Dobrý deň prajem. Viem, je to asi hlúpa otázka, ale potrebujem poradiť :( chcem prvýkrát zavárať uhorky (nakladačky), ale vôbec neviem ako :( na nete som našla recepty, ale tam píšu, že sterilizovať v hrnci pri 80°C ... A to mám ako vedieť, na koľko stupňov je voda zohriatá? :D prosím vás preto o overený recept na zaváranie. Chcela by som zavárať s Dekom. Ďakujem za každú radu
Ja sterilizujem v umyvacke riadu. Na 70° asi 1,5h. Ešte sa mi nič nepokazilo.
@siska1313 Umývačku nemám
@mimusa1997 zdravím, uhorky zavaram roky, nalev si robim sama a vsetkym chutia, vlozim pohare do mierne vriacej vody, tajej aby pomaky bublinky vychadzali na povrch a necham asi 7 minut, potom vyberam, su akurat chrumkave, nerozvarene, viac info v sprave 😊
@1975renca prepáčte, neviem ako sa správy posielaju :D napísali by ste mi sem celý recept? 🙂 Ďakujem veľmi pekne
@mimusa1997 nalev 2,5l vody, 0,5 l ocot, 20dkg dukor, 10 dkg sol, nechat rozpustit vo vode, prevriet asi 5 minut, odstaviť, do pohárov na spodok, cibula, paprika, koliska mrkvy, cierne a nove korenie cele, bobkov list, uhorky natlacit ci najviac, zavrieť a nechat prejst varom na miernom ohni, uplne staci 7 minut, povyberat, nechat vychkadnut pod dekou
@mimusa1997 mozete dat aj kôpor, ja davam, cili papriku, kto ako lubi pikantné
@1975renca ďakujem :3 a náhodou jablkový kompót nezavaráte? 🙂
@mimusa1997 nie, len broskyne a nektarinky
@mimusa1997 ja dam do vriacej vody uhorky a ked stratia farbu hned vyberam..su hrumkave..zavaram s dekom ale pridam kus viac cukru aby neboli tale kysle
Vždy zavaram podľa návodu na deku, dávam.este kôpor a cibuľu do pohárov. Dám do hrnca a keď začne voda vrieť tak nechám 15 minút a dám vonku. Zakryjem dekou.
A ja nesterilizujem,kupim deko kde je ze nesterilizovat,podla navodu na obale uvarim nalev, zalejem oharky, zavieckujem otocim pohar hore dnom a hotovo. Robim to tak roky a vsetko ok
Nalev pre lenive zienky na 0,7dcl pohar... poukladas uhorky do pohara, pridas vetvicku, dve kopru, 2 PL cukru, 1 CL deka a 0,5 dcl octu... dolejes vodou po vrch pohara a sterilizujes... takto mas vzdy nalev presne na tolko poharov, kolko potrebujes 😉 ja uz len takto uhorky zavaram
@mimusa1997 klasicky zavaraci hrniec + teplomer
@nelca84 ja tiež takto zaváram a nie som lenivá😦 keď som robila s Dekom, vždy mi zostal nálev, ktorý som vyliala. Takto nič nevyjde nazmar. Len ja robím znojemský nálev.
@zirafienka aky je to znojemsky nalev?
Do pohárov poukladám uhorky, do každého pohára dám 5zrniečok celé čierne korenie, 3 zrnká nove korenie, 1 čajovú lyžičku soli, 2 polievkové lyžice cukru, 1dcl octu a dolejem vodou. Ja do každého pohára ešte hodím 1-2 čilli papričky.
@zirafienka ved to je takmer to iste co pisala
@nelca84 akurat tam mas navyse zrnka korenia a viac octu. Ona tam ma zasa kopor. Ja aj ked davam klasicky nalev pridavam aj nove aj cierne korenie, bobkovy list, kopor, pruzky cibule aj mrkvu na ozdobu. Som myslela ze znojemsky nalev je v niecom specificky...
@mimusa1997 da sa zavarat s uhorkami aj karfiol ,stale dam do flasky nakrajanu cibulu kus papriky niekedy aj kus mrkvy..kôpor, a som skusala aj brokolucu celkom fajne to je..ked sa nam podari nazbierat huby aj kuriatka su fajne 😉
@mimusa1997 ja zavaram s dekom, voda v hrnci vrie a keď idú rýchlo hore bublinky v pohároch vypínam plyn a nechám vychladnúť v hrnci. Uhorky Sú chrumkavé.