Baby ahojte, veľmi pekne vás prosím úplne najviac ako sa leda kde som spravila chybu?
Robim malému tortu lieskovcovo - malinu.
Na korpus som dala:
8 vajíčok
130g hl.muky
200g kryštálového cukru
110g lieskovcov
1lyzica oleja
1lyzica horúcej vody
1 prášok do pečiva
Postup som robila tak že bielka s cukrom som si vyšľahala úplne do tuha do toho som primiešala ručne žĺtka s vodou a olejom a na záver preosiatu múku s KPD. Piekla som na 155 st. Nejakých Max 40 minút v 26cm forme vystlanej papierom na pečenie a boky potreté troškou masla. Počas pečenia som neotvárala trúbu vobec a korpus mi napriek tomu v strede splasol a pri Tomi na začiatku krásne narástol. Kde je chýba prosím vás? V prášku do pečiva? Dotyčná od ktorej mám recept do popisu napísala 1 prášok do pečiva ale vo videu to nespomínala. Prosím napíšte mi rady čo a ako lebo ma šľak trafí a syn sa už na tortu tak veľmi teší :(
Ďakujem veľmi pekne!
predpokladám,že to budeš plniť,tak po rozkrojení ten vrchný spľasnutý plát otoč tou rozkrojenou časťou hore,bude to rovné.
@katka1727 podla mna to mohlo byt, ze vela prasku do peciva na tieto pomery. Mne sa raz stalo, ze som dala vlasske orechy z mraznicky, riadne studene boli a inak korpus, co sa vzdy vydaril, mi splasol. Ale zasadne vzdy, ked sa najviac snazim, tak mi to splasne. Uz radsej robim iba 1 recept a korpus peciem na 2x. Urobim jeden zo 4 vajec svetly a druhy zo 4 vajec tmavy s kakaom napriklad. A prerezem len raz kazdy. Tieto vysoke ja dako neviem robit. Raz sa mi to stalo, co Tebe, ze este v rure splasol a neviem, usudila som, ze som mala "riedke" cesto, ze malo muky na ten pocet vajec. Ale neviem, ci to bolo tak naozaj. Kazdopadne tie nerovnosti sa daju vyrovnat. Nie je to profi, ale zje sa to 🙂
Píšeš, že boky formy si vytrela maslom, mala si ich aj vysypané? Ja pečiem zo 4 vajec pri teplote 160 stupňov. Ak chcem tortu vysokú, pečiem samostatne 2 korpusy. Pred pečením cesto dobre posťahujem ku krajom, potom mi povrch ostane pekne rovný.
A je ten korpus pouzitelny? Myslim, ci nie je v strede taky mokry... Ak je pouzitelny, tak len vyrovnaj, zrez kde sa da a bude to super.
A mozno tym, ze bol aj sneh, tak bolo vela prasku do peciva na to množstvo muky, takze to vydulo a potom začalo klesat... Ja zvyknem piect aj na trosku vyssej teplote, ale zase ak vies, ze je to ok teplota, tak potom fajn
A ked sa ti to nezda, urob obyc piskotu alebo babovkove cesto. Dieta bude stastne z hocijakej torty
Ak korpus splasol nebol prepeceny. Casy a teploty pecenia treba brat len ako orientacne, obzvlast u piskotovych ciest treba spilkou preskusat, ci je cesto prepecene aj v strede