Recept na výborné krémové rizoto

alissa1222
22. okt 2023

Ahojte,vedeli by ste mi poradiť nejaký recept na výborne krémové rizoto s lososom? Ďakujem pekne

niceboy
22. okt 2023

@alissa1222 ja síce robím iba hubové alebo krevetové. Skus sa inšpirovať tým krevetovým. Na masle si orestujem krevety a nakrájaný cesnak. Keď sú krevety orestované podlejem bielym vínom osolím, okorením a chvíľu nechám podusiť aby sa vyparil alkohol. Potom pridám NEPREPLÁCHNUTÚ ryžu Arborio alebo Carnarolli. Premiešam a podlejem vývarom. Vývar dolievam vždy keď sa odparí maj ho preto pripravený v dostatočnom množstve. Na konci keď je ryža makká a rizoto krémové pridám trochu Parmegianno Reggiano. Ten dávam aj navrch pri servírovaní.

gleep1
22. okt 2023

@niceboy akoze znie to dobre a rozumiem preco sa to nema preplacbnut, aby bola lepkavejsia, ale ja by som nepreplachnutu ryzu kvoli arzenu nejedla
It is recommended that to reduce total and inorganic arsenic content of rice that rice is rinse washed and cooked in a 6:1 water to rice ration. Exhaustive rinse washing, as practised in India, may reduce arsenic content even further when combined with large cooking water volume.
Ryza je sama o sebe kvoli arzenu nic moc a este taka nepreplachnuta, no ja neviem..

ajdika
22. okt 2023

@alissa1222 ja robim podla tohto receptu, je naozaj velmi chutne: https://www.lenivakucharka.sk/kremove-hubove-ri...

onedaynick
22. okt 2023

tiez ryzu na rizoto neoplachujem. Mavame ho par krat do roka, nejako to neriesim.
@niceboy tie krevety musia byt uz prevarene, po uvareni ryze, krevetam staci par minut, rizoto sa robi minimalne 25. ja by som ich tam dala na koniec.

niceboy
22. okt 2023

@onedaynick ja používam tie kokteilovè a ajtak sú také chrumkavé aj po tak dlhom varení

lilianka28
22. okt 2023

@alissa1222
Na olivovom oleji speniť šalotku, pridať ryžu Arborio (takáto ryža na krémové rizoto sa NIKDY nepreplachuje), chvíľu tiež orestovať. Podliať bielym vínom, premiešavať a zároveň pridať soľ, korenie, tymián, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak.
Keď sa víno odparí, prilievať a premiešavať vopred pripraveným vývarom až pokiaľ nebude ryža hotová. Konzistencia musí byť taká redšia, krémová. Do už odstavenej ryže pridať maslo a nastrúhaný parmezán. Namiesto masla zvyknem pridať aj mascarpone.
Počas varenia rizota si na druhej panvici ugrilujem lososa (pridávam do panvice rozmarín, tymián, celý cesnak a maslo). Všetky bylinky ktoré používam sú samozrejme najlepšie čerstvé.
Potom buď na rizoto položím celý plátok lososa, alebo ho pokrájam na kúsky a len zamiešam do už odstaveného rizota. Rizoto na záver posypeme aj povrchu parmezánom.

onedaynick
22. okt 2023

@niceboy aj tzm stacia 2-3 minuty, nieze 30.

niceboy
22. okt 2023

@onedaynick v poriadku. Ja ich rozvarené nemám...

onedaynick
22. okt 2023

@niceboy ved to, ze su tvrde, nie rozvarene, ale prevarene.

majlo1234
22. okt 2023

Ako bolo spomenute, vacsinou vsetky pridavne ingredience robim zvlast a potom uz naukladam na vrch rizota. Ku koncu varenia pridavam kus masla pre vacsiu kremovost a poriadny kus syra. Pripadne aj ricotta krasne zzjemni

guudy
22. okt 2023

Ja robim z hokaido tekvice. Z casti tekvice spravim pyre a cast nakrajam na mensie kocky. Ryzu potom podlievam nielen vyvarom, ale aj tekvicovym pyre. Kocky pridavam az na koniec, kedze su uz udusene v separatnom hrnci.
Inak rovnaky postup: salotka, ryza, vino, vyvar. Na konci maslo a parmegiano reggiano. Ale cesnak nedavam nikdy. Tekvicu dochucujem aj muskatovym orechom.
Ak chceme k tomu maso, tak spravim panenku v celku.

niceboy
22. okt 2023

@onedaynick dobre vedieť. Nabudúce skúsim inak

alissa1222
autor
22. okt 2023

Ľudia moji ďakujem vám krasne ale ešte mi poraďte z koľko ryže to robíte ? 200-250g ? Tak aby mi vyšlo rizoto na 4 porcie,neviem to odhadnúť

niceboy
22. okt 2023

@alissa1222 ja dávam na porciu 80g