Problém pri varení polievky "na kyslo"

20. dec 2024

Ahojte, prosim povedzte mi co robim zle. Ked varim nejaku (napr.sosovicovu, zemiakovu) polievku na kyslo - ze do nej pridavam mlieko a potom aj trochu octu, tak sa mi ta mliecna bielkovina octom vyzraza a polievka nevyzera po dovareni dobre, ta vyzrazana bielkovina sa akoby oddeli od vodnej casti a klesne nizsie a teda polievka nie je taka homogenna alebo ako by som to vysvetlila 🙈😅. Co robim nespravne?

rozculena
20. dec 2024

tak použi kyslú smotanu

koniarova
20. dec 2024

Dávaš ocot do moc horúcej polievky.

nelca84
20. dec 2024

Ocot nalej do naberacky a pomaly ju vnor do polievky. Tak som to kedysi odkukala od mamy a nikdy sa mi kysla polievka od octu nezrazila.

dominikamacakova
20. dec 2024

Ja zalievam mliekom zasmažku a vždy je to v pohode

autor
20. dec 2024

@koniarova no ja ho davam do vriacej tesne pred dovarenim, este sa par minut vari aj s octom 🤷

autor
20. dec 2024

@rozculena skusim 😉 len sa obavam "inej" chuti 🤔

autor
20. dec 2024

@nelca84 ok 🤔 toto mozem tiez skusit

nelca84
20. dec 2024

Ocot sa uz nema varit. Pridaj ho az po odstaveni polievky. Uz sa necudujem, ze sa ti to zrazi.

mameha7
20. dec 2024

Už sa to nesmie variť s octom. Ocot, alebo citrónová šťava sa dáva až po dovarení. Ideálne, keď je polievka už iba teplá, nie vriaca

koniarova
20. dec 2024

Nesmie vrieť. Preto sa ti zrazí vždy.

mameha7
20. dec 2024

Inak videla som, že pomocou octu a mlieka v domácich podmienkach viete urobiť syr. Presne tak sa tá mliečna bielkovina oddelí, keď varíte domáce mlieko s octom. Na koniec sa to zhrudkavené precedí, vyžmýka a máte syr.

rozculena
20. dec 2024

chuť je dobrá,ja nemám vôbec rada ocot do polievok

jeliz59
20. dec 2024

@mameha7 presne

lalenka33
20. dec 2024

Ocot dávam až priamo do taniera. Nikdy nie do vriacej polievky.

1ryba
20. dec 2024

Polievku treba odstaviť a ocot pridať po pár minútach. Je to konzervant, nemusíš ho variť.

veronika2316
21. dec 2024

Najskôr treba dať ocot a poriadne ho prevariť až potom smotanu

veronika2316
21. dec 2024

To som mávala aj ja problém potom mi mama povedala že keď už som dala smotanu nesmiem dávať ocot respektíve môžem ale mal by sa najskôr prevariť preto dávam najskôr ocot počkám kým sa poriadne prevariť a nakoniec smotana

martul
21. dec 2024

Ja dávam ocot ešte pred vlatím mlieka a smotany.

belllinka
21. dec 2024

Prevarim ovot najprv v malom hrnceku a lejem uz potim na konci do odstavenej polievky

raszuz
21. dec 2024

Ja som kedysi dávno niekde čítala, že treba nechať ocot zovrieť, a tak dať do vriacej polievky. Začala som to tak robiť a zatiaľ sa mi polievky, omáčky "nezgrcli".

ibrunova
21. dec 2024

Ďakujem aj ja za rady, to s octom som veru netušila, ale nikdy sa mi nič nezrazilo.
Pozor na tú kyslú smotanu. Tá sa zrazí v horúcej polievke, treba s ňou pomaly.

dididudu
21. dec 2024

Dávam ocot až na koniec ale do vriacej normálne a nikdy sa mi nič nezrazilo a nedávam mlieko ale šľahačkovú smotanu

3petka
21. dec 2024

No veru zle dávaš. Ocot sa dáva keď už sa polievka nevari. A tak naozaj do naberačky polievku alebo pohárika. Vmiesat ocot a potom do celej polievky.

lea_nr
21. dec 2024

Ocot sa nesmie variť. Odstaviť z ohňa nechať 2-3minuty aby klesol bod varu a potom dať ocot. Inak sa polievka zrazí

h2
21. dec 2024

Som jediná, kto mliečne polievky nevarí na kyslo? V živote som nedala ocot do polievky. Kedysi som používala kyslú smotanu, teraz už dávam len sladkú a chutia mi tak tie polievky oveľa viac, aj ostatným členom rodiny.

janka_266
21. dec 2024

Ocot nedávam pri varení, ale každý si dá sám podľa
Uváženia do taniera. Tak sa nikdy nezrazi 😀

anos18
21. dec 2024

Ja ocot dávam do polievky až vtedy, keď už trošku vychladne. A kyslá smotana sa tiež zvykne zraziť, takže ako začnem variť polievku, hneď si otvorím smotanu a dám ju k sporáku, nech sa tam oteplí. A keď idem zahustovat, tak do mlieka vmiešam smotanu a múku, do polievky, ktorá sa varí, prilejem už trochu mlieka, aby sa var zastavil a vlejem mlieko s kyslou smotanou a mukou. Takto sa mi polievka nezrazi. A používam 16 perc.smotanu z Lidl. Keď som kupovala z Jednoty, zvykla sa mi zraziť.

autor
21. dec 2024

Oki, dakujem vsetkym za prispevky. Po ich precitani som prisla k zaveru, ze moja chyba je, ze pridavam ocot do vriacej polievky, treba ho pridat az po dovareni a miernom ochladnuti. Takze uz budem robit tak. Velka vdaka!

autor
21. dec 2024

@h2 mne ta jemne kysla chut chuti, aj clenom rodiny. Zda sa nam to lepsie 🤷 ale tak kazdy podla svojej chuti...

maryetta
21. dec 2024

@rozculena suhlasim. Robievala som s octom. Od kedyrobim s kyslou smotanou mi viac chuti.