Pridávate smotanu do francúzskych zemiakov?

2. aug 2024

Ahojte, odmalicka mama, starka atd. doma davali do francuzskych na konci smotana, vajicko rozmiesane a zaliali. Ale mam pocit, ze vdaka tomu z nich byvam nafuknuta ako balon.
Co pridavate do francuzskych Vy? 🫣

stvura
2. aug 2024

ja davam na pol kysla/sladka smotana, vajicka, sol, cervena paprika

autor
2. aug 2024

@stvura uuuha to znie ako este tazsie kombo 😳 lebo moc ich mam rada ale dam si porciu a travim aj 3 hodiny 🙄🤦‍♀️

stvura
2. aug 2024

ale ved to nemusis dat hektolitre 🙂 (papriky je CL, smotana na varenie a kysla smotana su lahsie ako len smotana 33 percentna co davas ty, prip. dat jogurt), - sprav si - znie to tvoje travenie na problem s laktozou len ciste, daj len zeleninu uvarenu vo vode, prip. bujon...ja jem za maly tanier a vela prilohy k tomu...ono to ma byt len zaliate aby to drzalo pokope, nie aby to bola smotana so zemiakmi 🙂

ina2405
2. aug 2024

Bezlaktózovē mlieko a vajíčka, tým zalievam. Navrch dávam ešte postrúhaný tvrdý syr kvôli kôrke.

ovaaa
2. aug 2024

Ja dávam uvarené pokrájané zemiaky, vajíčko, soľ a zalejem troškou mlieka. Voľakedy som dávala aj klobásku teraz už nie. Pred dopečením na vrch dám syr. Podávam s pochúťkovú smotanou a ešte postrúhaným syrom, ako kto má rád.

syja
2. aug 2024

Plnotucne mlieko vajíčka sol horcica. A zalievam to hned na začiatku.

moonlight1210
2. aug 2024

Pouzi bezlakto syr a smotanu. Moze byt, ze uz sa ti rozbieha intolerancia.

Ja zmiesam struhany makky syr, smotanu na varenie (10%), trosku soli, trosku korenia a vajicka.
Zamiesam to do zakladu, ak je vsetko nakrajane na kocky, alebo to tym len rovnomerne pojelem, ak je to krajane na platky a pekne poukladane na vrstvy, aby som ich nepokazila (syr ostane hore, smotana stecie medzi vrstvy) a da sa to piect.

luxus10
2. aug 2024

ak jedlo obsahuje vsetky zlozky zivin, kazde fyziologicke travenie trva 3-4 hodiny, a ako posledne telo travi tuky....

autor
2. aug 2024

@stvura ano len ta smotana mozno to robi 🤷‍♀️

autor
2. aug 2024

@ina2405 cisto mlieko? nie je to potom take vodnate? 🙈

autor
2. aug 2024

@syja a potom uz len do truby?

autor
2. aug 2024

@moonlight1210 akurat sme riesili pred letom testy a vsetko OK 🤷‍♀️

autor
2. aug 2024

@moonlight1210 davas viac ci 1 vajko?

luxus10
2. aug 2024

ta smotana moze robit problem ludom, ktori ju nekonzumuju casto...nemusi byt za tym hned intolerancia, len je to proste zivocisny tuk...

katica06
2. aug 2024

Nedávam vôbec (v poslednom čase ani vajcia)a nevadí nám že to nedrží pokope iba syr na vrch

ina2405
2. aug 2024

Nie je to vodnaté

doriiis
2. aug 2024

Ja len zalievam smotanou na slahanie

ivetz
2. aug 2024

A nevadí ti vajco? Ja som nafúknutá z vajec - varených. Ak sú inak zapracované, to mi neva...

pininka1
2. aug 2024

Mala by ísť len smotana, naj 30%, vo vnútri sú vajcia, je to samo o sebe nafukovacie, načo dávať ešte do smotany a s tým zalievať.

autor
2. aug 2024

@luxus10 tak tak, my si varime vacsinou zdravo takze u nas slahacka ani smotana 🙈

autor
2. aug 2024

@ivetz nie tie jedavam casto 🙈

erikab82
2. aug 2024

Ja nedávam ani smotanu ani syr. Sprav si podľa seba ako ti vyhovuje.

terina25
2. aug 2024

Ja nedavam smotanu vobec

konikmodry111
2. aug 2024

Ja dávam len smotanu na varenie. Môžeš pridat aj trosku mlieka. A občas + trosku parmezánu (niekdedy primiesam aj iný struhany syr )
Vajíčka nedavam nikdy

3princezne
2. aug 2024

Mozes skusit aj rastlinnu smotanu, dnes uz maju chutne a su skoro v kazdom obchode. Ja som ako dieta po takych francuzskych zemiakoch so smotanou skoncila tyzden v nemocnici, co som nevedela prestat vracat.

ivetz
2. aug 2024

...tak vyskúšaj bez smotany. Ja ju tiež nedávam vždy. A robila som aj tak, že som uvarené zemiaky pretlačila cez ten krúžok, zmiešala s vyšľahanými a osolenými vajcami, dala do pekáčika vytretého masťou a vysypaného strúhankou, na túto zmes som navrstvila klobásu a potom znova zemiakovo-vajcovú zmes, prikryla a ku koncu som nechala vrch zapiecť. Nedávala som žiadnu smotanu, mlieko...

3princezne
2. aug 2024

Inak k tej intolerancii, cele detstvo som chodila na alergo imuno, nic mi nezistili, mavala som obcasne traviace epizody. A intoleranciu mi zistili az teraz v dospelosti po dlhych rokoch, bola som na sibo teste a konecne pricina mojich problemov zacala davat zmysel

autor
2. aug 2024

@3princezne mne aj na gastre po histologii vyslo vsetko OK 🙈

lukbe
2. aug 2024

Zemiaky, vajíčka, klobásky, oregano, soľ, korenie, kyslú a sladkú smotanu pol na pol. Problém môže byť aj v saláme alebo klobaske.

beckinka
2. aug 2024

Tak skús bezlaktozovu smotanu napr rajo na varenie, bežne dostať v obchode