ahojte..vedeli by ste mi poradit nejaku jednoduchu tortu co zvladnem aj ja 😀 pre dvojrocnu dcerku na narodeniny, s alergiou na bielkovinu kravskeho mlieka + intoleranciu laktozy?? kludne ovocna...s nejakou plnkou...hladala som na nate, ale nic som nenasla...
dakujem pekne
My sice alergiu nemame ale raz som ju robila tiez na narodeniny, lebo bol pozvany aj chlapcek s alergoiu. Je to klasicky recept ale upraveny. Bublaninove cesto, dzem, ovocie a zelatina. Na cesto potrebujes 4 vajcia, 1 hrncek cukru, 1 a pol hrnceka polohrubej muky, pol hrnceka vody a pol hrnceka oleja. a samozrejme prasok do peciva. Mozes dat aj kakao ak chces kakaovu. Ked upecies, potries dzemom, poukladas ovocie a urobis zelatinu. Je to velmi svieze a zdravsie ako plnky. A deti to maju radi. A plech som nepotierala maslom ale olejom a vysypala mukou. Ale mozes skusit dat aj papier na pecenie aspon na spodok formy, tak, ze ho vlastne do nej zacviknes a odstrihnes dookola odvonku a nechas len tak 1 cm. A potom namazes a vysyes len boky.
ahoj ,cesto urob normálne piškotove a plnku urob z mlieka bez laktozy a zlatý klas,moja suseda ma syna alergika na laktozu a viem , že mu kupuje ine mlieko a ja som jej piekla tortu z toho mlieka a miesto masla daj heru tá plnka je potom dobrá
My mame tiez tieto alergie,skusala som robit plnku s Herou a vysiel mi z toho grc... ☹ ☹ ☹ Tento rok rozmyslam medzi plnkou z avokada s cistym kakaom,medom a bananom = velmi zdrave a chutne,alebo cokoladovu s gastanovym pyre ...DrOetker ma coko polevu,co sa celkom da...
Gabina275/ak nemoze mlieko,nemoze ani to bezlaktozove mlieko...My uzivame len ryzove alebo ovsene z DMky,a s tym vela zazrakov nenarobim..Robila som raz puding a nechutil nam..Na pecenie sa este akotak da to ovsene,ryzove je riedke...
Cesto bez mlieka a mliecnych vyrobkov urcite najdes, obycajna piskota je aj tak bez tuku, alebo das olej.
Co sa tyka plnky, mozes vyskusat tie kadejake sojove pudingy a spol., co uz dostat. Kamos ma tiez alergiu na mlieko, ked varim a peciem aj pre neho, tak pouzivam sojove mlieko (pre mna bleee, ale v jedle sa to dost strati), nabuduce vyskusam ryzove alebo ovsene, to mozno nechuti ako zemiakovo-fazulova voda 😉
Ale viem, ze on ma sojovu slahacku, sojovy puding atd. Ta sojpova slahacka sa da normalne vyslahat a vyzera ako slahacka, urcite s nou mozes ozdobovat.
tak ako pise simi251 , mozes dat na piskotu napr. aj zavarane marhulky, a potom na vrch akoze zelatinu - puding z 2 zlatych klasov, a namiesto mlieka das do nich pol litra stavy z tych marhul 🙂 😉 velmi chutny kolacik alebo torta ak chces 😉 , pripadne z cerstvym ovocim, takze do zlatych klasov das miesto stavy nejaky chutny dzusik
My sa tiez trapime s alergiou na BKM, a okrem toho ma moja mala puska teraz aj obdobie odmietania jedla, takze ☹ jej jedalnicek je o nicom 😖 a ja som uz z toho pomaly na nervy 😝 😝
skus piskotu na nu dzem a plnku by som spravila vajicia vyslahane nad parou a potom do toho maslo mozes kombinovat aj s ovocim alebo plnku so slahacky ktora sa vola hopla ta je vhodna bezlaktozova aj ja mam taky problem doma a toto mam odskusane
aj ja mám syna ktorý nemože mlieko a mliečne výrobky a pudingy robievam s pohánkového mlieka a sú super treba vediet ich pripravit
miesto mlieka pouzi sojove, to ma konzistenciu ako normalne mlieko. Prip. v biopotravinach dostat kupit bezlepkovy, bezmliecny medovnik je to ako marlenka...ale ked pecies tak ked najdes zaujimavy recept len zamen mlieko za sojove...
V ceste mozes kludne mlieko nahradit ryzovym, sojovym mliekom. A v konecnom dosledku aj vodou, mieralkou a nakoniec aj pivom (alkohol pri peceni vyprcha a cesto lepsie nabehne). To mleko tam az taku rolu nehra, ide o tekutinu. Ak chces krem ako maslovo - pudingovy pouzi rastlinne mleko a nejaku detsku kasu co bezne pouzivas, len ta kasa musi byt tuhsia, taky sladsi betonik a zaslahas do toho rastlinny tuk co pouzivate na chlebik a bude krem ako skutocny.
Vyrobiť z masla Ghee, potom ho vymiešať s cukrom a pridať puding uvarený v ryžovom mlieku. Najlepšie vákuovo balené z DM drogérie...nie tie sušené...tam je od mlieka, cez glukózový sirup všetko...
ahoj, ja kravske mlieko od isteho casu domov ani nekupujem, nejako sa mi zdaju zdravsie tie rastlinne
napr - mozes sa inspirovat tu, ako som si poradila s veternikmi: http://varecha.pravda.sk/recepty/spaldove-veter...
netreba sa bat, treba skusat, su aj praskove rastlinne slahacky, ked pouzijes zelatinu a/alebo stuzovac, bude drzat pekne
alebo na cesto daj dzem, ovocie, a len malinku vrstvu nejakej parizskej slahacky rastlinnej, polej cokoladou, a mas 🙂 drzim palce
jablkova s piskotami?
postruhane jablka sa daju rozvarit(ale zase nie uplne) s trochou skorice a hnedeho cukru, ked to ma uz taku fajn konzistenciu, tak sa masa zahusti maizenou(kukuricny skrob alebo Zlaty klas). Kym je to teple, tak sa do tortovej formy preklada najprv vrstva piskot s vrstvou jablcnej masy az kym nie je forma plna. dasa to vychladnut a po vychladeni sa pekne oddeli od formy. Je to jednoduche, nie extremne sladke a trochu snad aj zdrave(teda na rotzdiel od klasickej torty).
Snad som trochu pomohla 😵