Príprava špargle

unavenasom
5. máj 2013

Potrebujem poradit 🙂 Chcela by som uvarit sparglu. Ale nejak sa mi to nedari 😠 Ak ju neossupem, tak je horka a ak ju osupem tak mi z nej skoro nic neostane 😅 🙄 Davno som ju nejedla, tak si nepamatam, ci bola olupana alebo nie. Ako teda na to? A ak mate oblubeny recept, tak mozte nahodit aj ten 🙂 Vdaka 😵

stellamaris
5. máj 2013

@unavenasom ahoj,prave dnes som sparglu varila 🙂 osupes ju,das varit do trochu osolenej vody a varis do zmäknutia,ja davam stipku cukru este do vody.Uvarenu sparglu jeme poliatu rozpustenym maslom 😉
Nesupe sa snad iba zelena spargla,ale bielu musis osupat!

jasminet
5. máj 2013

@unavenasom jasne ze olupat a hlavne odlomit alebo odrezat tu spodnu stvrdnutu cast. ja lamem, tam kde sa zlomi, tam uz zacina ta stavnata cast....
da sa napr. uvarena zapiect so smotanou kyslou, vajcom... pripadne uvarene zemiaky do toho, alebo aj inu zeleninu....a tvrdy syr na to. mnam

sjuz
5. máj 2013

treba supat. pri hlavicke menej ku koncu viac a zdola zrezat 1-2cm. ja ju milujem iba uvarenu v osolenej vode a na nu maslo. Ale robim aj mliecnu sparglovu polievku, a inak sa da aj na kusky k akemukolvek masu na stave...

unavenasom
autor
5. máj 2013

@stellamaris cize pred varenim osupes? Lebo to som skusila a nic mi neostalo skoro, len take tenucke palicky a roboty s tym jak na kostole 😀 Alebo mam hrubu skrabku? Pouzivam taku klasicku ako na zemiaky

zivika
5. máj 2013

@unavenasom celkom fajn clanok aj s receptami je tu 😉 http://babetko.rodinka.sk/vyziva/recepty/spargla/
ja ju cistim presne tak, ako je tam pisane (osupem skrabkou na zemiaky a odrezem cca 1cm odspodu) a nikdy nebola horka...

stellamaris
5. máj 2013

@unavenasom no osupem sparglu skrabkou,z kila spargle po osupani zostane iba 700g spargle 😒 ale neosupana biela sa neda jest,lebo chuti ako drevo...my zijeme v oblasti,ktora je sparglou velmi znama 🙂ale horku sparglu nemam ani po uvareni nikdy,snad je to troskou cukru vo vode...

alami
5. máj 2013

dnes som ju robila, mala som zelenú, ošúpala som škrabkou, dala do parného hrnca, posolila po vrchu a dala na 10min pariť. Bola výborná.

unavenasom
autor
5. máj 2013

A aky je rozdiel medzi zelenou a bielou? Aj iny ako je farba :D

alami
5. máj 2013

@unavenasom myslím, že zelená je mladšia

stellamaris
5. máj 2013

@unavenasom zelena spargla rastie s dostatkom svetla a slnka,preto je zelena 😉 biela rastie pod zemou,ked zacne vykukat z nej,vtedy sa zbera 😉

kvetinka211
5. máj 2013

@unavenasom lepsie je mat tenucku skrabku na sparglu, ale aj s tou to ide naprd ... ale aspon z nej viac ostane ...

katy1979
5. máj 2013

Samozrejme bielu osupat. Tiez pouzivam skrabku na zemiaky. Mne staci len taka uvarena so syrom. Aj rizoto zo zelenej je mnam ci kremova polievocka z bielej.

andelok
5. máj 2013

@unavenasom Ja som robila v sobotu sparglovu polievku z bielej bio spargle (v bille mali akciu 😀 ). normalne som olupala skrabkou na zemiaky a dolne cca. 2-3 cm som odrezala. Nakrajas na kusky, das varit do 500 ml vody. Ked sa trosku podusi, pridas nakrajane zemiaky (ja som dala 3), zalejes 500 ml vyvarom a varis do zmaknutia. Ked je vsetko makke, rozmixujes a pridas smotanu na varenie, dochutis solou, mletym ciernym korenim a troskou muskatoveho orieska. Jedli sme s bylinkovymi krutonmi. Robila som sparglu prvy raz a bola velmi dobra...ale asi som aj dobru kupila. Vraj ked stlacis tu spodnu cast, mala by prasknut a ma z nej tiect stava, vtedy zistis, ze je cerstva.

cawes
5. máj 2013

najlepsie je osupat, spodky odrezat zviazat a dat do hrnca tak aby bola spickami hore, zakryt pokryvkou. do hrnca dat vodu, muskatovy oriesok, citronovu stavu stipku cukru, sol. varime cca 15 minut

sunnyflower
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
renaz
Odpoveď bola odstránená
Zobraz