Recept na makovník - orechovník

katkaa123
5. okt 2013

Ahojte baby, prosim vas, nema niektora z vas naozaj vyskusany a dobry recept na makovnik/orechovnik? Vyskusala som uz 2 a oba razy to cesto nebolo dobre.. kolac bol zvrchu dost tvrdy a suchy. Naposledy som ho robila podla tohto receptu - http://varecha.pravda.sk/recepty/makovnik-a-ore...
Robite ho aj vy takto alebo nejak inak? Prosim poradte.

zita19
5. okt 2013

To cesto je v poriadku aj postup. Problem moze byt v rure. Aku mas? Ja by som piekla na 175 v teplovzdusnej, cas Ti nepoviem, peciem pokial to nema tu spravnu farbu.
Na to, ked je cesto navrchu vysusene pomaha prikryt cesto papierom na pecenie. Potom je tu este jedna moznost. Predavaju sa sacky na pecenie (aj vo forme rukava). Aby si bola v obraze priladam link na jeden z nich http://www.makro.sk/e_shop/detail/403204-sacky-...
Ked das do Gooogle dotaz "sacky na pecenie" vyhodi Ti par obrazkov aj niekolko linkov. Nedaj sa zmiest, ze sacky na pecenie masa, pouzivaju sa aj na pecenie vianociek (ja ich prave na to pouzivam, okrem pecenia masa). Chce to sice trosku sikovnosti nainstalovat tam vianocku ale vysledok je perfektny. Rukav je lepsi (predava sa vrolkach). V ochodoch ich mavaju v tych regaloch kde je papier na pecenia a alobal.
Posledna moznost je upeceny zavin, hned po vybrati z rury natriet maslom aj niekolko krat po sebe aby sa maslo vsiaklo. Ak nechces maslo tak mlieko. Zabera oboje.

alami
5. okt 2013

Skús hneď po upečení zakryť utierkou, tú dobre nakropiť vodou a na to ešte jednu suchú utierku. Kôrka zmäkne.
A inak, ak je cesto celé suché, skús piecť trochu kratšie.
@katkaa123

katkaa123
autor
5. okt 2013

@zita19 Ja mam tiez pocit, ze je to tym pecenim a nie cestom. Ruru mam elektricku, piekla som pri 200 stupnoch. Skusim nabuduce tych 175 s teplovzdusnym nastavenim. Ak to nepomoze, vyskusam tie sacky, snad tie pomozu. Po dopeceni som natrela sladkou vodou, ako sa pise v recepte, mala som pocit, ze vdaka tomu ten vrch zmakne, no nestalo sa. Dakujem velmi pekne za vsetky tipy, urcite budem nadalej skusat, az kym to nevyjde 🙂

katkaa123
autor
5. okt 2013

@alami dakujem za tip, nabuduce skusim tych 175 stupnov ako spominala zita19 a urcite skusim aj tu vlhku utierku.

zita19
5. okt 2013

Ja mam multifunkcnu ale s klasikym pecenim (horne a dolne teleso) som piekla len raz. Ked mi vyskratovala spirala na teplovzdusne a mala som kolac v rure. Myslela som, ze ma picne. Nedajboze sa to dopiect a bublaninu mi vysusilo tak, ze som ju zachranovala polievanim kompotovou stavou. 😠 Ja na ventilator peciem vzdy a vsetko.

katkaa123
autor
5. okt 2013

@zita19 tak ja som doteraz praveze s klasickym pecenim nikdy problem nemala, vzdy sa mi bublanina ci chocolate brownie krasne podarili. Ale tak predsa len, makovy zavin je iny, tak skusim to teplovzdusne. Verim, ze do tretice to uz vyjde, moj manzel tento kolac zboznuje, tak mu chcem dopriat domaci, nie kupovany z obchodu.

zita19
5. okt 2013

@katkaa123 ono zavisi od rury.Kazda je ina. Ani mne vsetko nevylo hned. Obzvzvlast sa mi nedarilo, ked mi na niecom specialne zalezalo. Pamatam sa, ked som piekla torty na bratovu svadbu. Bezne mi vysla torta z piatich vajec krasna vysoka. Vtedy som napiekla tri korpusy z piatich vajec co vobec nevybehli, mali ledva 3 cm na vysku. Potrebovala som dva platy kakaove a dva svetle. Tak som este v zufalstve uslahala jednu piskotu z troch (viac vajec doma nebolo) a ta vybehla nadherna, vysoka. Z osemnastich vajec by som normalne mala nie tortu ale mrakodrap. 😀

drobec89
5. okt 2013

ahoj, toto je odskúšaný recept - http://najrecept.sk/2013/08/babickina-tahana-st... plnku si dáš podľa seba aká Vám chutí.... alebo ak chceš použiť lístkové cesto je aj takáto možnosť http://najrecept.sk/2013/08/makovo-visnova-stru... 🙂

zita19
6. okt 2013

@drobec89 Joj ale makova strudla ci uz tahana alebo ta pre dnesne zenicky z listkoveho ceste nie je to iste ako kysnuty makovnik. ☹ Aj ked strudlu milujem v akomkolvek prevedeni makovnik je o inom. neber ot tka, ze Ta zhadzujem. Makovu strudlu aj makovnik by som si dala hned ale nechce sa mi. Katkin chlap chce makovnik a urcite ma byt ako od mamicky, babicky...

drobec89
7. okt 2013

jaj tak.... 😒 ja že stačí aj takáto forma. No keď to má byť pravý a poctivý makovník tak je to o inom 🙂 držím teda palce nech sa vydarí. pošli nam tu potom foto ako to vyšlo 🙂