Milujem pizzu na akýkoľvek spôsob, aj som už skúsila kadejaké donášky a pod, ale chcela by som ju spraviť perfektnú aj doma - máte recept na fakt super cesto?
@katuskaqz:
Ja mam so susenym iba dobre skusenosti. Ale kedze sa to aj tak nechat postat, tak by cerstve tiez malo fungovat. Len teda prisposobit mnozstvo. Na mojom susenom drozdi je napisane, ze to je ako pol kocky cerstveho.
Ten kamen na pecenie sa da objednat. Mal ju Tchibo, asi zase dostanu. Pozri:
http://www.tchibo.sk/samotova-platna-na-pecenie...
Alebo tu od Dr. Oetker:
http://www.amazon.de/Dr-Oetker-2468-Pizzastein-...
@katuskaqz ja mam fantasticky recept na taliansku pizzu, tiez sa davaju cerstve kvasnice, treba robit z nich kvasok a dava sa ich len trosku (tusim 10g na 600g muky), cesto v noci odpociva zabalene v gulickach vo folii v chladnicke. Potom sa len rukami roztiahne, nevalka!! .. natrie sa cista rajcinova stava zmiesana s olivovym olejom + tenka vrstva ingrediencii. Namiesto pizza kamena (fakt super vecicka) sa da pouzit aj plech otoceny naopak, ktory nechat rozpalit v rure na vysoku teplotu (250°C) a na neho sadzes pizzu, pecie sa potom len par minut (preto musia byt cesto aj vrstva ingrediencii tenke). Ak by si mala zaujem mozem poslat aj presne pomery surovin, neviem to vsak naspamät. Je to fantasticka pizza, lepsia nez z pizzerie .. a to tie predtym pokusy boli vzdy take smutne a toto je konecne poriadna pizza 😉
ahoj robim tento 1a 1/2 h hladkej muky , 1cl susene drozdie 1h tepla voda 1cl soli , 1 cl medu, 1/2h oleja -2h vykysnut vydu ty 2 pizze z toho potom naolejovanými rukai povytahaj cesto do tvaru pizze ci uz chces mat tensie alebo hrubsie to cesto na to potom ukladaj to na co mate chut peci sa to 180stupnov 20-25min
@kaktusik:
Manzel si to prial pred par rokmi tiez na Vianoce 😉
Jeho rodicia sa zahrali na Jeziska, sli ku kachliarovi a nechali si odrezat zo samotu asi 3-4cm hrubeho kus, ktory sa nam zmesti do rury... Rozmer sme im predtym dali.
Lebo takymi samotovymi platnami sa vykladaju kachle, tak to zozenies tam.
Alebo si pockat, ci to bude mat Tchibo este pred Vianocami, ale ten osobne nemam, link je hore.
Pozor, ked si das spravit taky kus, je poriadne tazky! A treba ho naozaj hodinu popredu rozhorucit. Potom to ide ako v pizerri, kym je jedna pizza oblozena, uz je ta v rure hotova...
AK sa ti podari zohnat, tak sa manzel urcite velmi potesi 🙂
@katuskaqz ja mam odskusany tento:180g hl.muka, stipka soli,7g suseneho drozdia - ale ja pouzivam normalne drozdie 42g tak ked robim 3 pizze tak pouzijem polovicu drozdia co je 21g,150 ml teplej vody,1PL olivoveho oleja alemozes pouzit aj obycajny olej nic sa nestane..
POSTUP:Do misy dame muku,sol,drozdie a dobre premiesame.V strede urobime jamku a nalejeme do nej teplu vodu a olej.Dobre spracujeme cesto.Cesto nechame na teplom mieste 30min.odstat.Ja si plech pre istotu vymastim aby sa mi cesto neprilepilo ked je rozvalane.Tato norma je na kruh na plech neviem ci by to vyslo.Ruru rozpalit po 10 min vlozit pizzu piect pri t.260 cca 10 min.Daj si vykurovanie z vrchu!!! Ja nemam taky program mam program osobitne na pizzu co je rozpalenie kruhove z vrchu aj zo spodu tak teplotu uberem aby mi cesto nevysusilo (260 cca 5 minut a potom stiahnem na 180)
@kaktusik:
Hej, a nech si najprv rozbali darcek s mukou a drozdim 😉 😀
Ako mne manzel zabalil minule Vianoce kilo kavy, aj su hadicku na penenie mlieka extra, a kavovar-automat som rozbalila ako posledny 😀 Na tu hadicku som kukala, lebo som nevedela prist na to, ze co to ma byt 😉 😀 A kavu som si pomyslela, no dobre, nejaky for, vsak mlyncek mam 😉
Ja robim: 500 g hladkej muky, 3 dl vody, lyzica soli cca, 1 cajova lyzicka cukru, 5 polievkovych lyzic oleja, 10-20 g drozdia...moze byt aj susene, staci polovica balika. Prve sa pecu pri 230-250 stupnoch asi 20 minut dalsim staci aj 15 minut. Su to asi jedna pizza kruh a jeden plech alebo tri kruhove pizze, najlepsie je toto cesto dobre natenko, maximalne 1cm hrube...
@katuskaqz ja som už skúšala kadejaké overené recepty ale nikdy to nieje to isté ako v pizzerii...to je určite tým, že sa pečie pri vyššej teplote akú je schopná vyprodukovať moja rúra.. poviem ti pravdu, už som to vzdala. Objednám si pizzu, (máme tu jedu super pizzerku) a mám to bez starostí...keď si zrátam náklady na elektrinu a ešte aj ten bordel v kuchyni, tak mi to za to nestojí sa trápiť.
Já dělám podle tohoto receptu: http://azzin.cz/originalni-a-jednoducha-pizza-j...
Jinak je pravda, že se má péct při vysoké teplotě. Cca 3-5 minut na 400-500°C, proto to doma v troubě není ono. 🙂
Není to špatné ani na grilu.
@iv01
ahoj, takze tu je:
500ml vlazna voda
10g cerstve drozdie
10g cukor
50ml
olivovy olej+1 lyzicka na potretie cesta
1kg hladkej muky
30g soli
potravinarska folia, papier na pecenie
---------------
1. vo vode rozmiesat drozdie, cukor a olivovy olej
2. do misy kuchynskeho robotu pridat muku, vodu s drozdim a olejom a zacat pomaly miesat, ked sa to spoji, pridat sol
3. 10 minut miesat pri strednych otackach, potom vyklopit na pomucenu dosku, vytvarovat gulu, potret olejom a nechat 10 minut oddychovat
4. potom rozdelit na 6 casti, nechat 1 hodinu kysnut prikryte potr. foliou
5. zabalit do folie a nechat cez noc v chladnicke
6. na druhy den vybrat 1 hodinu pred pecenim
7. trubu rozohriat na maximum aj s pizza kamenom alebo s plechom obratenym naruby
8. na doske rotlacit/natiahnut cesto na 32cm, okraje nechat trosku vyssie (polozit na papier na pecenie)
9. potriet olivovy olej+rajcinova stava, tenka vrstva ingrediencii
10. nechat par minut zapiect (kazda truba pecie inak) moja 4-6 min, potom este dat mozarellu a nechat este 1-2 min rozpustit
11. po upeceni potriet okraje oliv olejom s cesnakom
toto je recept na 6 pizz ktore fakt zasytia 6 osob .. ja robim z polovicnej davky 3 pizze 🙂
A skusali ste uz niekto aj tie piyyove rozky? alebo syrove?
Ja mam odskusany tento recept a je vyborny!
Cesto mi pekne zamiesi pekaren na chlieb, takze je to prakticky bez roboty. Vzdy si robim cesto do zasoby, mam to v mraznicke, takze ked pride chut na pizzu, je to raz dva. Vyskusajte 🙂
http://unasnakopecku.blogspot.sk/2013/07/pizza-...
@katuskaqz ahoj, ja peciem pri 250°C (teplovzdusna), co je maximum mojej rury, na rozpalenom pizza kameni. Jedine co mi na tej pizze chyba, je uz len vona dreveneho uhlia, ale to by sa asi susedom nepacilo kebyze postavim piecku a von z okna sa bu dymit 😀
Ja este pouzivam speci muku na pizzu, tusim v tescu som kupila o firmy ramill .. je vysokolepkove, takze potom sa ta pizza krasne da roztiahnut bez valkania uplne na tenko .. myslim ze by sa dala aj tocit na prste kebyze si trufnem 🙂
@katuskaqz Ja chodím do pizzerky Kliklak. Majú tam od výmyslu sveta alebo ak sa nám nechce ísť, tak si necháme doviesť. Skúšala som toľko receptov a zabila som tým pol dňa vždy, lebo to je náročné na čas a potom ten neporiadok. Manžel sa nesťažoval, on zje všetko, ale teraz si radšej poupratujem, hlavne po deťoch, kým nezazvoní zvonček, že donáška je tu.
My robime chutne domace mini pizze a chuti nam to este stale sme sa neprejedli :D http://ikuchar.sk/recept/chutne-domace-mini-pizze/
@katuskaqz:
My robime uz roky podla tohto americkeho receptu:
1 balik suseneho drozdia
1/4 cajovej lyzicky cukru
3/4 cup teplej vody
- nechat postat 8 minut
potom vymiesit spolu s
1 a 3/4 cups polohrubej muky a
1/2 caj. lyzicky soli
1 cup=250ml
Vymiesit, nechat kysnut. Ale da sa pouzit aj hned.
Najdolezitejsie je ale HORUCA rura a najlepsie pouzit kamen na pecenie pizze. Ten ma firma Dr. Oetker, mava aj Tchibo/Eduscho, ale na plechu je to nic oproti kamenu 😉 My mame dokonca velku samotovu platnu, ked pecieme vela naraz, tak ju dame rozhorucit na minimalne hodinu, nasa rura ma az 300°C, a potom je pizza hotova za par minut, tak ako ma byt 😉 Na rychlejsie pecenie a ked robime iba pre nas, bez navstevy, tak mame ten mensi kamen od Dr. Oetker, ten je tensi a netreba ho tak dlho predhrievat. Na 2-3 pizze staci, ale ten 3cm hruby samotovy kamen je este lepsi.
A este tip: pri pizzi je este dolezitejsie pouzivat kvalitne suroviny, a nedat prilis vela "oblohy" naraz, lebo sa premoci cesto.