Ahojte, prvý rok som zavarala broskyne, poháre aj viecka vysterilizovane utrete a vysušené do sucha, naložila broskyne, dala horúci sírup, zavrela som a sterilizovala na 80 stupňov 15 minút ako som nasla na internete. Potom otočila dole vrchom a zabalila do deky. Spravila som 20 pohárov. Co som tak zbežne pozerala tak minimálne 4 mi nechytili , prečo ? Už sa mi to stalo aj pri uhorkach a neviem kde robím chybu. Ešte dodám ze poháre aj viecka boli kupované nové. Ďakujem za každú radu
Mne posledné roky nechystajú vôbec marhule, tento rok aj rozmýšľam, či vôbec keďže sú drahe
1. Neotacaj hore dnom. Po sterilizovani ich len ulož ba linku a zakry do druhého dňa dekou.
2. Vyskúšaj zatvárať v umývačke riadu - stačí zaliať vlažným sirupom, zatvoriť a nechať cez noc prejsť celý program na 70stC. Ja zapnem večer umývačku a ráno je hotovo.
3. Neplň fľaše až po vrch, stačí 1-2cm od vrchu fľaše.
Ak boli viecka uz raz pouzite- otvarala si tak ze si zavit uvolnila nozom tak sa to mohlo stat a pri zakrucani sa ti nepretacali??
Ja pred tym, ako dam do zavaracieho hrnca sterilizovat, otocim prave naplneny a zavieckovany pohar dnom hore a chvilu cakam, ci nezacne kvapkat. To je podla mojej skusenosti najlepsi sposob, ako predist neprichytentm vieckam. Niekedy pohar nema idealny tvar zavitu a samozrejme ani viecko nemusi byt idealne vylisovane.
@pinkgirl mamina tak zavara, ja bohužiaľ nemám ešte umývačku riadu, kúpili sme dom a kuchyňu pomaly doplname.
@zuzinka888 písala som v príspevku ze viecka aj poháre boli úplne nové dnes kúpené
@danielahamar na marhule sa chystáme na samozber budúci víkend, porazi ma ak mi aj to nepochyta, aj zato som sem písala chcem predísť chybám.
@sisasen a tie co mi nechytili ,keď vymením viečko a budem znova sterilizovat ,nebudú marhule moc "uvarene", také ako blato ?
budu uvarené už na blato , urob bublaninu alebo ryžovy nakyp a k tomu kompot
Zacvarovaci hrniec.
Kompoty a ani uhorky nikdy neotacam a uz vobec nezabalujem do deky, vsak to bude na blato. Do deky a hore dnom balim iba dzemy, lebo tie nesterilizujem. Nalev davam, aky pride zimny, teply, horuci. Viecka nie vzdy vysusene, nove, stare, ale vzdy pred zakrucanim ich vyvarim na 5min vo vriacej vode. Nikdy sa mi nestalo, zeby mi viecko nechytilo. Na margo... drziace viecko sa kontroluje az na zimnej flasi. Marhule napriklad ani nekontrolujem, tie pri zavarani sa stlacia k uzaveru a pod nimi je volnh priestor, vtedy su dobre zavarene a netreba ani kontrolovat.
Ja zavaram takto:
Ziadny sirup nevarim, dam 2 lyzice cukru do pohara, zalejem marhule vodou z vodovodu (nie uplne po vrch), pridam stipku kyseliny citronovej. Dam naplnene zavieckovane pohare do hrnca so studenou vodou, privediem do varu a varim 5 minut. Vypnem a necham vychladnut v hrnci. Nic neotacam, nic nebalim do deky.
Ja dávam sterilizovať na 80C 20min, potom vytiahnem, viečka sú také nafuknuté a keď to chladne, tak splasnú. Hore dnom nedávam a ani do deky. Viečka so zavitom len umyjem,ak sú opakovane používané, a bez závitu dávam vždy nové. Taktiež umyjem a mokré zatváram. Raz za uhorský rok mi nechytí jeden pohár.
Ja som mala minuly rok taky problem. Neviem, co som robila zle, mali sme nove pohare, nove vicka sterilizovala som ich na 3x a nechytilo ano jedno. Potom to skusala svokra, jej chytili tak, ze sa daju lahko rukou otvorit, ale trochu puknu. Som celkom zvedava ci budu dobre.
@roja01 tiež tak robím zavriem fľašu otočím hore dnom a skúšam či odnekial netečie po zavareni ešte skúšam dokrútky rokov s utierkou a potom revratim hore dnom pod deku...a stane sa že aj nové viečko niekedy tečie alebo sa prekrúca na fľaši vyskúšam na inú a keď aj na nej letí do koša...inak mne sa zdá že teraz len také jednorazové tie viečka robí babka nebohá používala roky tie isté dookola a boli ok
@0silvia0 ja nikdy nenechavam chladnúť v hrnci horúce otáčam hore dnom pod deku a drzia
@slavomira236 ano, kazdy ma svoj overeny postup. Mne sa zas nechce otacat, vyberat a davat pod deku, lebo mi funguje tento moj sposob, lebo ja pouzivam klasicke viecka, ktore sa prichytavaju plieskami a tie sa hore dnom neotacaju...
@slavomira236 toto pouzivam, toto sa neotaca
@0silvia0 zaujal ma tvoj navod. tu vodu davas prosim do akej vysky pohara?dakujem
@zuzinabila ahoj, asi tak ako je na obrázku zobrazené.
@0silvia0 myslim teraz nie vnutri pohara🙂 ale v hrnci kolko nalejes.
@zuzinabila jaj aha, pardon, nepochopila som. Cca 2 cm pod spodný okraj tej upínacej spony.
@0silvia0 dakujem, si mila.uz len posledna otazka. ked to varis 5 min na 100 stupn., nemas potom rozvarene ? aj pri ovoci takto postupujes? dnes idem na ceresne, tak chcem skusit tvoj sposob🙂 moj je komplikovanejsi
@zuzinabila ja keď voda zovrie, stíšim plameň, a varím to 5 minút pri stíšenom plameni v zakrytom hrnci. Nepoužívam ale teplomer, čiže netuším koľko stupňov má voda. Robím to takto roky a nemám to rozvarené.
@0silvia0 jasné, rozumiem. dakujem!
Neotacaj hore dnom, nechaj zabalene v deke vychladnut do druheho dna v normalnej polohe, ja tak robim roky a ok