Ahojte gazdinky mam takú otázku: minuli rok som prvý krát robila slivkový lekvár ale asi som si zle pozrela recept a dala som malo cukru lebo je ten lekvár neskutočne kysli. Moja otázka znie môžem ten zavareny lekvár dat naspäť do hrnca prevarit ho dat doňho cukor a potom zas zavrite? Alebo ako by som ho mohla zachrániť?
A poucenie do buducna, lekvar sa pri vareni ochutnava ;) My vzdy vyberieme lyzicu na tanierik a nechame vychladnut, tak kontrolujeme aj chut, aj spravnost konzistencie, kedze lekvar zhustne chladenim. Ale u nas sa vari tradicne v kotli, miesa sa to cely den, kym ma spravnu konzistenciu
Mozes ho vyklopit do hrnca, prevaris s cukrom a znova naflaskovat. Ked bude prevareny a naplnis pohare za hruca, nic viac s nim robit netreba.
@060106 Ak mam menej sladky slivkovy lekvar, davam cukor az ked ho idem pouzit. Napr. do buchiet dam lekvar a na to nasypem trochu cukru a tak zabalim do buchticky. Ak rozotieram, tak isto, posypem cukrom a tak pokracujem dalej.