Recept na jablkovú výživu pre dojča od 6 mesiaca

makovv
22. sep 2013

Maminky, neviete mi poradit recept na jablkovu vyzivu vhodnu pre dietatko od ukonceneho 6.m? Asi by mala byt bez cukru a konzervantov, predpokladam. Len neviem, ako mi potom vydrzi aj na zimu...dakujem za rady.

beah
22. sep 2013

Ahoj ja mám odskúšanú túto: 3 kg jabĺk, 2 dcl vody, 1 kg mrkvy, 1 vanilínový cukor /pre vôňu/. Spolu všetko povaríš, rozmixuješ, naplníš do pohárikov a sterilizuješ asi pol hodiny pri 150 stupňoch. Poháre zvyknem ešte po vybratí z trúby otočiť dole viečkom, aby sa riadne chytili. Minulý týždeň som robila už x-tú dávku výživy z našich jabĺk zo záhradky a pridala som do nej sladké hrušky, takže nebolo treba žiadny cukor.Množstvo od oka, my máme veľa opadaviek, tak som to chcela zužitkovať... Tiež je chuťovo výborná. Pevne verím, že vydrží a nepokazí sa, zatiaľ je to O.K.

aadulik2110
22. sep 2013

@makovv ahoj, ja som mala túto zimu 120ks - od januára (kedy malý začal papať ovocíčko) ich spapal do konca júla 🙂 a aby som prešla k receptu - ja som robila každú dávku z 5kg - na 5kg som dala 0,5l vody, podusila do mäkka, rozmixovala, keď bol sladký druh, tak nebolo treba dosladiť, ale ak som robila z kyselších, tak som dosladzovala hroznovým cukrom - 2-3PL na 5kg ovocia nie je veľa. Naliala do pohárov a sterilizovala pri 80°C cca 20 min. A ak chceš tak pre istotu 1-2KL kyseliny citrónovej (ako konzervant) ale netreba veľmi. Nepokazila sa mi ani jedna.

makovv
autor
22. sep 2013

@aadulik2110 Ja som robila minulý rok bez kyseliny citrónovej a asi 1/3 mi skysla...neviem ci to je tym, ze som to krato sterilizovala...ale tusim to bolo cca 80°C a 20 min,ako pises Ty. Neviem, kde nastala chyba. Len tento rok chcem robit vacsiu davku, tak by ma to mrzelo, keby sa pokazila.

makovv
autor
22. sep 2013

@beah Dakujem za tip. Asi budem musiet sterilizovat na vyssiu teplotu ako Ty. Tento tyzden sa do nej vrhnem. Mrkva je super napad. Baby, neskusali ste pridat aj marhule? Neviem ci babatka od 6m mozu aj marhule?

pemizb
22. sep 2013

Marhule mozu, nasa babina nam robi aj s broskynami. Dokonca aj s malinami, ale to este nedavaj. Cervene plody by nemali papat tak male deti.

vroni
22. sep 2013

uvarim sladke jablka so stipkou soli do makka. Rozmixujem, nalozim do poharikov, zavriem, nastrkam do umyvacky a na najdlhsom najhorucejsem programe pustim (spolu so spinavym riadom). Horuce vyberiem, otocim, necham vychladnut. Zatial sa nikdy nic nepokazilo.

aadulik2110
23. sep 2013

@makovv ešte môžeš spraviť aj jablčkovo-hruškovú, jabĺčkovo-broskyňovú a jabĺčkovo- marhuľovú (stačí ak pridáš jednu 7 zaváraných jablk - kedže už nie je sezóna marhúľ). Ja som mala minulý rok spravené tieto: jablkovú, jablkovo-hruškovú, jablkovo-banánovú, jablkovo-mrkvovú, jablkovo-broskyňovú a broskyňovo-mrkvovú a tento rok som robila z polovičných dávok tieto: jablkovú, jablkovú z pudingom, jablkovo-marhuľovú, jablkovo-broskyňovú, jablkovo-banánovú, jablkovo-hruškovú a broskyňovo-černicovú.

makovv
autor
23. sep 2013

@aadulik2110 fiha, ty si ale sikula! normalne by som si aj ja dala 😉 .Ja som si marhulovu dren zamrazila, mali sme dost padanych marhul, tak som ich rozmixovala a bez cukru dala do mrazaku, tak som rozmyslala, ze by som ich vyuzila do vyzivy.Tu s pudingom si ako robila?

makovv
autor
23. sep 2013

@vroni tak teda to som este nepocula, ze v umyvacke zavarat 🙂 to je fakt zlepsovak. 😀 😀 😀 ale to asi nepouzivas tabletu na umyvanie, co?ja mam najdlhsi program 75°C.

aadulik2110
23. sep 2013

@makovv inak tú dreň môžeš kľudne využiť.... to bude super, rozmarz si ju a daj to pri vaení do jabĺk. No klasicky som očistila jabĺčka na 2,5kg 250ml vody a keď sa pekne uvarili do mäkka, rozmixovala som ich a v 500ml vody som si rozrobila 2 zlaté klasy a vliala do jabĺčok, povarila - trošku to "zhustlo" a klasicky sterilizovala. Ale 6 mesačnému by som to nedávala....

makovv
autor
23. sep 2013

jj to skor mne na maskrtenie 🙂

salome_82
23. sep 2013

Ja by som chcela len podotknúť, že vanilku tak malé deti nemôžu, nakoľko je to alergén. Niekto zvykne dávať aj škoricu, tá je tiež alergén a do jedného roka sa určite nemôže. A pridávať do výživy soľ a cukor, je tiež nevhodné. Soľ vôbec nedávam a keď chcem, aby bola výživa sladká, tak použijem nejaké sladké ovocie, najideálnejší je banán. Z červeného ovocia môže v tomto období papať čučoriedky, takže kľudne môžeš spraviť jablkovo-čučoriedkovú výživu 🙂 Celkovo pre deti do jedného roka je najlepšie robiť výživy len čisto z ovocia, bez pridávania čohokoľvek iného.

vroni
23. sep 2013

@makovv, ale ano, ved vyzivy (lekvare, kompoty, co je po ruke) su v uzavretych sklenenych flasiach, kludne nech su zvonku vyumyvane. Ja mam tiez najhorucejsi program na 75 stupnov, trva skoro 90 minut a za dva roky sa mi nepokazila ani jedna flasa. Soli tam ide naozaj stipka (medzi prsty na celu davku), ale nie je zivotne nevyhnutna, len ovocie z nej zosladne (ja viem, ze to znie uchylne, ale funguje to). Ale moje dieta uz je vacsie a pre to mensie som vyzivy este tento rok nerobila 😀