Prečo je koláč po upečení nízky?

pralinkaaa
21. nov 2013

Dobrý večer, prosím Vás o radu/pomoc_ som už zúfalá ked pečiem napr. bábovku, hrnčekový koláč..proste takéto obyč./viac moc neviem/ a koláče mi vôbec nestúpajú...čím to môže byť čo robím zle? už tu bola aj švagrina ktorá je na bábovky odobrník, robili sme spolu teda ona diktovala ja som robila podla pokynov, a bábovka vyšla tak žalostne nízka sama neverila..hned vraj doma tú istú upiekla a krásne vysoká...neviem už si rady..

sendy182
21. nov 2013

no tak to ja neviem........skús mi popísať postup bábovky.....aj rúru na koľko predhrievaš.........neviem či nebude lepšie diskusia ako otázka.............. 😀

briketa
21. nov 2013

to moze byt niekolko pricin, bud na strane - privela, alebo naopak prilis malo
1. teplota rury, bud sa pecie prudko a rychlo, alebo prilis pomaly na nizkej teplote
zalezi aj na ktorej mriezke. kazda rura je ina, musis vyskusat co najlepsie sedi.
2. kvalita a mnozsto drozdia, alebo pr. do peciva (nie prilis malo, ale privela pr. do peciva sposobi, ze kolac padne)
3. aj prilis vela muky alebo cukru v pomere k inym surovinam. Asi nie Tvoj pripad ked robite rovnaky recept.
4. ak sa suroviny prilis preslahaju, do masla sa naviaze vela vzduchovych bublin a kolac padne.

tak len skusat a skusat. cvik robi majstra 🙂

sono2
21. nov 2013

No divy robí aj rúra. Dobre hreje? Forma môže byť tiež nevhodná. Kypriaci prašok, dobre vymiešať vajcia, dostatočne dlho. Kypriaci vmiešať na koniec len krátko. Toto sa za normálnych okolností robí automaticky možno ti to pomôže, ak rúra nieje ideál. Najskôr bude chyba tam. Skús dať o 10stupňov viac a vždy len do vyhriatej rúry .

ichbinich
22. nov 2013

Moja mama to vzdy zvali na muku 😉
Ale nie, suhlasim s @briketa, tam je bud chyba v pomere prisad alebo v technologii postupu alebo v rure. Prve dve sa daju ovplyvnit, ruru si musis odskusat a zistit, ake nastavenie je treba. Alebo si kup teplomer do rury a skontroluj, ci rura naozaj dosiahne tu teplotu, ktora je nastavena. Tam byvaju casto odchylky. Dalsia "chyba" rur byva, ze hreju uplne nerovnomerne. Teda napr. vpredu je horuco, kolac sa z predu spali, a vzadu je chladnejsie, tam kolac este ani len nechyta farbu...
Tiez nastavenie ci teply vzduch, alebo klasicke vyhrievanie zospodu a zhora maju velky vplyv. Pri teplovzdisnom nastaveni treba znizit teplotu o 10 az 20° oproti nastaveniu klasickemu.
Ale mne sa uz tiez stalo, ze ostal kolac nizky. A to som chcela robit tortu a rozkrojit. No namiesto rozkrojenia som piekla este jeden korpus... A to v ten den mali podla mesacneho kalendara vyjst super prave taketo cesta 😀 To som si vsimla potom uplne nahodou v novinach. Takze to moju "vieru" v taketo nieco este viac "utvrdilo" 😉 😀

bodka70
22. nov 2013

ešte môže byť jeden problém, kt. spôsobí "spadnutie" cesta. Keď sa príliš skoro, kvôli kontrole otvorí rúra - chladný vzduch spôsobí spľasnutie. Ja mám zásadu, že prvých 15 minút sa rúra neotvára, aj keby čo bolo 😉 😀 😀 😀

h2
22. nov 2013

Ahoj, ak Ti prišla aj švagriná radiť a ani tak nepomohlo a pritom jej doma sa podarila, tak bude na vine jedine rúra. Iný dôvod tam nevidím. Cesto nenarastie, prípadne spľasne, ak sa rúra otvára, alebo ak pečieš pri nižšej teplote. Takže buď Ti dobre netesní, alebo nehreje, alebo aj jedno, aj druhé.

hyta
23. nov 2013

Ahoj, mne sa občas stalo, že som z rúry vytiahla vysoký koláč a po chvíľke klesol. Začala som to robiť tak, že keď koláč dopečiem, nechám ho ešte v rúre pri otvorených dvierkach a až tak po 10.minútach ho vybaeriem.Zatiaľ sa to osvedčilo.