Ahojte, odkedy sme sa prestahovali, a varim na novom sporaku a hrnci mam problem udusit dobru ryzu. Znacku kupujeme stale tu istu, neviem kde robim chybu, ale vzdy su niektore zrnka z davky fajn, niektore su rozvarene a niektore uplne surove. Nemate nejaky tip ako dusite ryzu? Kupujem Bask kratkozrnnu
ja robím v rúre
No a este ano ako pisala vyssie ked nieco peciem v rure supnem tam aj ryzu 😁
@smejko25 my dusime podobne, ale zalievam studenou vodou v pomere 1 miska ryze a 2 misky vody.
Moja mama dava po uvareni ryzu este odpocinut do deky do postele.
@adka8zlocha ono mi to tak pride ze mas maly horak na velky hrniec, ked ju mas nerovnonerne uvarenu. Skus v inom hrnci, na inom horaku
mas plynovy ci elektricky sporak?
@adka8zlocha u mňa presne to isté, po zmene platne ryža nanič, odvtedy robím v rure
Rob ju v trube mne to pomohlo velmi.tiez pouzivam iba tuto ryzu kolko ryze tolko vody plus este pol salky.na sporaku osmazim cibulku oprazim ryzu zalejem vodou vriacou z konvice dochutim premiesam a na 20-25 minut na 150 stupnov do rury.je treba dat na zaciatok dost oleja aby sa nepolepila..ale skusis raz a neobanujes.
Dakujem dievcata. Mam elektricky porak a tiez dusim tak ze poprazim a zalejem vodou, od oka kusok nad hladinu ryze. Asi ten skusim iny horak a hrniec. Je to taka zaludna vec, ked sa mi fakt este ani raz nepodarila a predtym som nemala nikdy problem 😁
@saxana000 nabuduce urcite skusim, vdaka 😊
https://ryzovary.heureka.sk
Od 14€ a nemas ziadny problem...
Das ryzu, vodu, sol, zapnes, samo sa vypne a je hotova...
Ja zvyknem este ryzu oprazit pred tym ako ju zalejem, to si uz skusala?
Poriadne ju treba oprazit pred zaliatim vodou a mne sa osvedcilo zaliat to horucou z kanvice a dat pokrievku. Ked sa vypari voda, vypnut a nechat este zakrytu. Vody davam tak palec dva nad ryzu... ako nahle nedam pokrievku, slabo oprazim, tak je to blato s tvrdymi kuskami :D ale tiez somna nervicky niekedy...
Uz sa tu varenie ryze riešilo.
Ja robim podľa mami
Osmazim cibulu na drobno krajanu na masti/oleji. Pouzivam plyn a liatinovu platnu pod hrniec.ak mas elektricky tak ok.
Ked je cibuka sklovita, ruzova dam dobre umytu ryzu, oprazim ju.ona sa lepi ale ok.osolim, ochutim ako chcem a podlejem teplou vodou v pomere 1ryza :1.5 voda. Napr. 2dcl ryze : 3dcl vody.
Dobre rozmiešam odlepim ryzu a pomaly necham zohriat kym trochu nebublinkuje.nastavim aby sa zo 2 - 3minutky jemne varila, nie vrela. Keby vrela zvonka sa uvari a stred ma tvrdy. Vypnem ohen.
Znova premiešam, zakryjem pokrievkou a utierkou, necham postáť v teple 25 -30 minut.pozor neodkryvat ! Az potom, dam kusok masla a premiešame na sypko.
@adka8zlocha ja tiez kupujem Bask a robim tak, ze zprudka oprazim na oleji hrncek ryže a ked sa zacne prichytavat na dno tak zalejem s jeden a pol hrncekom studenej vody dam lyzicku soli jednu celu cibulu a v nej napichanych par klincekov. Keď zacne vriet voda stiahnem na najmensi plamen(na indukcii asi 2) a necham vyvarit vodu. este sa mi nestalo ze by sa mi nepodarila 🙂
@lenka15101510 ano, tuez podobne a klinceky musia byt
@adka8zlocha var na nižšej teplote
@adka8zlocha ahoj my sice kupujeme obycajnu ryzu ale robim tak ze trosku poprazim na oleji , zalejem vriacou vodou z kanvice premiesam stiahnem plamen na minimum a zakryjem 🙂 ked vidim ze klesla voda premiesam este trosku necham zakryte a vypnem ale neodkryvan 🙂 ono musis skusat a skusat 😁 svokra vari 30rokov a tiez sa jej niekedy nepodari 😁