Rajčinová polievka

hanka_b_151
11. dec 2024

Ahojte poradite prosim recept na dobru sladucku jemnu rajcinkovu polievku ako zo skolky/zš? Mne sa nikdy tak nepodari, vzdy je trochu kysla a ked to chcem zjemnit prezeniem s cukrom je zas prisladka.

dzupi898
11. dec 2024

Treba len správne odhadnúť množstvo cukru. Radšej po troche prisýpať a ochutnávať. Iná mágia v tom asi nebude 😀

thereisabear
11. dec 2024

@hanka_b_151 vraj keď v paradajkách vyvaríš mrkvu, zmierni sa kyslosť, ale neskúšala som.

laura164
11. dec 2024

Ak dávaš pretlak, tak na cibuľke ho restuj cca 15 minút, tá kyslosť sa zmierni

vikusjk
11. dec 2024

@laura164 presne tak, ako pises 🙂 a potom uz len dochutit cukrom kazdy podla seba

luxus10
11. dec 2024

dat dobry pretlak, v tom je to caro...

viestta
11. dec 2024

V skolke robia z vyvaru alebo z bujonvej kocky, rozvaria pretlak, pridaju ryzu a poriadne osladia. Ziaden zazracny recept nemaju

basulaak
11. dec 2024

Ja robim tak ze orestujem cibulku na oleji, potom zalejem pretlakom (overil sa mi z kauflandu ci uz ten bio alebo nebio), potom pridam vody, dm bio bujon, korenie, nove korenie, mletu skoricu, mlete klinceky, sol, bobkovy list, po chvili surovu ryzu na zahustenie. Na konci ked jemne ochladne osladzam medom. Zatial chutila kazdemu. 🤓

0_0
11. dec 2024

Ja robievam paradajkovú z čerstvých paradajok a mrkvy a veru moc kyslá nebýva. Záleží aj od chuti surovín, ale je výborná, vôbec tam nie je ten pretlakový dojazd. Podľa potreby docukrím, ale len trošku. Ale takáto polievka nie je rozhodne ako tá zo školky. 🙂
A ako už vyššie spomínali, tak dochucovať treba po troške, postupne a určite trafíš zlatý streď. 🙂
Ja poslednej dobe vždy preženiem s čierným korením - zdá sa mi, že je akési výraznejšie než kedysi. :D

agajka22
11. dec 2024

@viestta ale nehovor, naozaj?

pralinka86
11. dec 2024

Pretlak/paradajkove pyre ci konzerva, zo vsetkeho chuti inac... Pozri v dm ich paradajkovy pretlak v skle. Nie je to take kysle velmi

pralinka86
11. dec 2024

Zo skolky recept teda

viestta
11. dec 2024

@agajka22 Vidis, ja som tam (zjavne naivne) dala vyvar a ani ten tam nie je. Len zaprazka...

ekira1
12. dec 2024

@pralinka86 čo mám recepty z našej škôlky, dávajú len na sucho opraženú múku.

ekira1
12. dec 2024

@hanka_b_151 polievka je taká dobrá, aký dobrý máš paradajkový základ. Najlepšia je z paradajok dozretých na slnku.