Recept na medovníky

dorinka31
3. dec 2022

Prosím Vás je tu niekto kto vypeka medovníky ( vianočné pernicky) a má recept aby vydržali dlho mäkké ? Skúšala som pár receptov a zostanú vždy tvrdé alebo nemajú sviežu chuť perníkov. Ďakujem…

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ketrint
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
isis234
3. dec 2022

Pečiem tieto dlhé roky a stále sú mäkké, aj hneď po upečení. Dávam ich do misky umelej s vekom. Nestvrdnú.
1 ks hladkej múky (lepšia je OO)
400 g práškového cukru, 400g medu, 4 vajíčka, 2 KL sody BB, 3 lyžice medovníkových korenín ( z dávky musí byť 1,5 PL škorice, nepatrné množstvo badiánu, rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklum= spolu 1,5 PL)
Postup: Múku zmiešame s cukrom, sodou bikarbonou a preosiatimi koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto. Vložíme ho do nádoby, najlepšie z janského skla a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni.
Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku. Menšie tvary stačí hrúbka 2-3 mm, na väčšie tvary 3-4 mm.
Medovníčky kladieme na plech potretý tukom Cera. Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 st. (Odsledova, každá trúba pečie inak)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nina004
3. dec 2022

Robím tieto od Lorny https://www.lorna.sk/clanky/oblubene-recepty/vy.... Sú úžasné, hneď mäkké. U nás sa už vyše polovica dávky stihla zjesť. Medovníčky nepec dlhšie ako 8min pokiaľ ich chceš mať ozaj mäkké.