Práca s fondamom

20. dec 2023

Ahojte, prvýkrát robim s fondamom, skusala som si odtrhnúť maly kusok a zafarbit ho gelovou farbou podľa návodu vo videu. Ale strasne zle sa mi s tým pracovalo. Trhalo sa to a to farbenie kym sa to zafarbilo cele trvalo aj pol hodinu. Niekde som videla že fondam treba trochu roztopiť , je to tak? Pretože aj vo videu sa jej krasne naťahoval a mne nie. Predtým som ho trochu stlačala v rukach ale nepomohlo, mrvil sa, trhal.

nikamia8316
20. dec 2023

dosť záleží od značky, ja som používala gélovky od wiltonu a tie sú krásne husté a sýte a ozaj stačila troška na špáradle a podľa množstva poťahovky, čo som farbila, tak to bolo max 5 minut, aby sa to celé pekne zafarbilo

h2
20. dec 2023

To si ty, čo si sem už písala, že z toho chceš robiť na tortu šmykľavku? Usudzujem podľa výrazu "fondam", ktorý si použila vtedy, aj teraz. Je to fondán a treba ho najprv rozmiesiť, normálne, ako cesto. On tým zvláčnie, zmäkne a robí sa s ním oveľa lepšie. Tiež som nikdy nemala problém s farbením, netrvalo to ani tých 5 minút, ako v príspevku vyššie.

anavixy
20. dec 2023

Suhlasim, rozrobit v rukach na tvarnu hmotu a pootm farbit. Ak by si ho zohriala napr v mikrovlnke, bude smat strednvekmi makky a horuci (ale ano da sa aj tak ked je velmi tvrdy). Nezabudni pri praci pouzivat skrob aby sa ti nelepil.