Rada a pomoc ohľadom vyzdobenia torty

25. feb 2022

Dobrý večer, prosím vás o radu, chcela by som upiecť tortu na štýl mačička. Chcem ju potiahnuť fondanom (mám kúpený už vyvalkany fondan)a ozdobiť ako na foto. Ako sa robia tieto ozdoby? Sú to vopred upečené bielkove pusinky s farbivom? Alebo je to nejaký krém? Ak sú to pusinky, ako ich prilepiť o fondán? Maslovym krémom? Nerozpadne sa to? Alebo ak to je nejaký špeciálny krém tak poradíte recept? Veľmi pekne ďakujem, bude to moja prvá torta k narodeninám ročnej dcérky 🥰

petulda333
25. feb 2022

Nepotahuj fondanom ak si to este nerobila. Ja peciem ale nejde mi to s nim. Urob si krem mascarpone,slahacka a cukor. Ja pridam aj stavu z limetky. Je biely,potriem tortu a zvysny krem rozdelim do misiek a zafarbim. Dam do vrecka a zdobim. Robila som tak jednorozca

petulda333
25. feb 2022

Usi urob z fondanu,ale daj ich tam az tesne pred podavanim torty. Na tie vlasy pouzi ozdobnu spicku a na licka okruhlu

petulda333
25. feb 2022
petulda333
25. feb 2022
autor
25. feb 2022

@petulda333 ďakujem, tvár nakreslim zrejme čiernou jedlou fixkou (preto aj ten fondán) tak ale zase keď je jednoduchšie obtriet krémom asi to tak urobím - piecť pečiem ale zdobenie fuuu... Ja som skôr na buchty, rezy, veterník... 😀 Ďakujem za rady 🥰 peknú tortičku si upiekla, som zvedavá na ten môj výtvor, neviem či do zálohy nekúpiť nejakú mrazenú pre istotu 😀

petulda333
25. feb 2022

Oci mozes vyrezat z fondanu a ten zaciernit fixou. Na krem to nenakreslis. Usi a oci si urob o den skor nech vyschnu. A mozes ich potriet maslovym kremom jemne,nech sa na mascarpone kreme neroztopia. Alebo ich daj na tortu az ked budes tortu vyberat
Dakujem,ja tiez zdobit neviem. Upeciem hocico ale zdobenie nie 😀

patka06
26. feb 2022

Potrieť krémom a najmä s mascarpone je tá najhoršia voľba, možno ešte tak poriadny maslový...ja by som zostala pri fondáne, to je istota., pracuje sa s ním oveľa ľahšie a aj lepšie vyzerá

petulda333
26. feb 2022

@patka06 s fondanom lahsie? Urcite nie a zvlast ked nepecie. Poriadne ho zarovnat je tazke a to peciem.
A teda preco s mascarpone najhorsia volba? Je to chutny krem a nepoznam nikoho komu by nechutil. Naopak maslove,mastne a tazke kremy uz takmer nik nechce

patka06
26. feb 2022

u nás pečie najmä dcéra /15r./ , ja som pomocník ... fondán máme domáci, nie kupovaný, tortu úplne bez praxe na 1x potiahla bez problémov a bola rovná.
U nás mascarpone krém nejak extra nechutí - mali sme rôzne, ale dá sa zjesť, no na poťahovanie je riedky a veľmi ťažko sa vyhladzuje a to sme už do neho vyskúšali dať aj stužovač šľahačky
No myslím, že každý si musí nájsť to "svoje" s čím sa dobre pracuje a zároveň to aj chutí

petulda333
26. feb 2022

@patka06 riedky? Vobec. Praveze je super,ja som robila aj jezka a pichliace z kremu a drzali super. Bez stuzovaca. Torta krasna naozaj. Len nie kazdemu to ide a je pracne urovnat fondan.

petulda333
26. feb 2022

@patka06 aky fkndan robis? Ja som mala recept zo suseneho mlieka ale neviem najst

patka06
26. feb 2022

@petulda333
1 PL želatiny, 1/4 pohára studenej vody, 1/2 pohára medu , približne 900 g 2x preosiateho práškového cukru, 1/2 CL Hera

petulda333
26. feb 2022

@patka06 dakujem. Vyskusam

patka06
26. feb 2022

@petulda333 možno by som aj dala ešte šancu mascarpone krému ...ako ho robíš, prosím ťa, že pekne drží a nie je riedky?

petulda333
26. feb 2022

@patka06 pomer 250g mascarpone a 200ml slahacky,cukor podla chuti. Vyslaham slahacku do tuha a potom mascarpone pridam. Slaham asi 10s,len nech sa rozbije a potom len miesam . Mascarpone je zradne,ze sa vie preslahat a potom bud zredne alebo sa zgrcne. Takto robim,ked chcem biely krem. Inak robim dakto este. Zohrejem 200ml smotany,pridam cokoladu (bielu ked farbim krem) 230g. Premiesam a necham vychladnut,trochu preslaham a vmiesam 250g mascarpone. Oba kremy musia byt v chlade aspon 2h a potom sa s nimi dobre robi

h2
26. feb 2022

Autorka, neboj sa fondánu, ja som na zdobenie drevo, fakt, vážne, nepíšem to, aby som bola za skromnú, ozaj som výtvarný talent nepobrala, ani zručnosť, či šikovnosť. Krém na torte nedokážem rozotrieť, aby bol hladký, rovný a mal hore ostré hrany. Preto milujem fondán, robí sa s ním super a zakryje všetky nedostatky. Robila som s ním viackrát a nebol problém. (Samozrejme, bolo vidieť, že je to amatérska práca, ale aj tak 100x lepšie, než s krémom.)

patka06
26. feb 2022

@petulda333 Ďakujem veľmi pekne pri najbližšej príležitosti vyskúšam

petulda333
26. feb 2022

@patka06 nie je zaco
@h2 keby si videla moje 🙈 ja to vobec neviem

janulla1
26. feb 2022

Súhlasím, s fondanom sa robí oveľa ľahšie ako s krémom, ja dokonca kupujem len ten Dr. Oetker 2 balenie, spojím, vyvaľkám - ako podklad na valkanie preosiaty práškový cukor, a tortu je najlepšie obzrieť maslovou plnkou, aby sa nerozpustí fondan, do vnútra dávam aj ja mascarpone, ale na vrch torty maslovy, som úplný amatér, pečiem len deťom na narodeniny 🙂

h2
26. feb 2022

Podarilo sa mi nájsť fotku torty, ktorú som robila synovi na prvé sv. prijímanie, ten krivý a nerovnomerný kríž je dôkazom mojej nešikovnosti a amatérskosti 😁 , ale s fondánom som nemala problém. Keď som to zvládla ja, zvládne každý. 😉

janulla1
26. feb 2022

A uši a tvar si sprav z fondanu deň dopredu, aby vyschol a držal tvar, ja som si kúpila lepidlo na fondan, ale drží aj vodou alebo maslom 🙂 držím palce

patka06
26. feb 2022

ozdoby z fondánu si môžeš pripraviť aj niekoľko dní dopredu, aby si nebola v strese

zdobené fondánom - lepený vodou - len slnečník je papierový 😂 to hnedé je čokoládový topping, aby mali "správne" blato

autor
28. feb 2022

@patka06
@janulla1
@h2
@petulda333 baby ďakujem veľmi pekne za rady aj podporu ísť do fondanu, ešte mám dva týždne na to... Našla som tiež že tortu naplniť hocičím aj mascarpone (tu máme fakt asi najradšej) a na poťah torty použiť Swiss krém z bielkov a masla a na to natiahnuť fondán... Asi skúsim túto voľbu hoci to bude patlačka ale chcem urobiť peknú tortu, fotku sem potom hodím aj keď bude vyzerať možno ako mačička od školkara 😂

petulda333
28. feb 2022

Ano,pod fondan musi ist maslovy krem,inak sa rozpusti. Drzim palce ❤

iwuanka
28. feb 2022
https://www.youtube.com/watch?v=QWDgvtIhUcs


Toto je swiss meringue.buttercrem. za mna najlepsia na obtahovanie torty a na taketo ozbody.

autor
28. feb 2022

@iwuanka tá je krásna 😍🥰 keď tortu obtriem swisom a natiahnem fondán? A tie ozdoby sa dávajú keď je torta už stuhnuta a krém sa tiež používa po stuhnutí v chladničke alebo hneď môžem zdobiť ako sa krém urobí ... Ďakujem za radu

autor
28. feb 2022

@iwuanka a ešte mám otázku, idem robiť bielkovo cukrové pusinky tiež na dozdobenie... Tie môžu ísť na fondán a ako prilepenie môžem použiť Swiss?

iwuanka
28. feb 2022

Ja som urobila krem a hned obtiahla. Polovicu kremu som zafarbila farbami, z fondanu som 3 dni pred zdobenim urobila roh a usi. Kvety su z toho isteho kremu, urobene cez ozdobnu spicku. Bielkove pusinky mozu navlhnut.

janulla1
28. feb 2022

ja napríklad si doobeda spravím tortu, omastim ju a dám do chladničky na cca 4 hodiny a až potom poťahujem,lepšie sa mi robí takto, poťah sa nekĺže,lebo krém je stuhnutý a fondánu radšej kúpiť viac a nenyvaľkať na veľmi tenko, s trošku hrubším sa lepšie pracuje:ň držím palce

baximilian
Autor odpoveď zmazal
Zobraz