500 g polohrubej múky (už som skúsila aj pol na pol s hladkou múkou a tiež bol výsledok skvelý)
250 ml mlieka+voda (125ml + 125ml) – ja dávam perlivú minerálku
1 lyžičku soli
1 vajce
2 lyžicu oleja
1 sáčok droždia (prípadne 1/2 kocky čerstvého)
2 lyžice kr. cukru
Postup: Najskôr si klasicky pripravíme kvások. V miske si zmiešame 3-4 lyžice múky s vlažným mliekom a vodou. pridáme cukor, droždie a počkáme aj 20-30 minút, kým vyjde pekný kvások. Potom pridáme do misky ostatné prísady a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme asi znova 30-40 minút podkysnúť. Potom vytvarujeme na pomúčenej doske tvar knedle – podlhovastý bochník, ktorý necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Naparujeme klasickým spôsob na paráku (na dno hrnca dáme vodu, položíme pomastený parák – alebo si naň položíme papier na pečenie, aby sa knedľa neprichytila. Uložíme knedľu a paríme 20 minút – počas celej doby hrniec neotvárajte. Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku, popicháme špáradlom , na ruky dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala. Knedľa ostane nádherne nadýchaná aj keď ju popicháte špáradlom.
500 g polohrubej múky (už som skúsila aj pol na pol s hladkou múkou a tiež bol výsledok skvelý)
250 ml mlieka+voda (125ml + 125ml) – ja dávam perlivú minerálku
1 lyžičku soli
1 vajce
2 lyžicu oleja
1 sáčok droždia (prípadne 1/2 kocky čerstvého)
2 lyžice kr. cukru
Postup:
Najskôr si klasicky pripravíme kvások. V miske si zmiešame 3-4 lyžice múky s vlažným mliekom a vodou. pridáme cukor, droždie a počkáme aj 20-30 minút, kým vyjde pekný kvások. Potom pridáme do misky ostatné prísady a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme asi znova 30-40 minút podkysnúť. Potom vytvarujeme na pomúčenej doske tvar knedle – podlhovastý bochník, ktorý necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Naparujeme klasickým spôsob na paráku (na dno hrnca dáme vodu, položíme pomastený parák – alebo si naň položíme papier na pečenie, aby sa knedľa neprichytila. Uložíme knedľu a paríme 20 minút – počas celej doby hrniec neotvárajte. Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku, popicháme špáradlom , na ruky dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala. Knedľa ostane nádherne nadýchaná aj keď ju popicháte špáradlom.