Recept na domáci chlieb pre diabetikov

smajluska
27. jan 2020

Ahojte, nemate prosim Vas nejaky dobry osvedceny recept na domaci chlebik, ktory nezvysuje cukor? Mam cukrovku a bezne chleby a pecivo z obchodu nemozem jest. Velmi mi zvysuje cukor :( Dakujem

petruldo
27. jan 2020

@smajluska recept nemám, ale čo som čítala, tak ražná celozrnná, ale to treba vyskúšať, čo sedí jednému, nemusí druhému

sapetka
27. jan 2020

@smajluska upiect si vlastny😊ja som si teraz upiekla kvaskovy

reluska
27. jan 2020

@smajluska som dia pozitív už 7r. a krajec chleba ti nejako neublíži, ak pridáš viac pohybu..ale predávajú aj bielkovinový večerný chlieb, má ho napr. billa

vulka
27. jan 2020

@smajluska Musíš si o cukrovke niečo poriadne naštudovať. Písať, že bežné chleby a pečivo Ti zvyšujú cukor je znakom toho, že v tom nemáš jasno. Napríklad 1 obyčajný rožok má 3SJ, 1 grahamový rožok má 2 SJ, 20g klasického pšeničného chleba 1 SJ. Ak použiješ čiste ražný, tak môžeš zistiť, že tá 1SJ je otrasne malinká kvôli váhe.

Napríklad k pečivu keď pridáš nejaký tuk, tak glykemický skok nebude taký rýchly.

Žiaden lekármi alebo dietológmi osvedčený DIA chlieb neexistuje.

Zmeň stravu alebo uprav dávky liekov, ktoré používaš.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
radorendez
19. mar 2021

Ja viem o cukrovke celkom dost. Muz ju ma, ja som mala v 1. tehotenstve a teraz, v druhom, je este silnejsia. Hybem sa naozaj vela, kedze som sama s 1,5 rocnou dcerkou (muz chodi za pracou do zahranicia). Biele, aj celozrnne pecivo, ci cestoviny nemozem vobec. Tentokrat ani grahove, ci spaldove. Bez ohladu na to, kolko viem o cukrovke, mi enormne zdviha pecivo cukor. Nesmiem ani ovocie. Ak si udrzim prijem sacharidov na jedno jedlo do 15g, je to v poriadku. Tam vsak musim zaratat absolutne vsetko (zeleninu, mlieko, salam, maslo...). Ak by som pouzila biele, ci celozrnne pecivo, mozem si dat par hryzov a skoncila som. Pritom v tehotenstve hladovat nesmiete.

Ja kupujem bielkovinovy vecerny chlebik od Penam-u. 250g stoji cca 1e. Na 100g ma iba 6g sacharidov (biele pecivo ho ma az 70). Da sa kupit v Bile, ci Tescu. Nechuti az tak dobre. Je moc hutny, so semienkami, ale ak si nan das natierkove maslo, kvalitnu sunku a vela zeleniny, zasytis sa a spravis si aj chut. Alternativa je proteinovy chlieb. Tiez sa da kupit v Bile. Momentalne maju na obale znameho sportovca. Chuti ako viaczrnny chlebik a uz 50g zasyti ako keby som zjedla 2 velke krajce. Nevyhoda je cena. 200g stoji 2-3 e.

Da sa upiect vlastny chlebik, bez muky. Treba ho vsak potom skladovat v chlade. Je vhodny aj pre "bezlepkacov".
4 vajcia (sluzia na spojenie zmesi), stipka soli, 100g hrudkoveho tvarohu, 350g semienok (podla chuti: tekvica, slnecnica, sezam, lan, chia - ja som dala len tekvicu a slnecnicu), na hrot noza sody bikarbony. Treba vyslahat bielka so stipkou soli do peny. Pridat zltka, premiesat. Tvaroh, premiesat. Nakoniec sodu bikarbonu so semienkami a dobre premiesat. Formu vymazte maslom a pecte na 180C priblizne 45 minut.

radorendez
19. mar 2021

Kto chce alternativu k zakuskom, velmi zdrava, bez lepku a s nizkym obsahom sacharidov je kokosova muka. Vraj sa z nej da upiect aj chlebik, ale velmi vonia po kokose, takze si to neviem predstavit. Da sa kupit vo vacsich retazcoch, alebo v obchode zdravej vyzivy. Pri vybere si treba pozriet zlozenie. Lacnejsie verzie maju primiesane chemicke konzervanty. Kvalitna muka nema mat v zlozeni pridane nic. Kilo muky stoji cca 2-4e.
Dalsou zdravou alternativou je mandlova muka, je vsak velmi draha. Kilo kupite za 12 -25 e. Odskusanu ju nemam, ale vraj je bez nejakej vone, ci sladkastej chute, teda by sa mal z nej dat upiect chlebik. Vhodnou a omnoho lacnejsou mukou je lanova, ale v tehotenstve sa nesmie. Skusim az po porode. Muz je maskrtnik (ako asi kazdy chlap), tak budeme testovat.

Recept na klasicky piskotovy korpus z kokosovej muky. Z neho uz spravite akykolvek zakusok. Kedze tato muka velmi saje, plati pravidlo: kolko muky, tolko mlieka. Kto nemoze mlieko, moze pouzit vodu.
1 hrncek (250 ml) muky
1 hrncek mlieka
6 vajec
Balicek prasku do peciva
Kora z bio citrona (obycajny je chemicky osetreny)
4 lyzice medu (ja som dala 8 lyzic erytritolu - zdravsia alternativa sladidla)
2 lyzice kokosoveho oleja (pouzila som 1dcl obycajneho)

Sypke prisady zmiesate dohromady v jednej miske. Do druhej date tekute casti a postupne do nej primiesavate sypku zmes. Poriadne premiesate. Ak by bolo cesto prilis tuhe, treba doliat mlieko (vodu). Vylejete na plech vystlany papierom na pecenie (ja som pouzila okruhlu tortovu formu o priemere 26 cm). Pecie sa pri 180C priblizne 45 minut. Postupne sa zacnu oddelovat okraje od formy. Kedze je cesto hutnejsie, tazsie sa prepecie az do stredu. Treba spajdlou skusit najma stred.

Z tohoto cesta som robila ribezlovu bublaninu (da sa pouzit akekolvek ovocie). Pred vlozenim do rury som nasypala ribezle na vrch cesta a prikryla zhora alobalom. Cesto sa pecie dlho a ribezle by sa inak spalili.

Skusala som spravit aj cokoladove cesto pridanim dvoch lyzic kakaa, ale to nam nechutilo. Neviem, ci to bolo kvalitou kakaa, ale cesto zhorklo a chutilo ako srot. Sliepkam to vsak nevadilo 🙂

radorendez
19. mar 2021

Ja viem o cukrovke celkom dost. Muz ju ma, ja som mala v 1. tehotenstve a teraz, v druhom, je este silnejsia. Hybem sa naozaj vela, kedze som sama s 1,5 rocnou dcerkou (muz chodi za pracou do zahranicia). Biele, aj celozrnne pecivo, ci cestoviny nemozem vobec. Tentokrat ani grahove, ci spaldove. Bez ohladu na to, kolko viem o cukrovke, mi enormne zdviha pecivo cukor. Nesmiem ani ovocie. Ak si udrzim prijem sacharidov na jedno jedlo do 15g, je to v poriadku. Tam vsak musim zaratat absolutne vsetko (zeleninu, mlieko, salam, maslo...). Ak by som pouzila biele, ci celozrnne pecivo, mozem si dat par hryzov a skoncila som. Pritom v tehotenstve hladovat nesmiete.

Ja kupujem bielkovinovy vecerny chlebik od Penam-u. 250g stoji cca 1e. Na 100g ma iba 6g sacharidov (biele pecivo ho ma az 70). Da sa kupit v Bile, ci Tescu. Nechuti az tak dobre. Je moc hutny, so semienkami, ale ak si nan das natierkove maslo, kvalitnu sunku a vela zeleniny, zasytis sa a spravis si aj chut. Alternativa je proteinovy chlieb. Tiez sa da kupit v Bile. Momentalne maju na obale znameho sportovca. Chuti ako viaczrnny chlebik a uz 50g zasyti ako keby som zjedla 2 velke krajce. Nevyhoda je cena. 200g stoji 2-3 e.

Da sa upiect vlastny chlebik, bez muky. Treba ho vsak potom skladovat v chlade. Je vhodny aj pre "bezlepkacov".
4 vajcia (sluzia na spojenie zmesi), stipka soli, 100g hrudkoveho tvarohu, 350g semienok (podla chuti: tekvica, slnecnica, sezam, lan, chia - ja som dala len tekvicu a slnecnicu), na hrot noza sody bikarbony. Treba vyslahat bielka so stipkou soli do peny. Pridat zltka, premiesat. Tvaroh, premiesat. Nakoniec sodu bikarbonu so semienkami a dobre premiesat. Formu vymazte maslom a pecte na 180C priblizne 45 minut.

smajluska
autor
19. mar 2021

@bambulienka25 Kde ho dostať kúpiť?

radorendez
11. apr 2021

@smajluska domaci chlieb kde sa da kupit? Na to treba pracu vlastnych ruk. Trosku sa zapotit. Ak chce clovek hotove, pisala som, ze sa da kupit v Bile, alebo Tescu. Staci citat 🙂