Viete mi niekto poradiť syrovú omáčku pre dieťa, ale bez použitia taveného syra. Tavený sa mi nepozdáva, je tam kopec Ečok a vo viacerých zdrojoch som čítala, že sa deťom vôbec neodporúča dávať. Dá sa z iného syra urobiť? ďakujem za rady.
môj recept, suroviny z lidlu: smotana na šľahanie (ja dávam30 %), strúhaný parmezán zn Lovilio - Grana Padano (modrý obal), a gorgonzola (prípadne niva). do hrnca len tak od oka, ale menej je viac, chvíľu povariť. aj keď je to z lidlu, sú to relatívne kvalitné potraviny. vyberám jedlá z minimom ečok, moj sa ide za tou omáčkou potrhať🙂
akykolvek tvrdy syr nastruhaj a nechaj rozpustit na troche masla, potom pridaj slahackovu smotanu. pre dospelych davam syr rozpustit na oprazenu cibulku, nedostanem sice uplne hladku omacku, ale je tiez dobra.
@miss_stanya @katkakovac @fialkaa Super, ďakujem za recepty, vyskúšam určite.
@ladytt ja robim jednoduchu omacku z nivy - oprazim si najemno nasekanu cesnak a cibulku, potom pridsm nastruhanu nivu a ked sa rozpusti pridam smotanu na varenie ...ak to chces dietatku urobit, tak ti odporucam obycajny eidam syr, nie je velmi vyraznej chuti a dobre sa rozpusta (na masielku rozpustit a zaliat smotanou 33%, pripadne zriedit s mliekom) ....
Mamicky. Napisali ste tu zopar super receptikov na syrove omacky. A k comu ich prosim vas podavate?? Moj 1.5 rocny syn napriklad vobec nechce jest cestoviny - neviem, ako ho na ne nalakat. Dakujem. 🙂
ja mam 16 mesacneho synceka a to uz mozu deti plesnive syry?
Ja robim syrovu omacku ako besamel. Ja nou polejem predvareny karfiol a brokolicu a dam zapiect.
Teda rozustim maslo, pridam muku (zhruba 1:1 maslo a muka), spravi sa taka kasicka. Potom pomaly, najlepsie na vypnutom sporaku, prilievat mlieko, miesat do zlbnutia, aby sa nerobili hrcky. Postupne pridavat mlieko, vzdy pocklat, kym to ta kasa neprijme, az potom prilievat.
Potom nechat raz prevarit, dochutit solou, korenim, stipkou cesnakoveho a cibuloveho prasku (suseny cesnak a cibula v prasku). Potom pridat nastruhany syr a nechat rozpustit. Syr davam zvycajne Gouda alebo Emental, ak to ma byt "syrovejsie", tak aj Raclette. Ale Gouda alebo Edam alebo Emental sa dobre topia. Aj Mozarella, ale ta je casto az prilis jemna.
Manzel ma na to viac nervov ako ja, ked niekedy pridam to mlieko prilis rychlo a zhrckavie, jednoducho pomixujem ponornym mixerom a varim dalej 😅
Ako som pisala, ja tu omacku davam na zeleninove nakypy. Najradsej kombinaciu klarfiol-brokolica. Niekedy tam prihodim aj zemiaky (predvarene) a/alebo na kocky nakrajanu sunku. A kedze moj manzel nikdy nema dost syra, tak este povrch posypat syrom 😉
A "zelene" a "biele stromy" ma rad aj syn. Spravim plnu zapekaciu misu a mame aj obed na druhy den 😉
@ladytt ahoj, ja miesto taveného syra používam buď Lučinu, tá je bez éčok alebo slovenský výrobok Natur Čerstvý syr (tiež bez ečok) od firmy Levmilk, kupujem ho v Bille, Kauflande a mám taky pocit, že som ho zahliadla aj v Lidli
http://www.levmilk.sk/index.php?page=12324
recept na syrovú omášku, v mlieku rozpustím čerstvý syr, trošku korenia, trošku soli, podľa veku dieťatka alebo chuti, zahusťujem buď Lučinou alebo strúhaným parmezánom (potom nesolím, parmezán je slaný syr) Keď to chcem "vytuniť" najprv opražím trošku slaninky alebo šunky (na masle alebo olivovom oleji) pridám mlieko, syry a varenú kukuricu (v sezóne, mimo dávam bonduelle kukuričku) omáčku zbožnujeme všetci s cestovinami alebo ňou polejem kuracie stehná prudko opečené na panvici a dopečené aj s omáčkou v rúre, dá sa použiť na zapekanú zeleninu alebo zapekané cestoviny, prosto je univerzálna 😀 😀 😀 😀
@ladytt skus struhanu mozarellu, normalne povarit so smotanou na varenie....