Prosím Vás je tu niekto kto vypeka medovníky ( vianočné pernicky) a má recept aby vydržali dlho mäkké ? Skúšala som pár receptov a zostanú vždy tvrdé alebo nemajú sviežu chuť perníkov. Ďakujem…
Pečiem tieto dlhé roky a stále sú mäkké, aj hneď po upečení. Dávam ich do misky umelej s vekom. Nestvrdnú.
1 ks hladkej múky (lepšia je OO)
400 g práškového cukru, 400g medu, 4 vajíčka, 2 KL sody BB, 3 lyžice medovníkových korenín ( z dávky musí byť 1,5 PL škorice, nepatrné množstvo badiánu, rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklum= spolu 1,5 PL)
Postup: Múku zmiešame s cukrom, sodou bikarbonou a preosiatimi koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto. Vložíme ho do nádoby, najlepšie z janského skla a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni.
Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku. Menšie tvary stačí hrúbka 2-3 mm, na väčšie tvary 3-4 mm.
Medovníčky kladieme na plech potretý tukom Cera. Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 st. (Odsledova, každá trúba pečie inak)
Robím tieto od Lorny https://www.lorna.sk/clanky/oblubene-recepty/vy.... Sú úžasné, hneď mäkké. U nás sa už vyše polovica dávky stihla zjesť. Medovníčky nepec dlhšie ako 8min pokiaľ ich chceš mať ozaj mäkké.