Recept na zdravú omáčku k cestovinám

annamarin
1. máj 2021

Dobrý deň,
máte nejaké rady a recepty na zdravé omáčky?
K cestovinám. Najlepšie nejaké zeleninové a bez mäsa, keďže mäso mi až tak nechutí ale kľudne AKÚKOĽVEK omáčku, ktorú rady jedavate. 🙂
Najviac by ma zaujimalo jak spraviť zdravú paradajkovu a balkažánovu. Viem že na nete je veľa receptov, ale radšej si nechám poradiť od ostatných mamičiek. Tie predsa vždy varia najlepšie. 🙂 ❤️

0silvia0
1. máj 2021

@annamarin musi to byt omacka? Ja napriklad robim hlivu. Na cibuli udusim hlivu, ked je udusena, pridam konzervu mexickej zeleniny (kukurica, hrach, paprika), ochutim, prehrejem a zmiesam do cestovin. Posypem syrom.
Alebo cuketovo rajcinove cestoviny. Podusim na cibuli cukety, rajciny, ochutit, vyparit vodu a zmiesat s cestovinami a posypat syrom.

janci05
1. máj 2021

Ja si robim tuniakovu, ale mozes ho vynechat ak nemas ryby rada. Na oleji si poprazim cibulu a cesnak, trochu cili paprikcky. Pridam paradajky v konzerve krajane, potom susene paradajky, cierne olivy, tuniak a oregano. Samozrejme sol a korenie.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lindous
1. máj 2021

Domáca rajčinová, do ktorej vieš čo si dáš, tú robím podobne ako opísala @janci05 , len teda bez toho tuniaka, ale musím skúsiť 🙂 ďalšiu čo často robievame je z pečených paprík - dám na plech trochu oleja, cibuľu, cesnak a kápiu, upiecť všetko do mäkka, rozmixovať, prehodiť na panvicu, ochutiť soľou, korením, bylinkami podľa chuti a k tomu smotanu, môžeš aj rastlinnú 🙂 a keď som lenivá, tak v jednoduchosti je krása a mám rada na cetovinách pesto a sušené (alebo aj čerstvé) rajčiny 🙂

antoniatonka
1. máj 2021

ved zahustit mozes aj solamylom, maizenou, chut zjemnit trochou masla, smotany

kkovacovak
1. máj 2021

@annamarin Ja mám úplne najradšej čisto rajičinovú omáčku ktorú robím vždy keď už neviem čo navariť. Len vylejem na panvicu rajciny z plechovky a zredukujem nech zhustne. Pridám vodu z cestovín (je v nej lepok a tiež pôsobí ako zahusťovadlo). Osolím a ocukrím (ak ti vadí kyslá chuť rajčín). Hodím maslo a trošičku smotany (dávam rastlinnú ak zrovna mám). Pred koncom tam dávam cherry rajciny alebo sušené rajčiny. Hodím tam cestoviny, dám parmezan a čerstvú bazalku ak mám a hotovo. Čo je zdravé je otázne. Všetko je zdravé ak toho neješ za kilá. Tuky aj lepok sú zdravé ak s tým nemáš problém kvôli zdraviu.

mirage
1. máj 2021

u nas najviac rajcinova, len olivovy olej, rajciny z konzervy alebo domace zavarane, ak este su, a cukor, sol, cierne korenie, voda z cestovin.. ziadna majzena ci solamyl.

oli18
1. máj 2021

@annamarin zdravá bude jedine vtedy, ak budeš mať rajčiny a baklažán z mamkinej záhradky, ktorá nepoužíva postreky proti plesni a umelé hnojivá.

mirage
1. máj 2021

@oli18 cize skoro vsetky su nezdrave.. aj moje domace rajciny, sice nestriekane, ale ktovie aky dazd na ne naprsi, co ta poda obsahuje.. Az takto to neriesim, talianske zavarane pelati su podla mna zdrave

annamarin
autor
3. máj 2021

Ďakujem veľmi pekne. 🙏❤️ No ja som vedela, že tu viac sa priucim jak na internete hladat. Pravda, že ja som zahustovala mukou alebo tavenym syrom, a to asi nie je zdrava varianta. Pokusim sa zahustovat zeleninou.

annamarin
autor
3. máj 2021

Inak ja pražím na začiatku na masle. Je nejaká vhodnejšia alternatíva alebo je to v pohode?

patrishapat
5. máj 2021

@annamarin môžeš kľudne aj na masti, ževraj aj tá je zdravá ....alebo kokosový tuk .... Všetko, len nie palmový olej