Prečo mi nenakyslo cesto?

lia_nka
17. okt 2020

Ahojte isla som urobiť šišky cesto mam použila som 500g muky lebo nás je malo a mam ho už hodinu pod utierkou a nie a nie nakysnut čo to mohlo urobiť ? Alebo čo tam mam dať aby nakydali

oli18
17. okt 2020

@lia_nka šo si do neho dala?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alienkami
17. okt 2020

Dala si droždie "rozbehnúť" alebo si ho dala rovno do cesta? Ak bolo droždie v poriadku, tak cesto potrebuje viac tepla.

qetka
17. okt 2020

byblinkoval ti kvasok? ja som minule bola prilis rychla a nestihol 😂

alienkami
17. okt 2020

Možno boli studené suroviny - múka, vajce, mlieko. Mlieko kľudne aj 36-37°C môže mať. Vtedy cesto kysne ako divé.
Ak máš klasický kombinovaný sporák, zapni ho na teplovzduch a misu s cestom polož hore k tým prieduchom kade ide teplý vzduch von z rúry. Malo by to pomôcť. Alebo na teplý radiátor.

boriskojespat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
17. okt 2020

ja dávam na mikrovlnku...deti stále čosi ohrievajú....alebo ak sa varí tak ku sporáku....odtiaľ ide teplo a cesto kysne...Inak kysnuť je málo hodinu...ja niekedy cesto nechám kysnúť aj 4 hod.

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabi000
17. okt 2020

@lia_nka mlieko ma byť teplé nie horúce. Keď je horúce nekysne. Možno droždie nebolo dobré. Stáva sa

michellemary
20. okt 2020

Najpravdepodobnejšie si si horúcim mliekom "zabila" kvasinky v droždí. Mlieko má byť teplé len tak, aby si jeho teplotu zniesla na ruke. (Teraz som múdra, ale mne sa predtým kysnuté tiež nedarilo)