Neviete prosim prečo mi nevcuclo viečka pri zavárani? Majú sa poháre otočiť dnom hore a nechať tak cez noc( zavárala som večer) alebo nie? Som zúfalá. Už sa mi to stalo pred tým, tak som to tak nechala, že uvidím či sa to skazilo a bolo to ok. Tak už neviem, či je vôbec potrebné aby tie poháre boli zatiahnuté. Ďakujem všetkým za rady, zavárala som prvý krát tak ma prosím šetrite :D
Nalejes,zatvoris pevne,pootacas či netečie.Dalej vysterilizujes a ešte horúce ich otočis hore dnom a zabalis do deky...nechas do úplného vychladnutia.Pouzivaj zatacacie poháre,nie tie natlacacie
Ahoj, horúci džem iba nalejem do pohárov, zatvorim a na 5 min otočím hore dnom. To už nesterilizujem. Uhorky, červenú repu a pod. dám do pohárov, zalejem nálevom a sterilizujem na 85 st.C cca 25 min. Potom odkyjem, keď poháre mierne vychladnú vyberiem z hrnca a hotovo. Všetky viečka sú "vcucnuté" dnu po vychladnutí. Takže poháre, ktoré sterilizujem už potom neotacam hore dnom.
Podľa mňa si to nedostatočne dlho sterilizovala. Neskúsiš to este raz? Meriaš teplotu pri strerilizacii? Učíme sa celý život, hlavne sa nenechaj odradiť. Vieš, kto nič nerobí, ani nič nepokazí... 🍀
Nikdy poháre neotacam. Bud ich nechám vychladnúť v hrnci alebo ich dôkladne zabalím a nechám vychladnúť zabalene. Občas mi viečko nechytí, ale velmi zriedka a väčšinou je to tým, ze sa niečo dostalo pod gumicku
@kacernakokse ano. Horuce pohare sa maju otocit hore dnom, prikryt utierkou a nechat az do nasledujuceho dna. Sterilizovala si ich alebo nie ??