Ahojte poradíte mi recept /trik na perniky ktoré zostanú dlho mäkké? Keď som ich naposledy robila zostali po pár dňoch tvrdé
Chcela by som urobiť perniky aj do vianočných balíčkov, neviem teda koľko dni pred vianocami by som ich mala upiecť resp koľko vydržia mäkké
Ďakujem 😊
ja robim tie od Polakovej, su hned makke a vydrzia makke, ked ich mas uskladnene v nejakej doze, velmi dlho
robime pernicky ktore ostanu makke velmi dlho - minuly rok som si dva ozdobene odlozila, dodnes su makke, dokonca po vysuseni na radiatore naspat zmakli… udrziavame ich na balkone (uzavretom) v otvorenej krabici
recept: 1 kg hl. muky, 25 dkg medu, 25 dkg masla, 40 dkg pr. cukru, 4 cele vajcia, 2 lyzicky mletej skorice, 2 lyzice sody bikarbony… je to na celkom velke mnozstvo pernickov, dobre je nechat cesto aj par dni odpocivat a po upeceni potriet zltkom...
Myslim ze trik je hlavne v tom ake su hrube a ako dlho sa pecu. Ked sa pecu priliz dlho tak budu tvrde. Ja robim podla tinkinerecepty.sk. Vysli mi uz aj tvrde aj makke a stale ten isty recept 🙂 len niekedy sa mi zdalo ze su malo pecene tak som ich nechala dlhsie a potom boli tvrde
Myslim, ze hlavny vplyv ma dlzka pecenia. Peciem medovniky 8 min. Napr. teraz som jednu davku nechala 10min a uz sa deti stazovali, ze su tvrde. A potom pomaha aj uskladnenie s chlebom.
Ako dobré kypridlo do medovníkov, ktoré zabezpečí, že budú vždy mäkké je Salajka. Pohľadaj recept s ňou.
@pe_mi ďakujem o tomto som nevedela, ja som doposiaľ robila perniky možno tak 2-3x odkedy bývam sama lebo ani mi to veľmi nechutilo a jednak v každej domacnosti boli tak som vždy podostavala 😃ale teraz by som chcela urobiť pár každému do balíčkov lebo mám veľmi pekne vykrajovačky musím to využiť 😃
Ja som ich asi pravdepodobne teda nemala v zatvorenej nádobe ale len na nejakej tácke prikryté servitkom
Snáď nie hlúpa otázka ale ten chleba tam nesplesnivie?😃
@zuzanaete ďakujem, neviem koľko som ich piekla ale asi tak nejak podľa farby keď už mali celkom peknú šli von a to asi teda bola chyba, majú teda zostať bledé ?
Tiez som kedysi piekla, kym neboli hnede a carovala som, aby zmakli. Tento rok som pridala trocha kakaa (nie kopcom nalozena velka lyzica na 0,5 kd muky). A konecne zacinaju aj vyzerat pekne. Nesku sa piect, kym budu tmavsie, to su uz specene. S tym kakaom som tu citala. A ze kolko kakaa sa prida, tal tolko muky by sa malo odobrat. Ale ja tu muku aj tak nedavam presne na gram. Takze vyskusaj pridat trochu kakaa a hned budu mat aj farbu. Ucime sa stale.
Tuto je recept ktory pouzivam uz roky a su makke, robime z kila muky, cize asi dva razy tak ako je tam v recepte. https://www.darcekovy-poradca.sk/5-veci-co-spra... Inak davam do krabicky, kde ich mam uskladnene tak ako vyssie pisu bud kusok chleba alebo kusok jablcka. A na stol na tacku iba po troske davam. Oni su makke podla mna pre to maslo, co do cesta ide.
Vždy v uzatvorenej skladujte.nie,nesplesnivel mi ešte nikdy 💪
Také bledé úplne nie.ako písala pani 8min cca a vytiahnuť,my ešte hneď za horúca ,Kao vytiahneme ,potierame hneď vyšľahaným vajíčkom.nechame vychladnúť a dáme do krabíc
Ahoj, daj ich do krabice , boxu uzatvaratelneho a vlož krajec chleba.ostanu dlho mäkké