Prepálil som olej

thirstymonk
17. sep 2024

Čauko. No. Tak včera som šiel robiť vypražany syr, nalial som pol litra oleja do pánve, zapol na plne gule, nech sa to rýchlo zohreje. Do toho ma zavolal syn, že nevie s lietadlom vybombardovať japonsku zakladňu (má taku hru z druhej svetovej). Tak som šiel k PC, zakladňu som mu vybombardoval, medzitym som samozrejme uplne zabudol na olej. Pridem ti po 10 minutach späť do kuchyne, poviem si "ku*va olej". Kuknem do harenca, dymilo sa z neho riadne a aj smrdel. Ale nevrel ešte. Tak som ho dal mimo a do druhej panvici som nalial nový olej a tam som už vypražil.

Olej v prvej panvici vychladol a teraz vyzerá byť celkom ok. Takže moja otázka je - môžem ho používať, alebo vyrutiť pol litra sviežeho čerstveho oleja? Poškodilo ho to teplo nadobro?

egonsk
17. sep 2024

@thirstymonk prepaleny olej je tmavy a smrdi.

danyelia
17. sep 2024

Pol litra oleja na vyprážaný syr...to si robil večeru pre celý blok? 😁

viestta
17. sep 2024

Ten co robi najlepsi krem na dukatove buchticky nevie, ze prepaleny olej, ktory presiel za teplotu dymivosti je karcinogenny? To ta zruinuje ak vylejes pol litra oleja za 1€ do zbernej nadoby pri Kauflande?

thirstymonk
autor
17. sep 2024

@viestta Viac ako to euro ma zruinuje ísť ku kauflandu (mám to 30km ku najbližšiemu) :D

thirstymonk
autor
17. sep 2024

@danyelia K tomu sa radšej nejdem priznávať, že ako to chodí :D

thirstymonk
autor
17. sep 2024

@egonsk Skôr by som povedal, že môj stratil farbu. Bol žlty a teraz je síce tiež žlty, ale "fade" :D

viestta
17. sep 2024

@thirstymonk a kde potom vynasas pouzite tuky z kuchyne?

thirstymonk
autor
17. sep 2024

@viestta Dva razy do roka je u nás zber papiera a popri tom zberajú aj použitý kuchynský olej. Alebo ešte dvakrát do roka (v inom čase) zberajú nebezpečný odpad - pneumatiky, motorove oleje a tak, tak aj tam sa dá vyhodiť. Keď ho dám ku papieru, tak za neho dostanem hajzelpapier, keď ho dam do nezbečpeneho , tak za neho nedostanem nič.

viestta
17. sep 2024

@thirstymonk tak ho odnes do garaze a potom ho vymenis za toaletak

thirstymonk
autor
17. sep 2024

@viestta No jedine že tak.

egonsk
17. sep 2024

@thirstymonk ak olej ostal mutny, nie je moc vhodny na dalsie pouzitie. Inak ten lacny slnecnicovy olej z kauflandu a tesco som prestal pouzivat na vysmazanie, maximalne tak topinky vajcove, lebo inak sa velmi rychli prepaluje. Nedavno som vsak skusil kupit 2L olej vyslovene na vysmazanie (tiez je slnecnicovy), tiez kaufland znacka a schvalne som aj meral teplotu pri smazeni v nom a zvladol hranolky aj rezne uplne bez ujmy. Teplota bola do 190'c ... ten lacny slnecnicovy sa pri rovnakych teplotach prepaluje doslova pred ocami.

eliska13
17. sep 2024

@thirstymonk keď pôjdeš do Lidlu kúp si polotovar syru v mraziaku a hod do rúry bez oleja žalúdok sa ti podakuje.Olej vyhod

egonsk
17. sep 2024

@eliska13 no v tomto pripade aj prepaleny olej by menej skodil ako ten "polotovar" ... si niekedy pozerala zlozenie? Nevraviac o tej drsnej struhanke...

thirstymonk
autor
17. sep 2024

@eliska13 No zatiaľ, čo mám skúsenosti s týmito "rúrovými" veľmi zdravými a bezolejovými náhradmi, tak jednak pri tom strávim mladosť, kým sa to spraví v tej rúre... a jednak chuťovo neporovnateľne horšie. Skúšal som rybie prsty, hranolky, americké zemiaky... bojím sa skúsiť syr :D

thirstymonk
autor
17. sep 2024

@egonsk Drsná strúhanka len re drsných chlapov. A to ja teda som :D

simonamkr
17. sep 2024
Používateľ simonamkr je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od simonamkr.

neodporúčam používať 🙂

eliska13
17. sep 2024

@egonsk nepozerala🤪potrebujem rýchly obed.Pouc ma čo je na ňom zle?
@thirstymonk za 10 min je spraveny

thirstymonk
autor
17. sep 2024

@eliska13 Hej, ale predpokladam, že chuťovo zvratky, nie?

thirstymonk
autor
17. sep 2024

@viestta Nič hrozné v tom zložení nevidím.

viestta
17. sep 2024

@thirstymonk vidis, a uz si stihol napisat "zvratky"

fido69
17. sep 2024

@thirstymonk @egonsk
Slnečnicový olej všeobecne nie je veľmi vhodný na vyprážanie, ale skôr do studenej kuchyne. Ale je viacej druhov a ak je rafinovaný, tak vydrží aj fritovanie. Na vyprážanie je lepší repkový olej. 😉

Používam aj arašidový olej, ale ten je fakt len na varenie alebo dochutenie. Pri zahriatí prakticky ihneď začne dymiť. 😉

rozculena
17. sep 2024

@thirstymonk Klátovský slnečnicový olej na vyprážanie,je s vôňou aj bez vône,už roky pužívam.

egonsk
17. sep 2024

@fido69 mne repkovy nechuti a preto vysmazam na slnecnicovom. Ten ktory som opisal som si vsimol prvy krat a velmi milo ma prekvapil, vydrzal nasobne dlhsie, takze na obale (a hlavne vo vnutri) ocividne neklamali, iked neuvadzaju max. teplotu.
Inak v azii som vysmazal na nejakom takom, ze ani zmes mydla/saponatu a repkoveho oleja by nedokazalo vytvorit tu chut... nebol to palmovy, ale netusim z coho bol. Asi najhorsia skusenost pre mna zatial 😅

egonsk
17. sep 2024

@rozculena to ci je vonavy, alebo nie je na nom niekde uvedene? Raz som mal to stastie kupit klatovsky, ktory tak extremne vonal slnecnicami, ze tie rezne sa nedali riadne jest ani s kyslym salatom... Odvtedy sa mu vyhybam. Predtym som taky aromaticky klatovsky nemal.

rozculena
17. sep 2024

@egonsk u nás som kúpila len ten voňavý,ja to mám rada,keď to voní,ako pražené slnečnicové semienka,ale chuť má úplne neutrálnu.....
Je ich viac druhov,áno je na ňom napísané bez vône,vygoogli si,dá sa kúpiť aj online

thirstymonk
autor
18. sep 2024

Ja neriešim oleje, kľudne spravim ryzek aj na madite, nerobi mi to problem :D