Dobrý deň,
máte nejaké rady a recepty na zdravé omáčky?
K cestovinám. Najlepšie nejaké zeleninové a bez mäsa, keďže mäso mi až tak nechutí ale kľudne AKÚKOĽVEK omáčku, ktorú rady jedavate. 🙂
Najviac by ma zaujimalo jak spraviť zdravú paradajkovu a balkažánovu. Viem že na nete je veľa receptov, ale radšej si nechám poradiť od ostatných mamičiek. Tie predsa vždy varia najlepšie. 🙂 ❤️
Ja si robim tuniakovu, ale mozes ho vynechat ak nemas ryby rada. Na oleji si poprazim cibulu a cesnak, trochu cili paprikcky. Pridam paradajky v konzerve krajane, potom susene paradajky, cierne olivy, tuniak a oregano. Samozrejme sol a korenie.
Domáca rajčinová, do ktorej vieš čo si dáš, tú robím podobne ako opísala @janci05 , len teda bez toho tuniaka, ale musím skúsiť 🙂 ďalšiu čo často robievame je z pečených paprík - dám na plech trochu oleja, cibuľu, cesnak a kápiu, upiecť všetko do mäkka, rozmixovať, prehodiť na panvicu, ochutiť soľou, korením, bylinkami podľa chuti a k tomu smotanu, môžeš aj rastlinnú 🙂 a keď som lenivá, tak v jednoduchosti je krása a mám rada na cetovinách pesto a sušené (alebo aj čerstvé) rajčiny 🙂
ved zahustit mozes aj solamylom, maizenou, chut zjemnit trochou masla, smotany
@annamarin Ja mám úplne najradšej čisto rajičinovú omáčku ktorú robím vždy keď už neviem čo navariť. Len vylejem na panvicu rajciny z plechovky a zredukujem nech zhustne. Pridám vodu z cestovín (je v nej lepok a tiež pôsobí ako zahusťovadlo). Osolím a ocukrím (ak ti vadí kyslá chuť rajčín). Hodím maslo a trošičku smotany (dávam rastlinnú ak zrovna mám). Pred koncom tam dávam cherry rajciny alebo sušené rajčiny. Hodím tam cestoviny, dám parmezan a čerstvú bazalku ak mám a hotovo. Čo je zdravé je otázne. Všetko je zdravé ak toho neješ za kilá. Tuky aj lepok sú zdravé ak s tým nemáš problém kvôli zdraviu.
u nas najviac rajcinova, len olivovy olej, rajciny z konzervy alebo domace zavarane, ak este su, a cukor, sol, cierne korenie, voda z cestovin.. ziadna majzena ci solamyl.
Ďakujem veľmi pekne. 🙏❤️ No ja som vedela, že tu viac sa priucim jak na internete hladat. Pravda, že ja som zahustovala mukou alebo tavenym syrom, a to asi nie je zdrava varianta. Pokusim sa zahustovat zeleninou.
Inak ja pražím na začiatku na masle. Je nejaká vhodnejšia alternatíva alebo je to v pohode?
@annamarin môžeš kľudne aj na masti, ževraj aj tá je zdravá ....alebo kokosový tuk .... Všetko, len nie palmový olej
@annamarin musi to byt omacka? Ja napriklad robim hlivu. Na cibuli udusim hlivu, ked je udusena, pridam konzervu mexickej zeleniny (kukurica, hrach, paprika), ochutim, prehrejem a zmiesam do cestovin. Posypem syrom.
Alebo cuketovo rajcinove cestoviny. Podusim na cibuli cukety, rajciny, ochutit, vyparit vodu a zmiesat s cestovinami a posypat syrom.