Baby preco sa mi parene buchty " pokrcili- scvrkli" ked som ich chcela vybrat a zlozila som vrchnak z hrca?? Dovtedy boli krasne nadychane. Dakujem.
@zuzinka888 možno si ich dlho parila. Tiež som mala tento problém, ale odkedy parim 8min (ak sú malé tak menej) sú pekne.
@zuzinka888 pretože sa parili (varili) viac ako mali. Skrátiť čas parenia 👍
ja mám skúsenosť pri parenej knedli, že sa mi tak "zošúverí", keď je cesto prekysnuté, teda kyslo dlhšie, ako mu bolo treba....
Presne ako pise
@marienka1989
Cesto si nechala kysnut velmi dlho
@marienka1989 áno,aj ja viem,že ak je cesto prekysnuté.
@marienka1989 a ako dlho ma asi kysnut.? Ja som dala 0,5kg muky a cca hodinu.
@zuzinka888 boli dlho parene alebo cesto ako vyssie spomenute dlho kyslo
@zuzinka888 to nie je zas tak dlho. Podla mna problem pri pareni ...dlho boli pod parou 😉
Dakujem za odpovede. Nabuduce skusim menej parit.🤗
@zuzinka888 buchty sa vedia scvrknut aj keď sa naraz otvorí pokrievka, treba postupne vypustiť paru...alebo aj keď sa pokrievka dava bokom a pokvapká voda na ne...
@zuzinka888 ako pisem, dlho kysnute. Robim buchty od 15 rokov sama a roky sa mi scvrkavali a nevedela som prísť nato, prečo.
Robim zo 700g muky a nechávam kysnut max pol hodinu (zvycajne 20minut) a to dávam všetko spolu do parného hrnca. Keby si dlho parila, tak môžu maximálne prasknúť. Keď paris v hrnci po 4-5ks, tak hodina kysnutia, plus navyše kým “čakajú” prekysnu úplne, lebo to máš aj ďalšiu pol hodinu. Môžeš sa spoľahnúť, že je to tak, ako pisem, lebo v buchtach som majster 👌 pri všetkej skromnosti 🤣
Moja mama mi vždy tvrdila, ked jej splasli buchty, ze to zlá múka. Ze rýchlo odkryla pokrievku... Ked som už mala svokru a robila buchty ona, nikdy nescvrknute.... A zistila som, ze je to cestom. Svokra ho robí také tuhšie... Dodrží presný pomer múky a vody. Stačí pol deci mlieka navyše a je redsie,a splasne... Odkedy robím podľa svokrinho receptu, buchty sa mi vždy vydaria.
To je môj názor - cesto nesmie byť veľmi mäkké. Ale tiež je pravda, ze aj pre kysnuté cesto splasne.
@zuzinka888 ked cesto prekysne,vtedy takto splasnu. Ja si vzdy len cast cesta odtrhnem,s ktorym pracujem a zvysok nechavam v miske pod utierkou. A az ked parim prvu varku,vtedy zacnem spracovavat dalsie cesto z misky.
Mne raz jeden kuchár povedal na toto, že veľmi vrela voda, a aj sa mi to potvrdilo, ak nevrie naplno, nesplasnu😍
@zuzinka888 preparene,treba menej pariť ja iba 6 min.
Citam si tu poctivo všetky komentáre a mne nedá nereagovať! 😆 Robim buchty naozaj roky, lebo ich milujem od detstva. Moja babka robila take brutalne buchty, lenže zomrela keď som mala 8 rokov a nevedela som ani aký mala recept a ani ako ich robila a parila (pamatam len že na utierke). Ja som skúšala a skúšala a povedala som si, že raz prídem na to, aby vyzerali a chutili ako tie jej. Trvalo mi to roky. Sama svokra mi odporuca, aby som si otvorila obchod s parenymi buchtami 😂. Aby bolo jasne, parila som na platne, v hrnci hore, v hrnci dole. Parila som 6 minút, parila som 10 minút, parila som 15minut. Odkryla som pokrievku pomaly, odkryla som ju rýchlo, furt splasli ako zasliapnute fučky 😃 Skúšala som take muky a hentake. Skúšala som tuhšie cesto, redšie cesto a prd. Teraz keď robím, vždy sa mi podaria fajnucke, obrovské, nadýchane aj keď dám napríklad pol na pol muky (hladka/polohruba), aj keď som parila dole v hrnci a teraz v paraku, vždy mi vyjdu, lebo nenechám kysnut dlho. Niekedy sa zdá, že cesto vôbec nevykyslo! S cestom robím rýchlo a nemiesim ho nejak extra, tiež nesmie byt cesto vyvaľkané na tenko ☝️ naplnim dzem a ukladám do parného hrnca. Som rýchla a mám to do 10 minút - ale ja ľúbim veľké buchty. Oni ešte nakysnu, kým všetko dorobím, a zapinam na 15 minút. K tomu splasnutiu- za tie roky som preluskala všetky mozne fóra a nikde som nenasla, prečo mi furt splasnu, takze som sama musela skúšať a skusat, kým som na to prišla.
Wow, super ale to mas take XXL alebo je to fotkou? Ja robim take mini z pol kila muky mi da 20 kusov.
@zuzinka888 áno to sú take giganty, že zješ jednu a máš dosť. Ale robím aj takéto a aj menšie v jednej várke, lebo syn by takú veľkú nezjedol. A má to výhodu, máš ich extrémne rýchlo hotové, nemusíš sa piplať s 20 malými. Robím zo 700g muky. 😉
@zuzinka888 urcite to nie je kysnutim, parenim a pod.. scvrkli sa ti, lebo ked si zdvihala pokrievku, kvapla na ne voda z pokrievky. Takze ked ich budes odokryvat, pokrievku davaj prec opatrne aby na ne voda nenatiekla.
Mne sa varene knedle zrazili iba vtedy, ak som ich varila prudko. Voda musi jemne bublat. Nie prudko. Postupne odkryvam pokryvku a knedlu ihned vytiahnem a poprepichujem tou dvojvidlicou co je na maso.
Parene ovocne buchty vyberam s tou istou dvojvidlicou a ihned poprepichujem, aby vysla para.
Ja som prišla zasa na to, že sa scvrknu keď som dávala do cesta olej. Ako nedávam olej, nestáva sa to. Ani na knedle už nedávam a sú mňam.
@ajsha123 Najprv si dám teple mlieko 400-500ml, do toho 30g drozdia rozmrvim, 1 PL práškového cukru(nie kopcovitu, jedine že by si chcela veľmi sladké), zaprasim trosicku hladkou múkou a zakryjem. Potom do misky dám 700g muky (zvycajne dávam polohrubu, ale už som robila aj pol na pol, ako som spominala vyššie) štipku soli, jedno vajco, rozpustim 20g masla. Keď sa mi na “kvasku” robia bublinky, nalejem k ostatným surovinám a vymiesam, ja osobne vidličkou, aby som si nezlepila prsty 😃. Netreba vymiesavat do neviem akého krásneho cestička, len tak, aby sa spojili všetky ingrediencie. Nechám odležať 20minut, max 30. Cesto je take vláčne, skôr riedsie, lepi sa na prsty. Ja to robím tak, že nasypem kus muky k okrajom misky a polovicu cesta vyberiem (trochu sa ťahá), dám na pomucenu dosku, zo tri krat cesto premiesim a rozvalkam na hrúbku cca 1cm, možno trochu viac. Ak by si dala tenšie, môžu pri parení praskat. Nakrajam cesto na väčšie kocky, podávam dzem/nutelu a zabalim rýchlymi 4 tahmi, otocim ich spojenou častou dole na pomucenej doske ešte “pohladím v dlaniach” 😃 - uhladim tvar aby boli pekne a aby sa miesto spojenia cesta neroztvorilo pri pareni. Parak zapinam na 15 minút. A potom ich vyberiem a zľahne sa po nich zem. 😀
Po pareni nesmiete dat hned pokrievku prec.. Ale velmi poanly aby para z hrnca nevysla hned a vsetka ale postupne.. A hbed namazat troskou oleja a nescvrknu sa.
@zuzinka888 mne sa scvrknu,ked na nich nakvapka voda z vrchneho hrnca pri odkryvani.iny dovod nepoznam🤔
@minimilan ďakujem. Mám podobný recept, akurát robím z 1kg múky, pol na pol hl/polohr., droždie, cukor klasika, 1 pohár mlieka a a 1 pohar vlažnej vody, dokopy cca 575-600 ml. A mám recept, že nie maslo, ale 1/4 margarínu. A máš pravdu, nesmú prekysnut a ani prudko parit. Ja ich plním tvarohom s cukrom a sú eňo ňuňo, iné u nás nik nechce.. 🙂
@zuzinka888 boli tam dlho, tiež sa mi to stávalo, odkryla som boli krásne a napočítala do troch a sfúkli sa, parila som vtedy 12 minút a svokra mi poradila, že to je moc, že ona parí 9 minút, vyskúšala som a už sú OK. Ja dám pod sitko zovrieť vodu, naložím na potreté olejom buchty a znížim teplotu na minimum.
tiez ma to zaujima. dve sekundy uplne krasne a zrazu splasnu. podla mna ich treba popichat predtym nez sa paria