Ahojte. Dcérka bude mať narodeniny. Poraďte prosím nejaký recept na koláčiky pre detičky do škôlky. Niečo ako mufiny alebo také niečo...Ďakujem
najprv si zisti, ci vobec mozete nosit taketo veci do skolky, lebo v statnych MS je to vacsinou zakazane, a mozu sa nosit len kupovane potraviny
@lusyke V Tescu majú takú tortu, ktorá sa skladá z čokoládových kociek a na každej je písmeno, spolu tvoria HAPPY BIRTHDAY, je to celkom fajn, alebo také malé medovníčky nie sú tiež zlé.
ja mám šikovný recept na mufinky, chceš? maš formu?
@lusyke pokiaľ viem, tak by sa do škôlky nemali nosiť z domu pečené koláčilky, iba kupované. Keby prišlo k nejakej nákaze, salmonelóze a vôbec to nemusí byť z tých koláčikov, nemôžeš nijako zdokladovať, že boli nezávadné. Zo všetkého, čo deti skonzumujú sa tri dni uchovávajú v kuchyni vzorky, aj z nátierok. Neriskovala by som, kúpila kinderčokoládky, alebo niečo podobné.
tak ja neviem u nás sa teda nosili bežne koláčiky, dokonca torta na narodky- učitelka ju aj dala do chladničky, deťom rozkrájala, urobila deťom oslavu s výzdobou, prípitkom, spievaním Happy..., tancovačkou a malým darčekom od nej ( vyrobeným)...
No práveže u nás za bežne nosia. Aj dnes jedna mala narodeniny tak priniesla domáce mufiny
@lusyke pozri to je každej vec, ak chceš upiecť, upeč, ja by som to nerobila, lebo ani netušíš, že niektoré z detí môže mať na niečo alergiu a pod. Na čo si robiť zbytočné problémy, veď koláče deťom pečú kuchárky, keď majú múčny deň alebo sem tam na olovrant a dnes už koláč alebo torta nie je až takým niečím výnimočným, ako pred rokmi.
@lusyke
- celé prejdú 180°C, neexistuje, že prenesieš salmonelu:
-140g rozpusteného masla
hrnček (cca 250 ml, ale nie je doležité super presné meranie, vždy sa vydaria) -
- hrnček cukru alebo medu
- 3 vajcia
Vyšľahaj v mixeri do penista cca 2 minitky
pridaj 1/2 hrnčeka mlieka alebo bieleho jogurtu
+jeden pol hrnčeka hladkej múky ( ja dávam celozrnnú)
+lyžičku sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva
- to je základ- teraz to môžeš rozdeliť a vytvoriť varianty- pridať kakao, kúsky čokolády, mrazené čučoriedky, posekané oriešky, citrónovú kôru alebo jeden popučený prezretý banán alebo lyžicu arašidového masla
- plniť formu vyloženú košíčkom do 3/4 a piecť pri 180°C
Do škôlky takto, doma ich vychladnuté natriem krémom z mascarpone, bieleho jogurtu a vanilkového cukru. Vždy sa vydarili 🙂
@maslenka
🙂 ja pracujem v labáku pri testovaní potravín- ak sa našla salmoneloza v kakau alebo inde, zaniesol to tam niekto rukami, alebo nesprávnym skladovaním- dostali sa k tomu hlodavce... takže ked to doma upečie, aj keby to kakao bolo infikované, pri pečení sa bakterie zneškodnia...salmoneloza je ochorenie zvierat, ktoré sa na človeka prenáša ...
a myslím, že opýtať sa na alergény alebo ich vynechať je najjednoduchšie
@anabeth opakujem, urob si ako chceš, ak by som mala dieťa v škôlke, neželala by som si, aby jedlo od niekoho doma upečené koláče. Nechcem ťa týmto nijako uraziť, viem, že v domácnosti sa hygiena dodržiava vo väčšine prípadov oveľa dôslednejšie, ako v niektorých prevádzkach. Len nechápem, prečo to chceš nasilu na moc. Naša riaditeľka to zakázala a bolo vybavené. Väčšina rodičov s tým súhlasila.
tak toto by som veru neriskovala, ja mam malu dcerku celiaticku a urcite by jej bolo luto, ze vsetky deticky dostali muffinku a ona nie. Deti si sice davaju sladkosti, co podostavaju do skrinky, ale ja jej potom musim vysvetlovat, ze toto a toto nemoze, lebo ona mi tam inak robi cirkus. Takze kvoli korektnosti by som toto nerobila
@asturia26 no nepriniest nic je dost blbe nie? Minule som detickam spravila naramky ale teraz na take nemam cas. Neviem o tom ze by niektore dieta v triede malo nejaky problem ale nakoniec asi predsa len kupim nejake kinder vajicka alebo tak...aj ked by som rada upiekla...no nedostatok casu...
@lusyke Škoda piecť mafiny, ked si takáto šikovná na vyrábanie darčekov pre deti, fakt krásne. 👍
@janickacrazy Ďakujem
@lusyke úžasné!!! Ty na čo prosím ťa rozmýšľaš nad mafinami, keď dokážeš vyrobiť takéto krásne veci? A neriskuješ nimi ani to, že má niekto na niečo alergiu, že je bezlepkáč, že bude nejaká biomatka na hlavu z toho, že dieťa do seba dostane 2 gramy cukru a že ti to riaditeľka zatrhne.
Jej,tak tie su krasne.Ste sikovna,deticky sa urcite potesia
V dnešnej dobe, keď každé druhé dieťa má alergiu, alebo intoleranciu na muku, vajcia, mlieko, orechy... je umenie niečo upiecť, aby to mohli všetky deti a zároveň to vyzeralo ako koláč a aj tak chutilo a to som nerátala rodičov, čo síce majú zdravé deti, ale idu vyskočiť z kože, že v jedle je cukor, pšenica, mlieko a nie je to bio.... Je otázka času, kedy to zákažu nosiť. U nás povolili kúpené v obchode, kde jasne vidno nálepku, čo v tom je, samozrejme muselo to byt bez orechov. Potom nejaké dieťa dostalo anafylakticky šok a už sa nesmie priniesť nič, ani lizatko... osobne - radšej kúpiť/spraviť pre deti nejakú maličkosť ako niečo upiecť
@lusyke recept ti neporadím,ale v dnešnej dobe kúpiš malé mufiny za pár evri,bez roboty