Prosím vás, snažím sa obmedziť sacharidy - ryža, cestoviny, zemiaky. Čo by som mohla ako prílohu? K mäsu, rybe. Väčšinou si dávam šalát - paradajka, paprika, uhorka...ale chcelo by to zmenu. Napr.nejake zeleninové placky by mohli byť? Niečo, čo by som mohla mať v chladničke zo 2 dni. Ďakujem
Hraskove pyre, karfiolove
dusenu brokolicu, tatziky uhorkovy salat, grilovanu zeleninu, rukolu paradajky...spenatove listy, alebo duseny spenat
Ja som to hraskove pyre robila prvy x a bolo vyborne
jasne, to kludne mozes. ja mam rada ako prilohu napriklad pecenu zeleninu, mrkva, zeler, cibula, batat. no proste kadeco, to sa aj dobre obmiena. alebo potom zelene salaty, ze kadejake druhy salatu si zmiesam, k tomu lyzica bieleho jogurtu.
Uz spominana pecena zelenina, kase z tekvice/mrkvy/ inej korenovek zeleniny/hrasku....karfiolova "ryza", zapekama brokolica so syrom...zelerove hranolky...
Bataty na každý spôsob a tepelne upravenú zeleninu.
Alebo zelene lusky na masle, okorenit, psolit
Karfiolova ryža, pečená zelenina(cuketa, paprika, cvikla...) dusene fazulove lusky, varena brokolica....MNAM
Bataty obsahuju vela sacharidov, takze tie by som ja len s mierou. Teraz v sezone je skvele tekvicove pyre, alebo pecena cvikla, pecena tekvica a pod. Najmenej sacharidov maju strukoviny, ja mam rada napr. cervenu sosovicu, alebo si kupujem taku zmes, ako hrstka, ale je tam len viac druhov sosovice a nejake vlocky, z toho sa da tiez spravit priloha. No a neviem, ci ti ide prvoplanovo o znizenie sacharidov, alebo len vynechanie tych "horsich", ako cestoviny a pod. Ale u nas ako priloha fici aj pohanka, pseno, quinoa.
Ja robievam pyre z hokaida, alebo grilovanu zeleninu (napr cukina, sampiony, baklazan, mrkva, hokaido, cvikla), varena brokolica/karfiol, lusky…Takto na jesen a v zime mi viac chuti tepla zelenina a salaty zas v lete.
Ďakujem za tipy. Chcem trochu schudnúť, plus zmenit trsoku jedálniček. Musim variť pre zbytok rodiny, tak chcem si aspon tou prílohou trosku pomôct....
tak za mňa jedine zeleninka ako príloha. ak ti teda nevyhovujú zemiaky či cestovina.
@akvi tu zmes normalne varíš? Ako?
Zmes sa volá "pestrá šošovicová zmes" a robím z nej aj klasika polievku, ale aj ako príloha je super, normálne uvarím a zlejem vodu, alebo ak robím niečo dusené, napríklad kuracie stehná na zelenine, alebo také tie "indické" jedlá ( ja tak volám všetko, čo varím v jednom hrnci a dávam veľa kari korenia 😅), tak to pridám priamo, len to chce proste viac tekutiny. Ja si ju aj namáčam, aby sa rýchlejšie uvarila.
Celozrnny kuskus, bulgur, pohanku, strukovinove cestoviny. Ja mam napriklad velmi rada paradajkovu sosovicu, sosovicu povaris s krajanymi paradajkami.
Ružičkový kel, zeleninové pyré, karfiolová ryža, zeleninové placky, šaláty, kapustové, pečená zelenina, bulgur, pohánka...
Ja mam rada mrkvove alebo zelerové hranolky. Normálne ich nakrájať na hranolky, do misky dat trochu olivového oleja, soľ, čierne korenie, pretlačený cesnak, pripadne môžeš aj bazalku, rozmarín, tymián.... Pomiešať v tom hranolčeky a sups do rúry na 200 stupňov. Sú výborné k rybe.
Díky moc, ani som nevedela, že to môže byť také pestre
Este quinoa, bulgur, cervenu sosovicu (ta sa vari strasne rychlo), hrachovu kasu, karfiol ako ryzu, mrkvove alebo cuketove "spagety". Ja mam ale rada aj sladke zemiaky - nie vela, ale aj kusok staci - a su vyzivne.
Inak, ak mozem poznamku, sacharidy nie su nepriatelom; vacsim "zlom" su tuky. Skus si to odmerat, kolko oleja das do varenia, a prepocitat si to kaloricky na gramaz zemiakov. Mozno budes prijemne prekvapena, ze ked uberies tuku, mozes aj ten zemiak, ci ryzu a na kalorie to vyjde narovnako.
Cuketove placky napr