Milujem pečené gaštany, ale ešte nikdy sa mi ich nepodarilo pripraviť doma tak, aby som nemala problémy. Po prvé: neviem ich nakrojiť - ide to tak ťažko, že mám vždy na prstoch modriny a aj tak neprekrojím všetky tak, aby sa mi otvorili. Po druhé: majú sa nechať odstáť vo vode? Majú sa predvárať? A potom, pri akej teplote a ako dlho ich treba piecť? Naposledy to bolo čisté zúfalstvo: nakrojila som ich do kríža, dala do vody a vybrala ešte pred zovretím. Šupla som ich nezakryté do rúry na 200 stupňov na 20 minút. Dva mi vybuchli v rúre, polovica sa mi neotvorila, časť bola úplne zhorená a iba pár sa ich dalo skutočne zjesť, ale príšerne ťažko sa šúpali. Keďže za gaštanmi sa idem "zabiť", potrebujem naozaj dobrý postup, ako ich pripraviť bez negatívnych vedľajších následkov. 🙂 Ďakujem.
na najskor namocim co ja viem niekedy tam stoja aj pol dna. potom narezem a dam na panvicu aj s trochou vody a peciem prikryte.
My robievame pomerne často, a vždy sa vydaria. Nenamáčam, prerežem do kríža na oblej strane a pečiem pri 240 st. (pečenie zhora a zospodu). Pri pečení sa pekne otvoria a dajú sa pekne vylúpnuť. Neviem ako dlho, ochutnávam 🙂
ja pripravujem tak ako vika 35
Dievčatá, tak sa mi to včera konečne podarilo:
1. kúpila som gaštany z Maďarska, nie z Číny - sú síce o polovicu menšie, ale šupka na nich nie je taká tvrdá
2. doma som ich poriadne umyla, poriadne som si naostrila nôž a nakrojila poriadne hlboko,
3. najprv som ich dala do vody na sporák, aby sa máličko predvarili, ale ozaj len chvíľočku
4. poukladala som ich na plech, podliala vodou a dala do rúry na teplý vzduch 200 stupňov, 20 minút
5. po upečení som misu vyložila utierkou a gaštany som tam nasypala, zabalila som ich na 5 minút do utierky
6. šúpali sa jedna radosť, bez nožíka
Mohli sa piecť ešte trochu dlhšie, aby boli mäkšie, čiže nabudúce vyskúšam 30 minút. Vďaka všetkým za rady, konečne si môžem aj ja doma vychutnať obľúbenú pochúťku. 🙂
ja som ich včera piekla, ale predtým som ich na pár hodín ponorila do vody a potom narezala do kríža na oblej strane, dala piecť do vyhriatej rúry na 200°C na cca 20-30min, v polovici som ich obrátila....čo sa včera nezjedlo dnes som šupla ešte na cca 10min do vriacej vody, zliala, mierne nechala ochladnúť a ošúpala, pridala domáci vanilkový cukor, kryst.cukor podľa chuti trošku rumu a málinko horúceho mlieka, rozmixovala ponorným mixérom. Takéto domáce gaštanové pyré sa nedá porovnať s kupovaným.. už len namrvené maslové sušienky, pyré a navrch šľahačka 🙂
Dávnejšie založená téma ale práve aktuálna, tak aj ja prispejem mojim postupom. Gaštany nenarezávam do kríža, len jeden rez po vypuklejšej časti stačí, ale treba aby bol dlhý, po celej hornej časti, od zadnej časti po špičku a aby nebol hlboký, má sa len šupka prerezať. Dobre naostreným nožíkom to ide ľahko. Takto pripravené gaštany dám do misky s vodou na 3 hodiny. Rúru rozohrejem na 210°C, gaštany preložím na plech vystlaný papierom na pečenie a pečiem 40 minút na strednej priečke. Každých 10 minút plechom potrasiem a gaštany pokropím vodou. Nestalo sa mi že by nešli ošúpať, aj spodná vrstva sa ľahko ošúpe. Keď nestihneme všetky ošúpať za tepla postriekané vodou ich pár sekúnd zohrejem v mikrovlnke a zase idú perfektne šúpať.
ja len narežem a nechám piecť v rúre na 180 C a keď začnú voňať tak kontrolujem . Narezanie ide ťažko ..
Ja zas neviem uvariť, neviem ako koľko, či treba narezať......