Ahojte vedeli by ste mi poradiť recept na vianočné oblátky a trubičky už odskúšaný mne sa nedaria ďakujem.
Robim recept c.1. ale med uz nepridavam, lepilo sa cesto na platne.
@pupetko263 Potrebujem na oblatky aj specialnu formu, alebo to dokazem upiect aj na panvici?
@andreatytler áno, na oplátku treba special u formu, na panvici určite nie
@pupetko263 ja som po tom, ako náhle zomrela moja stará mama, a tajomstvo dobrého cesta si vzala so sebou, myslela že zošaliem. Toľko som sa s nimi trápila, aby tradícia zostala zachovaná. Mne sa osvedčil, a zachránil ma tento recept, pečiem ale iba oblátky..
@122laura122 a dávaš aj maslo a aj olej? A musí byť presmazene?
Kocky a aky oplatkovac pouzivate? Uplne obycajny, alebo tie oplatkovacie stroje?
@enka81 myslím, že áno, akurát škoricu mením podľa potreby, inak poctivo podľa receptu, neexperimentovala som s tým..každý má samozrejme rád iné oblátky, tým našim sú tieto najbližšie..
@tajy ja mám zdedený, po prababke, asi 60 ročný...
@122laura122 super, to bude teda asi ten klasicky liatinovy
@tajy noo, vyzerá ako tank, a zhruba tak aj váži 🙈 ale dúfam, že si ešte požije, keď ľuďom už prináša toľko radosti..
@122laura122 ešte sa spýtam, ako na to ,,presmazene " maslo? Nikdy som ho nerobila. Či sa sa nahradiť klasickým?
@enka81 veľmi ťažké otázky toto, ja začínam až koncom novembra, a prvých pár dní vždy hútam, ako to celé vlastne bolo..takže to možno robím zle 😄 ale môj postup je cca taký, že nechám maslo roztopiť v hrnci, a chvíľku "pobublať". Samozrejme tak aby nezhorelo...
@enka81 Môžeš síce nahradiť, ale nebude to ono. Tradičné maslo rozpustiť a priviesť teplom k bublaniu, miešať, aby neprihorelo. Bude mať mierne nadladkú chuť, dá sa skladovať v chladničke na neskôr.
@122laura122 ďakujem, minulý rok mi nechutil recept, tak preto hľadám iný
@katkamatka7 ďakujem za radu
@enka81 Ach, tieto moje preklepy. Má byť: nasladkú 😉
@enka81 pani v úvode receptu píše, že recept používa 5 generácii, myslím teda, že o vymoženostiach typu ghee vtedy nikto ani nechyroval..
@122laura122 no uvidím, jednoznačne ho ale vyskúšam. Minulý rok som mala recept, oplátky sa robili super, ale niečo mi v nich chýbalo, boli také ,, mdlé", neviem, či tam nebolo mlieko s vodou 50:50. Len pre našu potrebu mi vždy stačí jedna dávka cesta, potom robím už len slané. Aké sú tieto? A na slané nemáš overený recept?
Vyzerá to super a jednoducho. No ja som ich už niekoľko krát skúšala a nepodarili sa mi bohužiaľ ani raz
ahojte...len skusam...pokazil sa mi moj stroj na oblatky...nahodou nepoznate niekoho kto by predaval pouzivany oblatkovac???...dakujem pekne..
@122laura122 pouzivam uz 12 rokov ten isty recept. ale nedavam maslo len olej.
@solemami ktorý z nich používaš
https://varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-obla... a nedavam skoricu
@solemami jeeej, ja teraz asi 11.rok ťahám s tým receptom, takže skoro rovnako sma na tom. autorka ani netuší, koľko nervov mi ušetrila, lebo ostatné cestá čo som skúšala boli úplná pohroma
Obnovim túto diskusiu. Poradite mi recept na trubičky? Robila som podla receptu, kde išlo na 600 ml mlieka 150 g cukru. No cesto sa mi stale lepilo na hornu platňu a celkom dost hnedli, stupen teploty som mala na 2,5-3 z 8, mám stroj Wafee. Viem, ze je to množstvom cukru. Mate niekto iny pomer? A este otázka, skusila som par škoricovych, do pol davky som dala cca 1,5- 2 ČL skorice, ale po upeceni ju nebolo vobec cítiť. V akom pomere davate prichute?
@enka81 nasla som na vareche
ejmepb 9. decembra 2011 o 21:57
pre @esi , tento rcp na oblátkové trubičky mám od kolegyni, ktorá ich robila a predávala.....1 l mlieka, 60 dkg muka hl. extra00, 30 dkg práš. cukor, 2 vajcia, 6 PL oleja, 2 ks van. cukor, 1 Kl škorice. Vyšľahám,ak je cesto hustejšie doriedim mliekom(trocha redšie ako na palacinky). Formu potieram podľa potreby včelím voskom. Na paličke rovno z formy stáčam do trubičky.
viem ze moja mama robi trubicky a vravi ze musi byt viacej cukru ako na oblatky. mne sa na priklad trubicky nedaria a to mam 3 stroje. na vsetkych mi to ostane kdesi prilepene a kym to odlepim uz su studene a by sa polamali
tuna tiez daju ovela viac cukru. ja davam cele vajicko. tolko bielok by som nemala ani kde dat. robila som 3000 ks
600 g múka hladká T650 alebo 00
1,2 l mlieko plnotučné
40 g cukor vanilkový
140 g cukor kryštálový
2 ks žĺtky
50 g maslo rozpustené
Okrem toho: včelí vosk
Postup
1Múku preosejeme do misky, pridáme cukor, mlieko, maslo a žĺtka. Všetko poriadne premixujeme ponorným mixérom, aby v ceste nezostali hrudky. Cesto necháme odstáť 2-3 hodiny.
2 Na jednu trubičku použijeme jednu polievkovú lyžicu cesta. Podľa potreby potierame stroj včelím voskom. Z jednej dávky cesta vyjde približne 150 ks trubičiek.
ja davam na oblatky 100 g cukru. trubicky nerobim
@pupetko263