Ahojte tieto vianoce sa chystám robit prvý krát pupáky len neviem recept máte niekto?
my tomu hovoríme bobáľky a alebo opekance 😉
ja praveze to cesto neviem robit ostatne zvladam len ja potrebujem napisany pomer lebo od oka nic neviem som zaciatocnik 😉 cesto mi vzdy urobila svokra len chcm uz sama
ja používam tak odoka balíček kvasníc, teplé mlieko a hladkú múku. múku si vysypem na dosku urobík v strede dierku(jamku) a rozdrobím kvasnice posypem kryštáľovým cukrom alebo balíčkom vanilkového a zalejem trošku tepllého mlieka tak deci deci a pol. zasypem hladkou mukou aby som stred zakryla a nechám vykysnúť kvások (ono sa to vyduje) potom zamiesim múku najskrô tak štvrťku z kilového balíčka čo som si vysypala na dosku a postupne pridávam. cesto je ataké vláčne musí tvoriť "bublinky" pri hnietení a urobím bochníček a dám do misky zakryjem utierkou pohladám ho a dám pod perinu vykysnúť. 😉 ja si potom polku cesta mrazím v mikroténovom sáčku 😉
ja nedam recept ale ako to robime my: kupime biele rozky z obchodu, nakrajame ako ked idete robit jednohubky, zalejeme teplym mliekom a nechame odkvapkat, dame na to zomlety mak s cukrom, rozpustene maslo a je to. Ziadne pecenie a dokonca je to vacsie mnam ako pupaky, ktore zostanu vnutri tvrde a zvonku mlazgave /samozrejeme nie vsetky su take 😉 /
1 hrnček polohrubej múky, štipka soli, 1/2 hrnčeka mlieka alebo vody, 10 g droždia, 1/2 lyžičky cukru, na posýpku mletý mak, práškový cukor alebo bryndza, tvaroh, na pomastenie roztopené maslo.
Do vlažného mlieka dáme pomrvené droždie, cukor, za lyžicu múky a spolu rozmiešame. Múku preosejeme, trochu osolíme a na doske zapracujeme roztopené droždie v mlieku. Cesto domiesime, prikryjeme a necháme nakysnúť. Cesto rozdelíme na 2-3 kusy a vyšúľame asi 1,5 - 2 cm hrubé valčeky. Cesto posýpame múkou. Valčeky krájame na rovnomerné 1,5 cm kúsky, preložíme na pomastený plech a necháme nakysnúť. Opekance pečieme v predhriatej rúre asi 20-25 minút. Majú byť tvrdšie, vypečené. Ak ich pripravujeme do zásoby alebo viac dní pred použitím, môžeme ich nechať uschnúť. Dobre vypečené, usušené a na suchom mieste uskladnené vydržia aj niekoľko týždňov. Pred použitím vložíme opekance do trochu osolenej teplej vody. Voda nesmie byť horúca, lebo povrch opekancov by sa rozpadol skôr, ako by voda prenikla do ich stredu. Namočené opekance prikryjeme a občas premiešame. Čas máčania je závislý od tvrdosti opekancov, preto ich ochutnávame, či sú až do stredu premočené. Tvrdšie opekance sa máčajú aj 2 hodiny. Ak voda, v ktorej opekance máčame vychladne, treba ju prihriať, najviac na 35-40 stupňov celzia. Zmäknuté opekance scedíme, posypeme pomletým makom s práškovým cukrom a polejeme s roztopeným maslom. Opekance len ľahko premiešame, aby sa nerozpadli. Ak pripravíme bryndzové opekance, bryndzu rozdrobíme na teplé opekance, polejeme s maslom a zľahka premiešame. Opekance môžeme pripraviť aj s tvarohom. Ochutené opekance prihrievame tak, že ich podlejeme 1-2 lyžicami vody, prikryjeme a na teplej platni pomaly ohrievame
Potrebujeme:
3 staršie rožky
ešte som niečo našla
100 ml mlieka
1 ČL medu (podľa chuti)
pomletý mak (podľa chuti)
práškový cukor na posypanie
roztopené maslo na poliatie
Postup:
1. Rožky nakrájame asi na 1 cm hrubé kolieska. Do ružova ich opečieme na rozohriatom masle na panvici. Takéto voňavé a chrumkavé rožky poukladáme po vrstvách do širšej plytkejšej misy.
2. Jednotlivé vrstvy rožkov zalievame horúcim mliekom, v ktorom rozpustíme med a rovnomerne ich zasypávame pomletým makom a práškovým cukrom.
3. Na záver poslednú vrstvu tiež posypeme makom a cukrom a polejeme roztopeným maslom.
dakujem urcite nejaky vyberem a vyskusam 🙂
anamor, normálne si mi chutky narobila.... 😀
my to tiez robime z rozkov. nakrajas, posypes krystalovym a vanilkovym cukrom, makom, das maslo a zalejes horucim mliekom. mnam!
ja teda tiež neviem recept na cesto, ale to niekde zistím, v pondelok ich budem piecť. ale ten postup potom je u nás hotové umenie, tak dúfam, že sa mi tento rok zas podaria, zatiaľ som ich robila len raz a to pred 3r. Takže čo si pamätám, tak aby zmäklo sa na chvíľku namočia do teplej vody, ale fakt len chvíľku, aby nenavlhli moc, no a v tom je to umenie, odhadnúť to, mne sa to ten prvýkrát podarilo, ale bojím sa, že to bolo len šťastie začiatočníka 😝 . Potom sa spraví karamel a zaleje sa mliekom, tu presne neviem postup, musím vyzistiť, ale vy možno viete. A tiež umenie odhadu, že koľko, aby to nebolo rozmočené moc. No fakt hrôza, z celej štedrovečernej večere sa desím tohto jedla, ale aj ich najviac milujem, takže musia byť 😀 . No a potom sa dá mak a môže sa aj med, ale to si skôr dá každý na svojom taniery.
anamor, mne práve rožky nechutia, lebo sú mazľavé, tým, že nie sú opečené všade. takto ako som napísala ja fakt pekne tie pupáky zmäknú, ale chce to asi fakt dobrý odhad v tom, čo som písala 😝
potom napíšem, ako sa mi zas podarili
elise, teraz mi mama hovorila ten recept prípravy tých pupákov, a je to tak ako som písala. ale teda tá voda má byť horúca (nie vriaca, taká proste ako z vodovodu) a osladená, je divné, že vy ju solíte 😕 . Teda ja som sa zadivila na moju mamu, že má byť osladená, a ona späť, že či ich chcem mať slané.
Ale sranda je, ako jeden recept robia všade inak 🙂 , to rezňe sú všade rovnaké 😀
minuleho roku som si kupila uz hotove,ale nebolo to ono...tak som tohto roku vyskusala podla tohto receptu a su mnam mnam 😎 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=9550 ...a my ich nemacame do vody,ale do mlieka 🙂
ahojky,,,,zienky,,,,
ja robim,,,tiez,,,pupaky,,,u nas to volame,,,tak,,ale ja ix robim,,,troska,inak,,,
podla svokry,,,,a pacia...sa uz ix tak robim,,,26 rokov,,,,a su z roka,,na rok lepsie,,,vid,,,,skusenost,,,xi xi 😀
ja robim,,klasicke,,,cesto kysnute,,,troska,lepsie,,,ako inak,,,davam do cesta maslo..polku,,,,a aj hrozienka,,,,,aj mlieko,,a zarobim,,,klasicke,,kysnute,,cesto redsie,,,aj ked sa horsie robi,,,potom su pupaciky,,,krehkejsie..a jemnejsie,,,davam aj tri zltky,,,,a vykrajujem,,male koliecka...a plnim slivkovym lekvarom,,ako,normalne buxty,,len mensie,,,,,potrem maslom,,,upeciem do ruzova,,a znova potrem,, maslom,,po upeceni,,,,dam do misky,,tesne vedla seba,.,,polejem maslom,,,,a navrx dam,,,orexy s cukrom,,,a premiesam,,,,su potom mnam mnam,,,SKUSTE,,NEOLUTUJETE,,,,,, 😀
klasické kysnuté cesto s vanilkovým cukrom pokrájané na štvorčeky a upečené potom ich treba poliať horúcim mliekom a dať tam zomletý mak s cukrom. trošku masla a orechov😉 u nás to robíme takto 😝