Maminky, neviete mi poradit recept na jablkovu vyzivu vhodnu pre dietatko od ukonceneho 6.m? Asi by mala byt bez cukru a konzervantov, predpokladam. Len neviem, ako mi potom vydrzi aj na zimu...dakujem za rady.
@makovv ahoj, ja som mala túto zimu 120ks - od januára (kedy malý začal papať ovocíčko) ich spapal do konca júla 🙂 a aby som prešla k receptu - ja som robila každú dávku z 5kg - na 5kg som dala 0,5l vody, podusila do mäkka, rozmixovala, keď bol sladký druh, tak nebolo treba dosladiť, ale ak som robila z kyselších, tak som dosladzovala hroznovým cukrom - 2-3PL na 5kg ovocia nie je veľa. Naliala do pohárov a sterilizovala pri 80°C cca 20 min. A ak chceš tak pre istotu 1-2KL kyseliny citrónovej (ako konzervant) ale netreba veľmi. Nepokazila sa mi ani jedna.
@aadulik2110 Ja som robila minulý rok bez kyseliny citrónovej a asi 1/3 mi skysla...neviem ci to je tym, ze som to krato sterilizovala...ale tusim to bolo cca 80°C a 20 min,ako pises Ty. Neviem, kde nastala chyba. Len tento rok chcem robit vacsiu davku, tak by ma to mrzelo, keby sa pokazila.
Marhule mozu, nasa babina nam robi aj s broskynami. Dokonca aj s malinami, ale to este nedavaj. Cervene plody by nemali papat tak male deti.
uvarim sladke jablka so stipkou soli do makka. Rozmixujem, nalozim do poharikov, zavriem, nastrkam do umyvacky a na najdlhsom najhorucejsem programe pustim (spolu so spinavym riadom). Horuce vyberiem, otocim, necham vychladnut. Zatial sa nikdy nic nepokazilo.
@makovv ešte môžeš spraviť aj jablčkovo-hruškovú, jabĺčkovo-broskyňovú a jabĺčkovo- marhuľovú (stačí ak pridáš jednu 7 zaváraných jablk - kedže už nie je sezóna marhúľ). Ja som mala minulý rok spravené tieto: jablkovú, jablkovo-hruškovú, jablkovo-banánovú, jablkovo-mrkvovú, jablkovo-broskyňovú a broskyňovo-mrkvovú a tento rok som robila z polovičných dávok tieto: jablkovú, jablkovú z pudingom, jablkovo-marhuľovú, jablkovo-broskyňovú, jablkovo-banánovú, jablkovo-hruškovú a broskyňovo-černicovú.
@aadulik2110 fiha, ty si ale sikula! normalne by som si aj ja dala 😉 .Ja som si marhulovu dren zamrazila, mali sme dost padanych marhul, tak som ich rozmixovala a bez cukru dala do mrazaku, tak som rozmyslala, ze by som ich vyuzila do vyzivy.Tu s pudingom si ako robila?
@makovv inak tú dreň môžeš kľudne využiť.... to bude super, rozmarz si ju a daj to pri vaení do jabĺk. No klasicky som očistila jabĺčka na 2,5kg 250ml vody a keď sa pekne uvarili do mäkka, rozmixovala som ich a v 500ml vody som si rozrobila 2 zlaté klasy a vliala do jabĺčok, povarila - trošku to "zhustlo" a klasicky sterilizovala. Ale 6 mesačnému by som to nedávala....
jj to skor mne na maskrtenie 🙂
Ja by som chcela len podotknúť, že vanilku tak malé deti nemôžu, nakoľko je to alergén. Niekto zvykne dávať aj škoricu, tá je tiež alergén a do jedného roka sa určite nemôže. A pridávať do výživy soľ a cukor, je tiež nevhodné. Soľ vôbec nedávam a keď chcem, aby bola výživa sladká, tak použijem nejaké sladké ovocie, najideálnejší je banán. Z červeného ovocia môže v tomto období papať čučoriedky, takže kľudne môžeš spraviť jablkovo-čučoriedkovú výživu 🙂 Celkovo pre deti do jedného roka je najlepšie robiť výživy len čisto z ovocia, bez pridávania čohokoľvek iného.
@makovv, ale ano, ved vyzivy (lekvare, kompoty, co je po ruke) su v uzavretych sklenenych flasiach, kludne nech su zvonku vyumyvane. Ja mam tiez najhorucejsi program na 75 stupnov, trva skoro 90 minut a za dva roky sa mi nepokazila ani jedna flasa. Soli tam ide naozaj stipka (medzi prsty na celu davku), ale nie je zivotne nevyhnutna, len ovocie z nej zosladne (ja viem, ze to znie uchylne, ale funguje to). Ale moje dieta uz je vacsie a pre to mensie som vyzivy este tento rok nerobila 😀
Ahoj ja mám odskúšanú túto: 3 kg jabĺk, 2 dcl vody, 1 kg mrkvy, 1 vanilínový cukor /pre vôňu/. Spolu všetko povaríš, rozmixuješ, naplníš do pohárikov a sterilizuješ asi pol hodiny pri 150 stupňoch. Poháre zvyknem ešte po vybratí z trúby otočiť dole viečkom, aby sa riadne chytili. Minulý týždeň som robila už x-tú dávku výživy z našich jabĺk zo záhradky a pridala som do nej sladké hrušky, takže nebolo treba žiadny cukor.Množstvo od oka, my máme veľa opadaviek, tak som to chcela zužitkovať... Tiež je chuťovo výborná. Pevne verím, že vydrží a nepokazí sa, zatiaľ je to O.K.