Recept na domácu knedľu

misicek22
2. júl 2020

Ahojte baby, nemáte prosím vás nejaký osvedčený recept na chutnú domácu knedľu? Ďakujeeem 🙏🙏

sona96
2. júl 2020

500 g polohrubej múky (už som skúsila aj pol na pol s hladkou múkou a tiež bol výsledok skvelý)

250 ml mlieka+voda (125ml + 125ml) – ja dávam perlivú minerálku

1 lyžičku soli

1 vajce

2 lyžicu oleja

1 sáčok droždia (prípadne 1/2 kocky čerstvého)

2 lyžice kr. cukru

Postup:
Najskôr si klasicky pripravíme kvások. V miske si zmiešame 3-4 lyžice múky s vlažným mliekom a vodou. pridáme cukor, droždie a počkáme aj 20-30 minút, kým vyjde pekný kvások. Potom pridáme do misky ostatné prísady a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme asi znova 30-40 minút podkysnúť. Potom vytvarujeme na pomúčenej doske tvar knedle – podlhovastý bochník, ktorý necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Naparujeme klasickým spôsob na paráku (na dno hrnca dáme vodu, položíme pomastený parák – alebo si naň položíme papier na pečenie, aby sa knedľa neprichytila. Uložíme knedľu a paríme 20 minút – počas celej doby hrniec neotvárajte. Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku, popicháme špáradlom , na ruky dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala. Knedľa ostane nádherne nadýchaná aj keď ju popicháte špáradlom.

misicek22
autor
2. júl 2020

@sona96 ďakujem krásne 🙏👌

asia83
2. júl 2020

@misicek22 Ja dávam iba hladkú múku, droždie, malú lyžičku cukru, soľ, vlažné mlieko, vajce. Pomer od oka.

silviazlat
2. júl 2020