám si variť zemiaky(fazula alebo šošovica), dám bobkoví list, trošku soli, a pretlačím 3 strúčiky cesnaku kvôli vôni aj chuti. Potom keď je to mäkké urobím bielu zásmažku, olej múka, tročku vody a dám to do omáčky. Ak treba, ešte dohustím troškou mlieka s múkou, a na dochutenie pridávam buď ocot a cukor, alebo len kyslú smotanu. NIekedy pridám priamo do omáčky jedno vajíčko. Paradajkovú robím klasicky z pretlaku, urobím si záspažku, pretlak trošku rozriedim vodou a pridám na zásmažku, dochutím a hotovo. 🙂

martina2111
autor
26. mar 2012

@anieli_1 tak syrová sa u nás určite chytí, lebo aj manžel to má rád 🙂 určite ju vyskúšam, ďakujem za tip a radu 🙂

martina2111
autor
26. mar 2012

@simona112 super, takže mám ďalšie receptíky 🙂 a aké mäsko skôr k tomu dávaš? kuracinku alebo bravčové? ďakujem 🙂

simona112
26. mar 2012

no ako kedy. K paradajkovej väčšinou hovädzie alebo aj bravčové sa môže a kuracie som ešte neskúšala ale dá sa všeličo vyskúšať, no najradšej mäsové gulky do nej, No a k ostatným sa hodí aj taký gulášik akoby z bravčového aj kuracieho, alebo len opražený párok alebo slovenská točená, alebo tá mäkká salámka, podla toho čo máš doma. Dá sa aj len tak s vajíčkom buď uvarené alebo volské očko a chlebík k tomu.

martina2111
autor
26. mar 2012

@simona112 ďakujem veľmi pekne za rady, dúfam, že sa mi to podarí a už dnes niečo vyskúšam, mám vybrané bravčové mäsko a môžem skúšať 🙂

simona112
26. mar 2012

@martina2111 Držím palce a daj vedieť. Netreba sa toho báť, ja som to tiež moc dobre nevedela, a raz sa mi podarí raz nie, ale vždy sa to dá zjesť 🙂

kvetinka211
26. mar 2012

@martina2111 k bravcovemu sa vyborne hodi slivkova omacka ... je to skor take slavnostnejsie, recept som vymyslela sama po tom ako som nebola spokojna s tymto jedlom v jednej restauracii tak som ho spravila podla seba 😉 potrebujes bravcovu panenku, susene slivky, cervenu cibulu, maslo, zemiaky, cierne korenie, klincek, horcicne semiacka, (nealko) pivo, sol.
Najprv na rozpalenej panvici s troskou oleja/masla opecies na velke kusy (vysoke medailonky) nakrajanu panenku (posolenu a pokorenenu, trosku poklepanu nozom), potom das do alobalu a do rury nechat dojst. Na vypeku (pridas trosku oleja ak je moc sucha panvica) oprazis pokrajanu cibulku, pridas slivky, trosku smazis a podlejes najprv pivom, trosku podusis, potom este bud domacim vyvarom (ja som dala z babätkovskeho obeda), vodou zo zemiakov alebo prevarenou vodou, pridas korenia (1 gulicka z klinceka, 1 nove korenie, 6 ciernych koreni, trosku horcicnych semiacok - podrvene na maziari) a nechas dusit spolu s 1-2 kuskami uvareneho alebo upeceneho zemiaku .. ked je to hotove, rozmixujes ponornym mixerom, pridas trosku masla na zjemnenie, nechas prebublat, podla chuti osolis a je to hotovo 😉 K tomu su najlepsie zemiacky pecene v rure pokvapkane troskou olivoveho oleja, posolene a pecene s volne polozenymi neosupanymi struckami cesnaku. Na tanier das zemiacky, mäso a prelejes omackou vedla a trosku na mäso. Bolo to velmi velmi mnam 😉

martina2111
autor
26. mar 2012

Simi, to je základ, že sa to dá zjesť 🙂 dnes o šiestej to skúšam, takže držanie palcov je na mieste 🙂 kým príde drahý z dennej, tak mám hotové a zajtra podám hlásenie ako som dopadla 😉

martina2111
autor
26. mar 2012

@kvetinka211 waw, tak to znie naozaj výborne....no ak toto spravím, tak manžel asi padne na zadok, keď to bude papkať 😀 on miluje sladkosti, takže slivkovou omáčkou mu istotne ulahodím, ďakujem veľmi pekne za receptík, dobrý tip na nedeľný obed 🙂

kvetinka211
26. mar 2012

@martina2111 mojmu muzovi to velmi chuti 😉

martina2111
autor
26. mar 2012

@kvetinka211 tak tomu verím 🙂

funny92
5. sep 2013

Ak má tvoj muž rád sladké, môžeš vyskúšať aj túto omáčku http://dobruchut.azet.sk/recept/3057/sladka-par... Nám doma veľmi chutí 🙂 Ale nájdeš tam aj iné omáčky, ja už mám odtiaľ veľa odskúšaných a môžem odporučiť 🙂