Raw stravovanie

ajush5
29. dec 2018

Ahojte, on nového roka začínam s Raw stravou. Snažila som sa naštudovať o tom čo najviac a pripraviť sa na to no ja taký mäsoholik a milovník pizze... Je tu niekto kto prešiel na raw? Podelíte sa somnou ako ste to zvládli, ako nakupujete poprípade z čoho sa skladá taký nejaký bežný denný jedalnicek?

arcticcode
29. dec 2018

@ajush5 no ako zdravsia z toho nebudes

ajush5
autor
29. dec 2018

@arcticcode lekár mi to odporučil na naštartovanie omunitneho systému ktorý by sa potom vedel sám vysporiadať s rakovinou. Ale ak si onkolog určite si rada nechám poradiť v tom čo mi pomôže

vamajka
29. dec 2018

Ja som si zadovazila knihy fit recepty a uz cca 2 mesiaace sa snazim varit si bez muky a cukru a celkom je to chutne. Nejem zemiaky ryzu cestoviny biely chlieb

ajush5
autor
29. dec 2018

@vamajka ja potrebujem úplne vylúčiť živočíšne potraviny a to je pre mna čierna diera 🙂

caroline_
29. dec 2018

Ahoj, už vidím ze ma tu za to ukamenuju, ale najlepšie je prestať jest mäso, zaujímam sa o stravu, pri onkologických ochoreniach je účinná zasadita strava, keď chceš môžeš mi napísať do správy

vamajka
29. dec 2018

Na internete je vela RAW receptov tak skus a uvidis ci vydrzis.

zitaje
29. dec 2018

Ja si osobne myslím, že v januári na Slovensku začínať s raw je nezmysel... Počkaj do júna a daj si mesačnú kúru, budú jahody, čerešne, žihľava, púpava, šalát, reďkovky, a keď sa ti to bude páčiť, pokračuj koľko chces. Ale zrovna od januára, čo budeš jesť, chemické banány a citrusy a šaláty z vykurovaných skleníkov?

ajush5
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ajush5
autor
29. dec 2018

@zitaje začínam od januára pretože v máji mám kontrolné vyšetrenie kde mi povedia či má vykuchaju alebo to zabralo

ajush5
autor
29. dec 2018

@vamajka nejde mi o recepty skôr o zloze je stravy aby som neodpadla. Je to veľmi veľká zmena a keďže neplánujem robiť kompromisy a ospravedlňovať to tým že som nevedela čo si mám dať rak má zaujímajú skúsenosti iných

janinka007
29. dec 2018

proste jedz všetko, čo nie je tepelne upravené, max do 42C. Mixuj si "smutka".

zitaje
29. dec 2018

@ajush5 aha. Tak potom držím palce, bude to makačka, v lete je to celkom zábava...
Dá sa jesť okrem ovocia a zeleniny napr. naklíčená šošovica, napučaná pohánka. Z tej pohánky sa dá spraviť kaša s pomačkaným banánom a raw kakaom 🙂
Rátaj s tým, že možno budeš hladná, hlavne spočiatku 🙂

lindusss2016
29. dec 2018

@ajush5 mam kamosku, co sa uz niekolko rokov stravuje raw a velmi si to pochvaluje. Okrem vsetkej zeleniny a ovocia, viem, ze kupuju vela vela vsemoznych orieskov, susene ovocie, sladi datlami, spominala nejake recepty zo susenych paradajok. Rozne semienka, rozne oleje. Ona ale zacinala postupne, najskor len ako vegetarianka a potom sa to nabalovalo. Takto to ale budes mat asi dost tazke, no kvoli zdraviu treba zabojovat, drzim ti velmi palce. Ale podla mna si na to zvyknes. Vela stastia.

lula313
29. dec 2018

Suseda raz spominala, že raw stravu dávala onko synovi, ale nevypytovala som sa.. vyliečil sa, takze asi na tom niečo bude, aj keď neviem podrobnosti a určite toho skúšali viac.. Držím palce!

susily
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aadenka
30. dec 2018

@ajush5 chodievam parkrat do roka na jogove pobyty so zivou stravou a poviem vam - dokazem sa tam tak nazrat do syta a do zdravia, ze dovi-dopo 😉 Takze kto to nema vyskusane, nech hned neodsudzuje 😉
Neverila som, ze mi niekedy bude chutit pupavovy salat ci surovy zemiak 😆
Ale spravne ingrediencie k tomu a hotovy zazrak na tanieri 😉

ajush5
autor
30. dec 2018

@aadenka vyzerá to krásne 🙂 mám take dobrotky rada som zvedava čo povie moja hlava keď budem jesť len take 🙂 a ako nakupujete potraviny? Farmárske debničky nevyuzivate?

aadenka
30. dec 2018

@ajush5 ja sa len takto raw bezne nestravujem, to len na tych pobytoch (3-10 dnove). Ale boli tam s nami ludkovia, co takto bezne funguju cely rok, podla moznosti. Nakupuju ovocie a zeleninu z blizkeho okolia, chodia si aj sami nazbierat (su pestovatelia, u ktorych sa takto funguje - pomozes so zberom a mozes si lacno nakupit), a pod. Mam napr. znameho, ktory zo zdravotnych dovodov presiel na raw, prvy rok a pol super, potom si telo pytalo zmenu a uz je z neho vegetarian.
A poznam drevorubaca - vegetariana, s 1 oblickou (1 dal synovi) - takze sa da fungovat hociako, ak si clovek povie, ze ide do zmeny 😉👌
Mne tie pobyty dali vela, upravila som svoj jedalnicek, jem srm-tam aj maso, ale nemam problem vynechat ho uplne aj na mesiac.
Upravuje sa postupne jedalnicek aj u nas doma, ale to chce hlavne ist prikladom 😜

aadenka
30. dec 2018

@ajush5 aj raw sa da jest chutne a do syta. A o pozitivnych vsledkoch na zdravi by sa dalo rozpravat vela... dokonca aj cukrovkari si prejdenim na raw upravili hladinu tak, ze to uz potom nemuseli riesit 😉

alienkami
31. dec 2018

@ajush5 Len malá otázočka: musí to byť RAW, nestačí vegánska strava?

pieces
31. dec 2018

@arcticcode ba práve naopak, bude

kikusa23
31. dec 2018

@aadenka vyzerá to dobre ale asi aj nákladné že?

jennys
31. dec 2018

Ja som sa snažila takto stravovať asi týždeň, ale postupne sa dostávam aj k iným veciam v strave a zisťujem, že najlepší spôsob stravovania je asi len vegánstvo. Momentálne si študujem tradičnú čínsku medicínu a zisťujem, že toto je pre mňa to pravé. Skús si pozrieť web cestapoznania.sk, sú tam aj recepty, stravovanie podľa jing a jang, robia aj kurzy, ale ja som si nakúpila knihy, tak študujem a pomaličky mením stravovacie návyky nielen svoje, niektoré jedlá musím uznať, že chutia naozaj výborne. Ale koláčiky si zvyknem robiť raw, čisto raw strava ako tak čítam TČM nie je vhodná pre nás, pretože ide o tepelne neupravenú zeleninu a ovocie, čo náš organizmus najmä v zime veľmi zachladzuje, ale myslím, že keby sa tak niekto stravoval v lete, tak mu to neuškodí. Treba študovať a zisťovať si, pre každého je vhodné niečo iné, citrusy sa napríklad tiež nemajú jesť vzimných mesiacoch, pretože veľmi zachladzujú.

stellasweet
31. dec 2018

Ja by som Ti rada uviedla do pozornosti blogy Surova dcerka, alebo aj na instagrame ju najdes.... Baba ma vela videi o veganstve, recepty aj raw aj celkovo je v tejto oblasti podla mna velmi inspirativna.. Skus si pozriet. Ja som bola 10r vegetarianka, zase sa pohravam s myšlienkou na veganstvo.

stellasweet
31. dec 2018

A drzim Ti moc palce! Nech stravou a myslou dokazes velku vec❤️

caroline_
31. dec 2018

Presne tak, Surová Dcérka je super 🙂 taktiež držím palce 🙂

aadenka
31. dec 2018

@kikusa23 vobc nie 😉

ajush5
autor
31. dec 2018

@alienkami lekár odporučil raw a čítala som aj nejaké odborne články kde spomínali raw. A aj ľudia ktorí sa vyliečili šli na to cez raw 🙂

aadenka
31. dec 2018

@ajush5 vyskusas, uvidis 😉 drzim prst 😘

aadenka
31. dec 2018

@ajush5 mam zopar receptov od ludkov, co nam na tych pobytoch chystaju tu stravu, ak mas zaujem 😉
Ale mam to len ulozene v iBooks a viem to poslat len na e-mail (mam “chujfon” - iPhone) 😄