Čauko. No. Tak včera som šiel robiť vypražany syr, nalial som pol litra oleja do pánve, zapol na plne gule, nech sa to rýchlo zohreje. Do toho ma zavolal syn, že nevie s lietadlom vybombardovať japonsku zakladňu (má taku hru z druhej svetovej). Tak som šiel k PC, zakladňu som mu vybombardoval, medzitym som samozrejme uplne zabudol na olej. Pridem ti po 10 minutach späť do kuchyne, poviem si "ku*va olej". Kuknem do harenca, dymilo sa z neho riadne a aj smrdel. Ale nevrel ešte. Tak som ho dal mimo a do druhej panvici som nalial nový olej a tam som už vypražil.
Olej v prvej panvici vychladol a teraz vyzerá byť celkom ok. Takže moja otázka je - môžem ho používať, alebo vyrutiť pol litra sviežeho čerstveho oleja? Poškodilo ho to teplo nadobro?
Pol litra oleja na vyprážaný syr...to si robil večeru pre celý blok? 😁
Ten co robi najlepsi krem na dukatove buchticky nevie, ze prepaleny olej, ktory presiel za teplotu dymivosti je karcinogenny? To ta zruinuje ak vylejes pol litra oleja za 1€ do zbernej nadoby pri Kauflande?
@viestta Viac ako to euro ma zruinuje ísť ku kauflandu (mám to 30km ku najbližšiemu) :D
@danyelia K tomu sa radšej nejdem priznávať, že ako to chodí :D
@egonsk Skôr by som povedal, že môj stratil farbu. Bol žlty a teraz je síce tiež žlty, ale "fade" :D
@thirstymonk a kde potom vynasas pouzite tuky z kuchyne?
@viestta Dva razy do roka je u nás zber papiera a popri tom zberajú aj použitý kuchynský olej. Alebo ešte dvakrát do roka (v inom čase) zberajú nebezpečný odpad - pneumatiky, motorove oleje a tak, tak aj tam sa dá vyhodiť. Keď ho dám ku papieru, tak za neho dostanem hajzelpapier, keď ho dam do nezbečpeneho , tak za neho nedostanem nič.
@thirstymonk tak ho odnes do garaze a potom ho vymenis za toaletak
@viestta No jedine že tak.
@thirstymonk ak olej ostal mutny, nie je moc vhodny na dalsie pouzitie. Inak ten lacny slnecnicovy olej z kauflandu a tesco som prestal pouzivat na vysmazanie, maximalne tak topinky vajcove, lebo inak sa velmi rychli prepaluje. Nedavno som vsak skusil kupit 2L olej vyslovene na vysmazanie (tiez je slnecnicovy), tiez kaufland znacka a schvalne som aj meral teplotu pri smazeni v nom a zvladol hranolky aj rezne uplne bez ujmy. Teplota bola do 190'c ... ten lacny slnecnicovy sa pri rovnakych teplotach prepaluje doslova pred ocami.
@thirstymonk keď pôjdeš do Lidlu kúp si polotovar syru v mraziaku a hod do rúry bez oleja žalúdok sa ti podakuje.Olej vyhod
@eliska13 No zatiaľ, čo mám skúsenosti s týmito "rúrovými" veľmi zdravými a bezolejovými náhradmi, tak jednak pri tom strávim mladosť, kým sa to spraví v tej rúre... a jednak chuťovo neporovnateľne horšie. Skúšal som rybie prsty, hranolky, americké zemiaky... bojím sa skúsiť syr :D
@egonsk Drsná strúhanka len re drsných chlapov. A to ja teda som :D
neodporúčam používať 🙂
@egonsk nepozerala🤪potrebujem rýchly obed.Pouc ma čo je na ňom zle?
@thirstymonk za 10 min je spraveny
@eliska13 Hej, ale predpokladam, že chuťovo zvratky, nie?
@thirstymonk
https://www.kosik.cz/p716016-nowaco-obalovany-s...
mas tam aj zlozenie
@viestta Nič hrozné v tom zložení nevidím.
@thirstymonk vidis, a uz si stihol napisat "zvratky"
@thirstymonk @egonsk
Slnečnicový olej všeobecne nie je veľmi vhodný na vyprážanie, ale skôr do studenej kuchyne. Ale je viacej druhov a ak je rafinovaný, tak vydrží aj fritovanie. Na vyprážanie je lepší repkový olej. 😉
Používam aj arašidový olej, ale ten je fakt len na varenie alebo dochutenie. Pri zahriatí prakticky ihneď začne dymiť. 😉
@thirstymonk Klátovský slnečnicový olej na vyprážanie,je s vôňou aj bez vône,už roky pužívam.
@fido69 mne repkovy nechuti a preto vysmazam na slnecnicovom. Ten ktory som opisal som si vsimol prvy krat a velmi milo ma prekvapil, vydrzal nasobne dlhsie, takze na obale (a hlavne vo vnutri) ocividne neklamali, iked neuvadzaju max. teplotu.
Inak v azii som vysmazal na nejakom takom, ze ani zmes mydla/saponatu a repkoveho oleja by nedokazalo vytvorit tu chut... nebol to palmovy, ale netusim z coho bol. Asi najhorsia skusenost pre mna zatial 😅
Ja neriešim oleje, kľudne spravim ryzek aj na madite, nerobi mi to problem :D
@thirstymonk prepaleny olej je tmavy a smrdi.