Ahojte poradite prosim recept na dobru sladucku jemnu rajcinkovu polievku ako zo skolky/zš? Mne sa nikdy tak nepodari, vzdy je trochu kysla a ked to chcem zjemnit prezeniem s cukrom je zas prisladka.
@hanka_b_151 vraj keď v paradajkách vyvaríš mrkvu, zmierni sa kyslosť, ale neskúšala som.
Ak dávaš pretlak, tak na cibuľke ho restuj cca 15 minút, tá kyslosť sa zmierni
dat dobry pretlak, v tom je to caro...
V skolke robia z vyvaru alebo z bujonvej kocky, rozvaria pretlak, pridaju ryzu a poriadne osladia. Ziaden zazracny recept nemaju
Ja robim tak ze orestujem cibulku na oleji, potom zalejem pretlakom (overil sa mi z kauflandu ci uz ten bio alebo nebio), potom pridam vody, dm bio bujon, korenie, nove korenie, mletu skoricu, mlete klinceky, sol, bobkovy list, po chvili surovu ryzu na zahustenie. Na konci ked jemne ochladne osladzam medom. Zatial chutila kazdemu. 🤓
Ja robievam paradajkovú z čerstvých paradajok a mrkvy a veru moc kyslá nebýva. Záleží aj od chuti surovín, ale je výborná, vôbec tam nie je ten pretlakový dojazd. Podľa potreby docukrím, ale len trošku. Ale takáto polievka nie je rozhodne ako tá zo školky. 🙂
A ako už vyššie spomínali, tak dochucovať treba po troške, postupne a určite trafíš zlatý streď. 🙂
Ja poslednej dobe vždy preženiem s čierným korením - zdá sa mi, že je akési výraznejšie než kedysi. :D
Pretlak/paradajkove pyre ci konzerva, zo vsetkeho chuti inac... Pozri v dm ich paradajkovy pretlak v skle. Nie je to take kysle velmi
@pralinka86 čo mám recepty z našej škôlky, dávajú len na sucho opraženú múku.
@hanka_b_151 polievka je taká dobrá, aký dobrý máš paradajkový základ. Najlepšia je z paradajok dozretých na slnku.
Treba len správne odhadnúť množstvo cukru. Radšej po troche prisýpať a ochutnávať. Iná mágia v tom asi nebude 😀