Prečo sú palacinky po opečení tvrdé?
Ahojte, vždy keď robím palacinky tak po opečení sú také ako kartón, neohybne. Chuťovo sú mňam no len to ze sú také tvrdšie
@vasjar Treba skúsiť iný recept, možno veľa muky 🤷♀️
@macikovaiveta na 200g múky dám 300ml mlieka, 100ml oljea a 100 ml minerálky
cize oplatky... skus iny recept, alebo redsie a trosku hrubsie a inak ja ich ukladam na seba a zakryvam pokrievkou, lebo tiez sa mi to stava na niektorych aj ked napr. 5 ks je ok, dalsie su oplatkove, a zmaknu...
@vasjar Vyskusaj takto: 300 ml mlieka, 200 ml vody (moze byt aj perliva mineralka), 50 ml oleja (ja davam este menej), 2 vajicka, 3 PL kryst.cukru (alebo podla chuti)
Panvicu poriadne predhrej a palacinky davkuj az ked pri davkovani zacne cesto okamzite vydavat ten sustivy zvuk. Decka ich miluju, hlavne, ak rozlejem okraje po bokoch panvice tak, ze su uplne tenunke a chrumkave a stred je uzasne jemny a makky 😉
@vasjar no ok.. cca recept mam takyto (ja idem od oka, cize presne neviem, vodu a mlieko lejem kym nema konzistenciu akurat), 300g, muka + kypriaci, soda s mliekom pol na pol cca 600ml, olej max lyzica dve, cukor, sol a dve vajcia...
a musi byt riadne rozohriata panvica, ja natieram olejom, elbo na suchej to nie je ono
@vikusjk muka ti tam v recepte chyba 🙂
ja som ešte o minerálke nepočula 😲 .. ja dám len olej, vajco, mlieko a hladkú múku ... potom s naberačkou skúšam hustotu a buď dosypujem múku alebo mlieko...
@veronika3110 dava sa mineralka / resp ono original sa dava soda, riadne bublinkova :D stary recept babkovsky...
@vasjar musis mat dost riedke cesto aby sa rychlo prepiekli a zaroven nevyschli. Ked je cesto huste, kludne pridaj mlieko. A lepsie je ak sa nacha cesto postat, kludne aj pol dna, muka viac navlhne a potom su jemnejsie. Ak cesto zhustne, treba pridat tekutinu. T takeho cesta sa urobia krasne tenucke a su rychlejsie upecene
@simca06022011 to fakt prvýkrát počujem.. ani moja mama a svokra také nerobí .. :D zrejme sa tie recepty líšia ... vlastne.. ako všade.. :D stačí sa napr. pozrieť na kapustnicu :D
Po dopeceni a nejedeni urcite prikryt.
mne moja babka poradila, ze treba dat trochu oleja na panvicu po kazdej druhej. tiez som ich mala tenke a tvrde, teraz su super 🙂
ano a olej davam normlane tym stetcom :DDD iba stym natriem panvicu
Vajcia tam nemáš.Moj recept:
250 g polohrubej múky
2 dcl vody
3 dcl mlieka
Štipka soli
2 vajcia
1 dcl olej
Davam odhadom, ale maximlane iba polovicu vahy muky na vahu mlieka (takze 250 g hladkej muky a skoro 500 ml mlieka).
Musi to byt polotekute az takmer tekute, nie hutne. (A este vajicko, najlepsie len zltok, ale kludne cele, kto by sa s tym babral, trochu cukru a stipku soli). Potom nechat odstat 20-30 minut, aby muka v mlieku nabobtnala a cele sa to spojilo.
Treba sa s tym naucit robit, aby sa netrhali (oleja na kazdu palacinku co najmenej. Na panvici skor akoby len stuhla a chytila zlatohnedu farbu, nie sa v bublajucom oleji osmahla ako rezen. Obvykle z prvej strany asi tridsat sekund a z druhej tak desat.).
Oni z toho vyjdu velmi tenke, ale vlacne a este aj na treti den z chladnicky (kde vie vacsina palaciniek stuhnut, a ak sa toho samozrejme doziju, lebo ich vsetci pojedia) stale vlacne a makke.
Ale musela som vela palaciniek porobit, nez som odhladla spravny pomer, ktory mi funguje. 🙂
necitala som orispevky ale ja ich zakryvam medzi 2 plytke taniere a zmaknu 👍
@vasjar 200g hladká múka
Kryštálový cukor...od oka
0,5 l mlieko
1dcl olej
2 vajcia
Na panvicu dáme olej, strašne málinko možno polku polievkovej lyžice a len na začiatku prvý a posledný krát.
Toto je ešte recept mojej prababky, natenúčko rozliať na panvici, ......jedna z mála vecí čo mi aj moja svokra pochválila sú palacinky
Ja robím palacinky 1 vajce, 300ml mlieka, 150g spaldove múky štipka soli. A sú mäkké. Nikdy som nedávala olej do cesta. Akurát keď robím prvú pozriem panvicu olejom
@zuzkaamiska jaaaj mas pravdu, sorrky, len v rychlosti z hlavy, bo ulohy sme isli robit a hen... @vasajr este 200 g hladkej muky 😉
Olej do cesta nedávam, 400ml mlieka, 200g hl. múky 1 vajíčko. Nič viac. Nelepia sa, netrhaju, nie sú mastné
Prvy krat pocujem ze sa palacinky robia aj bez vajca. Mozno skusim, lebo oblatky mi hrozne chutia.
Moj oblubeny recept je 110g muky, 2 vajcia, 200ml mlieka, 75ml vody a 50g masla (pripadne oleja)
@vasjar vyskusaj 321 palacinky, tie su uplne uzasne, jemnucke. Ja uz roky ine nerobim.
Este moze byt problem aj v tom, ze ich pecies velmi pomaly. Aj svokra mavala take tuhe, neslo mi to do hlavy, kym som nevidela ako ich robi. Slabo rozpalena panvica a vlastne ich nepiekla, ale susila.
Ja davam pomer vody a mlieka 1:1 a su uplne makkucke
@vasjar https://tojenapad.dobrenoviny.sk/dokonale-palac...
Ja robím palacinky podla tohto receptu a sú jemnucke a mäkké 🙂


@vasjar možno hutné cesto... skús urobiť redšie a budú také tenšie a jemnejšie