Ahojte, máme v obľube šaláty na akýkoľvek spôsob, tak by som bola rada, keby ste sem prispeli nejakými osvedčenými a dobrými receptami na šalátiky 😉
Priebežne, teda ak bude čas, tak sem nejaké popridávam... 🙂
Uvítam recepty s rôznymi semienkami 😉
Zeleninový šalát k čmukoľvek...
ľadový šalát
cherry rajčinky
mladá cibuľka, alebo pór
paprika
reďkovka
olivy
kto čo má rád, všetko nakrájať, premiešať a preliať dresingom/nesmie to v ňom plávať, iba to ním trošku ochutiť/
dresing:
olivový olej, vínný ocot, alebo víno, dijónska horčica, pretlačený cesnak/nemusí byť/, bylinky/nemusia byť/
Tuniakový šalát
tuniak vo vl. šťave, kukurica, akákoľvek zeleninka/rajčiny, paprika, olivy, šalát, cibuľka.../, popr. fazuľka z konzervy, mierne to osoliť, poliať citrónom a papať s celozrnným pečivom
Krabí šalát
1 bal. krabích tyčiniek
20 dkg šunky
4 vajcia
1 malá konzerva kukurice
1 malá konzerva hrášku
1 čínska kapusta
1 PL majonézy, ale b.jogurtu
Rukolový šalát so syrom tofu
rukola
tofu
paprika
uhorka
cherry rajčinky
všetko pokrájame, premiešame a prelejeme b. jogurtom s bylinkami
Vrstvenýbrokolicovýšalát
750 g brokolice - trochu ovarenú
1 malá červená cibuľa,najemno posekaná
85 g sušených brusníc alebo hrozienok
65 g bieleho nízkotučného jogurtu
3 PL medu
2 PL majonézy
2 PL jablčného octu
190 g nastrúhaného syru cheddar
35 g slnečnicových semiačok alebo nasekanýchvlašských orechov
30 g anglickej slaniny, môže byť opečená na panvici
Do väčšej šalátovej misy na seba navrstvíme vrstvy brokolice, cibule a brusníc. V menšej miske zmiešame jogurt, med, majonézu a ocot. Vzniknutý dressing potom navrstvíme do šalátovej misy. Posypeme syrom, prikryjeme potravinárskou fóliou a vložíme minimálne na hodinu do chladničky. Tesne pred servírovaním posypeme šalát slnečnicovými semiačkami a kúskami slaniny.
Zatiaľ toľko, neskôr niečo pridám...
Grécky šalát
250 g slaného ovčieho syra, 2 hlávky šalátu, 2 vajíčka, 1 šalátová uhorka, 2 paradajky, 150 g tmavých olív, 150 g zelených olív, 2 lahôdkové (obyčajné) cibule, štipka oregana, olej, ocot, mleté čierne korenie, soľ.
Vajcia uvaríme natvrdo. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou, olúpeme a necháme odkvapkať. Uhorku umyjeme, olúpeme a nastrúhame na plátky. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Cibuľu očistíme. Jednu nakrájame na rezance, druhú nadrobno. Zmiešame olej, ocot, soľ, korenie a nadrobno nakrájanú cibuľu. Šalátové listy, uhorku, paradajky, cibuľové rezance a olivy rozložíme na tanieri a posypeme štipkou oregana. Pridáme ovčí syr nakrájaný na kocky. Šalát prelejeme marinádou a ozdobíme strúhaným vajíčkom. Nakoniec pridáme pár kvapiek oleja.
Anglický waldorfský šalát
250 g kuracích (morčacích) pŕs, 50 g vylúpaných vlašských orechov, 120 ml smotany na šľahanie, 2 hlávky šalátu, 1 zeler, 3 jablká, 1 citrón, 1 pomaranč, 3 žĺtky, 370 ml oleja, 1 lyžica horčice, trochu cukru, 3 lyžice octu, mleté čierne korenie, soľ.
Očistené a umyté mäso dáme do vriacej osolenej vody, teplotu dáme na minimum a varíme asi 15 minút domäkka. Medzitým si pripravíme smotanovú majonézu. Žĺtky premiešame s horčicou, soľou, mletým čiernym korením a štipkou cukru. Pomocou elektrického šľahača po kvapkách vmiešame olej. Do hotovej majonézy primiešame sladkú smotanu a ochutíme. Šalát umyjeme a necháme odkvapkať. Zeler očistíme a umyjeme, menšiu časť nakrájame, prípadne nastrúhame na rezance a pokvapkáme citrónovou šťavou. Odložíme. Zvyšok zeleru nakrájame na kocky a krátko povaríme v osolenej vode, do ktorej sme pridali pár kvapiek citrónovej šťavy. Zlejeme a necháme vychladnúť. Jablká olúpeme, časť necháme na zdobenie. Zo zvyšku jabĺk vyberieme jadrovník a nakrájame ich na kocky. Krátko povaríme v citrónovej vode, precedíme a necháme vychladnúť. Uvarené mäso nakrájame na kocky a premiešame s kockami zeleru, jabĺk a majonézou. Ochutíme citrónovou a pomarančovou šťavou. Misu vyložíme celými listami šalátu. Zvyšný šalát potrháme na menšie kúsky a pridáme na misu. Z oleja, octu, soli, cukru a korenia pripravíme marinádu. Premiešame a rovnomerne vylejeme na šalátové listy. Na takto pripravenú misu pridáme majonézový šalát. Ozdobíme rezancami zeleru a strúhanými jablkami. Nakoniec posypeme vylúpanými vlašskými orechmi.
Čínsky zeleninový šalát
Rovnaké množstvo fazuľových strukov, mrkvy a kapusty, 2 paradajky, 2 plátky konzervovaného ananásu, hlávkový šalát, mleté čierne korenie, soľ.
Fazuľové struky povaríme asi 3 až 4 minúty, vyberieme, prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Mrkvu a kapustu nakrájame na jemné rezance, osolíme a okoreníme. Takto pripravenú zeleninu urovnáme na misu a ozdobíme nakrájanými kolieskami ananásu prekrojenými napoly a štvrťkami paradajok
Grécky gazdovský šalát
1 šalátová uhorka, 2 až 3 paradajky, 1 cibuľa, 2 feferónky, 1 zelená paprika, čierne olivy, bryndza, olivový olej, ocot, zelená petržlenová vňať alebo sušený majorán, mleté čierne korenie, soľ.
Zeleninu očistíme, zbavíme jadier a nakrájame na hrubšie kúsky, prúžky, kolieska a kocky. Potom ju dáme do hlbšej misy, zalejeme zmesou oleja a octu, ktorú sme osolili a okorenili mletým čiernym korením, posypeme vločkami bryndze, ozdobíme čiernymi olivami a nakoniec posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou alebo sušeným majoránom.
Hlávkový šalát s vajciami a kyslou smotanou
2 vajcia, pol pohára smotanovej omáčky s octom, 300 g hlávkového šalátu, 1 čerstvá uhorka.
Umytý a osušený hlávkový šalát nakrájame a uložíme do misy. Vajcia uvarené natvrdo nakrájame na tenké plátky a zmiešame so smotanovou omáčkou s octom a prelisovaným vajcom. Vajcia naukladáme do šalátovej misy, ozdobíme kolieskami čerstvých uhoriek a posypeme nadrobno nakrájaným kôprom (alebo petržlenovou vňaťou). Podávame k mäsovým a rybacím jedlám.
Jogurtový zeleninový šalát
1 šalátová uhorka, 4 malé cibuľky, 2 paradajky, 2 poháre jogurtu, zelená petržlenová vňať, kôpor, 1 lyžica mletej rasce, mleté biele korenie, soľ.
Uhorku nakrájame na veľmi tenké kolieska, jadrá odstránime a kolieska uhorky rozštvrtíme. Pridáme malé cibuľky nakrájané nadrobno, osolíme, premiešame a odložíme do chladu na 30 minút. Potom zmes dáme do misy, pridáme olúpané rozštvrtené paradajky, zbavené jadier, nasekanú zelenú petržlenovú vňať, kôpor a zľahka premiešame. Jogurt rozmiešame a nalejeme na uhorkovú zmes, ktorú osolíme, okoreníme rascou, mletým bielym korením a odložíme do chladničky asi na 1 hodinu. Podávame studený, ozdobený čerstvým kôprom a s chlebom natretým maslom.
Krevetový šalát
Rovnaké množstvo kreviet z konzervy, zaváranej špargle a zaváraného ananásu, 100 g majonézy, 100 ml šľahačky (alebo jogurtu).
V mise opatrne premiešame krevety so šľahačkou alebo s jogurtom, primiešame ananás a špargľu nakrájané na menšie kúsky a necháme v chladničke trocha vychladnúť. Podávame s chlebom alebo rožkami.
Kurací šalát cobb
1800 g pečeného alebo vareného kurčaťa (alebo 500 g vykosteného kuracieho mäsa bez kože), 90 g rokfortu (alebo iného plesňového syra), 175 g slaniny, 2 veľké paradajky, 1 šalotka, 2 avokáda, 500 g hlávkového šalátu, 1 citrón. Octová zálievka: 4 lyžice červeného vínneho octu, 175 ml rastlinného oleja, 2 čajové lyžičky dijonskej horčice, 3 vetvičky čerstvého estragónu, štvrť čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, pol čajovej lyžičky soli.
Do misky dáme ocot, horčicu, soľ i korenie a dôkladne ušľaháme metličkou. Tenkým pramienkom prilievame olej (stále miešame). Nadrobno nasekáme estragón, vmiešame ho do zálievky a podľa chuti dokoreníme. Vo veľkej mise zmiešame kurča nakrájané na plátky a šalotku s 3 až 4 lyžicami zálievky. Do inej misy dáme nakrájaný hlávkový šalát. Pridáme asi 3 až 4 lyžice zálievky a premiešame. Slaninu nakrájame na centimetrové pásiky, na panvici ju vysmažíme a po vybratí ju osušíme kuchynským papierom. Doprostred tanierov porozkladáme šalát a naň kuracie mäso. Okolo upravíme nakrájané paradajky, rozdrobený plesňový syr. Na mäso poukladáme vypečenú slaninu, na plátky nakrájané avokádo a pokropíme zvyškom zálievky a citrónovou šťavou (aby avokádo nezhnedlo) a podávame. Vhodnou prílohou k mäkkému mäsu je chlieb.
Kurací šalát so šampiňónmi
2 kuracie stehná, 100 g šampiňónov, 40 g masla, štvrťka zeleru, 1 kyslá uhorka, 2 lyžice majonézy, chren, worchestrová omáčka, 200 ml hydinového vývaru, na hrot noža práškového cukru. Na ozdobenie: Hlávkový šalát, olej, lyžica citrónovej šťavy, trocha práškového cukru, mleté biele korenie, soľ.
Očistené a osolené kuracie stehná prudko opečieme na masle, prikryjeme a dusíme za občasného polievania hydinovým vývarom asi 30 minút. Medzitým šampiňóny očistíme a nakrájame na lístky, zeler nastrúhame a uhorku nakrájame na kolieska. Udusené stehná necháme vychladnúť, vykostíme a mäso nakrájame na hrubšie rezance. Do zvyšku tuku a hydinového vývaru pridáme zvyšok masla, podusíme na ňom nakrájané šampiňóny, vyberieme ich do misy, osolíme a necháme vychladnúť. Potom k nim pridáme nakrájané mäso, zeler, uhorku, majonézu, v ktorej sme rozmiešali nastrúhaný chren a worcestrovú omáčku. Dobre premiešame, trochu osolíme, osladíme a necháme odpočívať na chladnom mieste asi 30 minút. Hlávkový šalát umyjeme, ochutíme zálevom pripraveným z oleja, citrónovej šťavy, zo soli, z mletého bieleho korenia a cukru, urovnáme ho na misu a zakryjeme pripraveným hydinovým šalátom. Podávame s hriankami natretými maslom a s bielym vínom.
Kurací šalát tex-mex
1800 g pečeného (alebo vareného kurčaťa, prípadne 500 g vykosteného kuracieho mäsa bez kože), 500 g hlávkového šalátu, 175 g konzervovanej kukurice (alebo mrazenej), 1 až 2 chilli papričky (podľa chuti), 2 veľké paradajky, 1 červená paprika, 1 šalotka. Octová zálievka: 4 lyžice červeného vínneho octu, 175 ml rastlinného oleja, 2 čajové lyžičky dijonskej horčice, 3 vetvičky čerstvého estragónu, štvrť čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, pol čajovej lyžičky soli.
Do misky dáme ocot, horčicu, soľ a korenie. Dôkladne ušľaháme metličkou. Tenkým pramienkom prilievame olej (stále miešame). Nadrobno nasekáme estragón, vmiešame ho do zálievky a podľa chuti okoreníme. Vo veľkej mise zmiešame kurča nakrájané na plátky a šalotku s 3 až 4 lyžicami zálievky. Do inej misy dáme nakrájaný hlávkový šalát. Pridáme 3 až 4 lyžice zálievky a premiešame. Doprostred tanierov porozkladáme šalát a naň kuracie mäso. Okolo upravíme nakrájané paradajky s kopčekmi kukurice. Na mäso poukladáme červenú papriku a všetko pokropíme zvyškom zálievky. Zľahka posypeme nasekanou chilli papričkou a podávame. Vhodnou prílohou k mäkkému mäsu a zelenine sú chrumkavé lupienky z kukuričnej múky.
Labužnícky šalát
150 g ovčieho syra, 1 hlávkový šalát, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 žltá paprika, 4 paradajky, 100 g hrozna, 2 cibule. Dresing: 150 ml olivového oleja, 150 ml ovocného octu, 1 zväzok petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička soli.
Hlávkový šalát preberieme, umyjeme a natrháme na kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Papriky očistíme, umyjeme a nakrájame na prúžky. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierok a rozštvrtíme. Olivy odkôstkujeme. Hrozno preberieme, umyjeme, rozpolíme a jadrá vyberieme. Ovčí syr nakrájame na prúžky. Všetky prísady dáme do misy a premiešame. Na dresing vymiešame olej a ocot, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a nalejeme na šalát. Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno a podávame.
Ovocný šalát zo sušeného ovocia
50 g sušených marhúľ, 50 g vykôstkovaných sušených sliviek, 50 g sušených hrušiek, 50 g sušených fíg, 50 g hrozienok, 25 g mandlí, 25 g pistácií, 25 g píniových semien, 200 ml pomarančového sirupu, na hrot noža kardamónu a škorice.
Sušené ovocie spolu s hrozienkami dobre umyjeme pod tečúcou vlažnou vodou, vložíme do misy, zalejeme čerstvou studenou vodou, prikryjeme a necháme zmäknúť v chladničke asi 24 hodín. Pred prípravou ovocie vyberieme, necháme na sieti odkvapkať a obschnúť, pridáme mandle, pistácie a píniové semená. Premiešame, dáme do veľkej misy, trocha okoreníme kardamónom a škoricou, zalejeme pomarančovým sirupom a znova opatrne premiešame. Šalát necháme vychladnúť v chladničke asi 3 hodiny. Podávame s kockami ľadu.
Pikantný sójový šalát
3 vajcia, 100 ml majonézy, 2 jablká, 1 konzerva sójových bôbov, 6 kusov sterilizovanej kukurice, 1000 g zemiakov, niekoľko kvapiek sójovej omáčky, 2 lyžice horčice, kyslý nálev z kukurice (podľa chuti), trocha štipľavej mletej papriky, mleté čierne korenie, soľ.
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Potom ich nakrájame na malé kocky. Do majonézy postupne pridáme všetky suroviny, ktoré sme nakrájali na malé kocky. Necháme na chvíľu postáť a potom vzniknutou zmesou polejeme zemiaky. Dobre premiešame. Okoreníme všetkými koreninami a pokvapkáme sójovou omáčkou. Dáme do chladničky. Podávame k vyprážaným rezňom alebo samostatne s bielym pečivom.
Provensálsky šalát
Malé, tvrdé paradajky sparíme vriacou vodou, olúpeme, nakrájame na štvrťky, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a uhorku nakrájanú na tenké kolieska. Trochu ochutíme citrónovou šťavou a olivovým olejom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame
Salámový šalát
150 g mäkkej salámy, 2 vajcia uvarené natvrdo, 100 ml majonézy, 2 lyžice sladkej smotany, 1 kyslá uhorka, 1 jablko, 2 paradajky, 2 uvarené mrkvy, horčica, nastrúhaný chren, 1 cibuľa, zelená petržlenová vňať, pažítka, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.
Salámu, uhorku, cibuľu, mrkvu, jablko a paradajky olúpeme a všetko nakrájame na tenké prúžky. Uvarené vajcia olúpeme a polovičku jedného vajca necháme na ozdobenie. Z ostatných vajec oddelíme bielky od žĺtkov a nasekáme ich. Všetko dobre premiešame, pridáme nastrúhaný chren, okoreníme, posypeme pretretými žĺtkami, nasekanou pažítkou a odložíme na hodinu do chladničky. Potom zmes znova podľa chuti dosolíme a ešte trocha okoreníme a premiešame. Hotový šalát ozdobíme kúskami vajca uvareného natvrdo a zelenou petržlenovou vňaťou.
Slavónsky kurací šalát
1 kurča asi 1000 g, 200 ml majonézy, 200 g karfiolu, 100 g hrášku, 200 g mrkvy, 1 zeler, 1 petržlen, 2 zemiaky, 1 viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Očistené a umyté kurča dáme do chladnej vody a varíme. Po 30 minútach pridáme petržlen, mrkvu a zeler. Medzitým karfiol rozoberieme na ružičky, uvaríme v osolenej vode a precedíme. Zemiaky uvaríme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Keď je kurča mäkké, polievku precedíme, mäso oberieme z kostí a nadrobno nakrájame. Mrkvu, zeler a petržlen nakrájame nadrobno a dáme spolu s mäsom do šalátovej misy. Všetko dobre premiešame a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Pridáme hrášok, zemiaky a karfiol. Ešte raz všetko premiešame so 150 ml majonézy. Zvyšnú majonézu nalejeme navrch šalátu a ozdobíme ho nasekanou petržlenovou vňaťou
Taliansky paradajkový šalát
500 g paradajok, 1 lyžica olivového oleja, kôpor, pažítka, trebulka, mleté čierne korenie, soľ.
Paradajky sparíme vriacou vodou. Ponoríme ich do ľadovej vody a olúpeme. Paradajky nakrájame na plátky alebo osminky a upravíme na malé šalátové tanieriky. Olivový olej, soľ, mleté čierne korenie a bylinky nasekané nadrobno zmiešame a týmto dresingom pokvapkáme pripravené paradajky.
Vlašský šalát
300 g diétnej salámy, 3 vajcia, 3 lyžice horčice, 2 lyžice octu, 2 lyžice oleja, 2 lyžice kečupu (paradajkového pretlaku), trocha pálivej papriky, 3 kyslé uhorky, 2 cibule, sterilizovaný hrášok, soľ.
Ocot, olej, kečup a horčicu dobre zmiešame a pridáme trochu pálivej papriky. Dáme zovrieť na sporák a odložíme na chladné miesto. Do misky nadrobno nakrájame salámu, natvrdo uvarené vajcia, uhorky, sterilizovaný hrášok (asi 80 g) a nadrobno nasekanú cibuľu. Zmiešame s nálevom, premiešame a dáme do chladničky. Podávame s bielym pečivom.
Zeleninová misa
Pripravuje sa z čerstvej zeleniny, ako sú špargľové hlavičky uvarené v osolenej vode, zelený hrášok a mladá mrkva podusené na masle, uvarené karfiolové ružičky a ružičkový kel, posypané strúhankou opraženou na masle, uvarený nakrájaný zeler a kaleráb, rozštvrtené surové paradajky a zelená paprika. Vhodnou omáčkou môže byť zápražkou zahustená voda, v ktorej sme varili špargľu a do ktorej sme pridali nasekané špargľové nožičky, kôpor nasekaný nadrobno a čerstvé maslo rozmiešané v sladkej smotane. Zeleninu upravíme na misu a polejeme omáčkou.
Zemiakový šalát
1000 g zemiakov, 5 vajec, 1 majonéza, konzervovaný hrášok, 2 mrkvy, 1 cibuľa, 2 lyžice octu, 1 väčšia kyslá uhorka, 2 čajové lyžičky horčice, čajová lyžička cukru, mleté čierne korenie, soľ.
Zemiaky dôkladne umyjeme, uvaríme v šupke a po vychladnutí nakrájame na malé kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno. Mrkvu uvaríme vo vode a nadrobno nakrájame. Vajcia uvaríme natvrdo a nakrájame. Všetko spolu s hráškom a nadrobno nakrájanou uhorkou opatrne premiešame. Do vody dáme 2 lyžice octu a čajovú lyžičku cukru. Miešame až kým nezovrie, ešte teplé vylejeme na šalát - asi polovicu tekutiny. Premiešame, pridáme majonézu, dochutíme horčicou, soľou a korením. Podľa chuti dolejeme zvyšný vývar a ešte raz premiešame. Dáme vychladnúť. Podávame k mäsu, saláme, prípadne len s bielym pečivom.
Zemiakový šalát s jablkami
500 g zemiakov, 130 g jabĺk, 5 čajových lyžičiek nasekanej zeleninovej vňate (petržlenová, kôprová a zelerová), 300 g majonézy.
Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a vychladnuté nakrájame na tenké plátky. Jablká umyjeme, očistíme a nakrájame na rovnako tenké plátky. Premiešame, zalejeme majonézou, posypeme nasekanou zelenou petržlenovou, kôprovou a zelerovou vňaťou. Necháme postáť, aby šťava dobre prenikla do zemiakov.
Šalát Capricciosa
250 g tuniaka v oleji, 1 pohár solených sardelových rezov, 2 vajcia uvarené natvrdo, 100 g čiernych olív, 1 hlávka červenej čakanky, 1 hlávkový šalát, 2 paradajky, 8 naložených chilli papričiek, 2 cibule. Dresing: niekoľko kvapiek worcestrovej omáčky, 1 šálka olivového oleja, pol šálky octu, šťavu z 2 citrónov, trochu cukru, mleté čierne korenie, pol lyžičky soli.
Hlávkový šalát a čakanku očistíme, umyjeme a potrháme na menšie kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Olivy odkôstkujeme. Sardelové rezy umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Tuniaka rozoberieme na menšie kúsky. Uvarené vajcia olúpeme a nakrájame na osminky. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierok a takisto nakrájame na osminky. Všetky prísady na šalát dáme do misy a opatrne premiešame. Chilli papričky necháme odkvapkať a rozložíme navrch. Na dresing zmiešame olej, ocot a citrónovú šťavu. Osolíme a ochutíme worchestrovou omáčkou, mletým čiernym
korením a cukrom. Pridáme do šalátu, necháme postáť 10 minút a môžeme podávať.
Šalát s dresingom z gorgonzoly
1 hlávkový šalát, 1 hlávka červenej čakanky, 1 cuketa, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 2 paradajky, 2 červené cibule. Dresing: 200 ml smotany, 200 ml jogurtu, 100 g gorgonzoly, šťava z 2 citrónov, zväzok zelenej petržlenovej vňate, trochu cukru, mleté čierne korenie, soľ.
Hlávkový šalát a čakanku očistíme, umyjeme a listy potrháme na menšie kúsky. Cuketu umyjeme, nakrájame na veľmi tenké plátky, ktoré krátko sparíme v osolenej vode, vyberieme a osušíme. Papriky očistíme, umyjeme a narežeme na tenké prúžky. Takisto nakrájame aj olúpané paradajky zbavené jadierok. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Všetky prísady na šalát dáme do misy a opatrne premiešame. Do ďalšej misy dáme gorgonzolu a roztlačíme vidličkou. Pridáme smotanu, jogurt, citrónovú šťavu a vymiešame dohladka. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a ochutíme cukrom. Dresing pridáme do šalátu, zľahka premiešame a posypeme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Gorgonzola je typický taliansky plesňový syr. Má ostrú, korenistú chuť. Vyrába sa z kravského mlieka.
Šalát s plnenými morčacími rezňami
4 morčacie rezne, 100 g kuracej pečene, strúhaný syr (parmezán), 100 g šampiňónov, 1 vajce, maslo, 300 g hlávkového šalátu, 2 paradajky, pol cibule, strúhanka, ocot, olej, múka, cukor, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.
Šalát očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Šampiňóny umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Vňať očistíme a nakrájame. Cibuľu opražíme na 1 polievkovej lyžici masla. Pridáme pečienku nakrájanú nadrobno, šampiňóny a všetko spolu na miernom plameni dusíme, pokiaľ sa tekutina neodparí. Ochutíme soľou a korením, pridáme petržlenovú vňať a jednu polievkovú lyžicu strúhaného syra. Premiešame a necháme vychladnúť. Rezne naklepeme, na každý položíme jednu polievkovú lyžicu plnky, preložíme a spojíme klepnutím tĺčika na mäso. Osolíme, okoreníme, obalíme v múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Rozhorúčime olej a rezne v ňom z oboch strán vypražíme. Paradajky umyjeme a nakrájame. Šalát potrháme na menšie kúsky a spolu s paradajkami premiešame s marinádou, ktorú pripravíme z octu, oleja, korenia, soli a trošku cukru. Rezne podávame spolu so šalátom, prerezané na polovice a s varenými zemiakmi.
Šalát Waldorf Astoria
100 g majonézy, 100 g orechov, 1 zeler, 4 jablká, 2 banány, 150 g hrozna, zelená petržlenová vňať.
Zeler uvaríme v octovej vode, nakrájame na plátky a po vychladnutí uložíme do misy. Pridáme olúpané jablká nakrájané na kocky a banány nakrájané na kolieska, prisypeme čerstvé alebo zavárané hrozno, štvrťky orechových jadier, majonézu a všetko spolu zľahka premiešame. Povrch šalátu posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou
Šalát z čakanky a paradajok
300 g čakanky, 300 g paradajok, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, 2 lyžice octu, mleté čierne korenie, soľ.
Paradajky nakrájame a dáme do misy. Čakanku očistíme, umyjeme a pridáme k paradajkám. Cibuľu nakrájame na tenké kolieska a cesnak nasekáme. Šalát posypeme cibuľou a cesnakom a ochutíme octom, soľou a mletým čiernym korením. Podávame k mäsu alebo k divine.
Šalát z čínskej kapusty
Čínska kapusta, 200 g tvrdého syra na strúhanie, 3 vajcia, malý sterilizovaný hrášok, kukurica z konzervy, pór, tatárska omáčka (alebo biely jogurt).
Čínsku kapustu nadrobno nakrájame, pridáme nastrúhaný syr, hrášok, kukuricu, pór a tatársku omáčku. Vajcia uvaríme natvrdo, nakrájame pridáme do šalátu a dôkladne pomiešame. Podávame chladné ako prílohu k jedlám.
Šalát z krabích tyčiniek
Krabie tyčinky 1 balenie, 1 majonéza, 3 lyžice bieleho jogurtu, mrazená zeleninová zmes/ mrkva,hrasok,kukurica, karfiol.../ sol, biele korenie,kari korenie
Mrazenú zeleninu podusíme, vychladnutú zamiešame s majonézou a jogurtom. Okoreníme a podávame s bielym pečivom.
Šalát z krabov
4 kraby, 2 vajcia uvarené natvrdo, 50 ml olivového oleja, 100 ml bieleho vína, 1 citrón, pol viazaničky petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Čerstvé, podľa možnosti ešte živé kraby vložíme do osolenej vriacej vody a varíme 30 minút. Potom ich vyberieme, precedíme, necháme vychladnúť a mäso (z tela i z klepiet) oberieme. Krabie mäso pomiešame s vajciami nakrájanými na kocky, s nasekanou petržlenovou vňaťou, olivovým olejom, vínom, citrónovou šťavou a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Šalát podávame na krabích pancieroch. Môžeme ho ozdobiť plátkami citróna a listami hlávkového šalátu.
Šalát z pekinskej kapusty
500 g pekinskej kapusty, 3 mrkvy, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja (slnečnicového alebo olivového), ocot, cukor, mleté čierne korenie, soľ.
Pekinskú kapustu nakrájame (alebo nastrúhame) na tenké rezance. Cibuľu nakrájame na kolieska, mrkvu umyjeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme olej, ocot, soľ a okoreníme. Podľa chuti osladíme. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť na chladnom mieste asi 1 hodinu.
Šalát zo zeleného hrášku
300 g zeleného hrášku, 5 zemiakov, olej, ocot, cukor, kôpor, mleté čierne korenie, soľ.
Hrášok vylúpeme, umyjeme a uvaríme v slanej vode. Vychladnutý polejeme olejom a posypeme nasekaným kôprom. Osobitne uvaríme zemiaky, uvarené nakrájame na kocky, zalejeme octovým nálevom a posypeme mletým čiernym korením. Hrášok dáme do stredu misy, obložíme ho zemiakmi a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou. Okolo šalátu môžeme poukladať na kolieska nakrájané natvrdo uvarené vajcia. Šalát môžeme pripraviť aj z mrazeného alebo konzervovaného hrášku.
Šalátová zmes podľa Alexandra Dumasa
Na prípravu šalátu potrebujeme červenú repu, zeler a zemiaky, všetko uvarené a nakrájané na plátky, a srdiečka hlávkového šalátu, ktoré nasekáme nadrobno. Do originálneho predpisu patrí ešte aj hľuzovka. Všetku zeleninu v rovnakom pomere poukladáme do šalátovej misy. V inej miske si pripravíme majonézovú omáčku: Žĺtky z vajec uvarených natvrdo vymiešame s olejom, pridáme nasekanú čerstvú alebo sušenú trebuľku, tuniaka z konzervy, sardelku, lyžičku francúzskej horčice, lyžicu sójovej omáčky a nasekané bielky z vajec uvarených natvrdo. Všetko osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a okyslíme citrónovou šťavou. Pripravenú zeleninu v mise zalejeme majonézovou omáčkou a zľahka premiešame.
Šopský šalát
200 g čerstvého ovčieho syra, 400 g paradajok, 250 g zelenej papriky, 500 ml oleja, 50 ml octu, 1 cibuľa, feferónky, mleté čierne korenie, soľ.
Paradajky, papriky a cibuľu nakrájame nadrobno, dáme na misu a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Olej zmiešame s octom, podľa chuti pridáme i najemno nakrájané feferónky a zmesou polejeme zeleninu. Šalát rozdelíme do misiek, každú porciu ozdobíme nastrúhaným ovčím syrom, dáme do chladničky a vychladené podávame ku grilovanému mäsu.
Špargľový šalát
300 g bielej a 300 g zelenej špargle, 2 paradajky, viazanička pažítky, 4 lyžice oleja, 4 lyžice octu, pažítka, mleté čierne korenie, soľ.
Špargľu olúpeme a uvaríme v osolenej vode. Zlejeme a necháme odkvapkať. Nakrájame na trojcentimetrové kúsky. Z 2 paradajok vyberieme jadrovník, paradajky prerežeme na štyri časti a dužinu nakrájame na rezance. Jednu viazaničku pažítky umyjeme a nakrájame. Zmiešame 4 polievkové lyžice oleja a rovnaké množstvo octu. Pridáme pažítku, osolíme a okoreníme. Zeleninu zmiešame s nálevom a na jednu hodinu odložíme do chladničky.
😉
P.S. nemám všetky vyskúšané 😅
so semienkami..
Reďkovkový šalát na japonský spôsob
reďkovka
japonská sójová omáčka
ryžový ocot (alebo mirin)
sezamové semienka
Reďkovku nakrájajte škrabkou na zeleninu na jemné plátky, alebo nožom na hrúbku zápaliek. Na marinádu zmiešajte trochu sójovej omáčky a ryžového octu alebo mirinu (sladkého ryžového vína). V prípade potreby dochuťte cukrom alebo soľou na príjemnú sladko-slano-kyslú chuť. Reďkovku zalejte marinádou, nechajte trochu odstáť a nakoniec posypte sezamovými semienkami, ktoré môžte na zvýraznenie chuti aj nasucho opražiť na panvici.
Namiesto reďkovky môžte použiť aj uhorku.
Mrkvovo-zelerový šalát s čínskou kapustou
Podávame ako prílohu alebo ľahkú večeru s celozrnným chlebom.
Potrebujeme:
2 stredne veľké karotky, kúsok zeleru, 1/4 hlávky čínskej kapusty, pšeničné klíčky, petržlenovú alebo zelerovú vňať, 2 lyžičky "Dobroty" zeleninovej prílohy do jedál, 2 lyžice bieleho jogurtu, olej lisovaný za studena (olivový alebo slnečnicový), môžu byť nepražené tekvicové semienka.
Postup:
Čínsku kapustu nakrájame na malé kúsky, nastrúhame karotku a zeler. Pridáme pšeničné klíčky, jogurt, olej, petržlenovú alebo zelerovú vňať, Dobrotu a tekvicové semienka. Zalejeme olejom. Dobre premiešame a necháme chvíľu odpočívať. Pokiaľ chceme sýtejšiu večeru, pridáme niekoľko lyžíc nízkotučného tvarohu.
fú baby, ani som nečakala, že sem prispejete takýmito litániami - myslím to v dobrom 😉 , ak bude čas, tak to pozriem a niečo doplním, ak ste sem nedali už všetko 😀 😀 😀
Červená repa s chrenom
strúhanú varenú repu zmiešať so strúhaným chrenom v pomere 3:1, osladiť, zaliať olejom, citr. šťavou, možno pridať strúhané jablká
Mrkvovo-jablkový šalát
300g mrkvy nastrúhať
100g jabĺk na rezance
100g sekaných orechov
1PL medz
citr. šťava
posypať kokosom
Grécky sedliacky šalát
8 paradajok
2 šalátové uhorky
1 cibuľa
6PL oliv. oleja
3PL červeného vínneho octu
1 strúčik cesnaku
1/2PL oregana
200g ovčieho syra, alebo fety
olivy. soľ, korenie
zeleninu nakrájať, zaliať nálevom, marinovať a nakoniec pridať na kocky syr a olivy
Šalát ELA
1 majolka
3 cibule
3 zavárané uhorky
4 vajcia natvrdo
200g dietnej salámy
3PL oleja
1PL worčestra
Kukuricový šalát
200g makkej salámy
100g tvrdého syra
1 cibuľa
2 sladkokyslé uhorky
1 konz. kukurice
nálev: 1PL horčice, 1PL oleja, ocot, soľ, korenie
ja milujem salat mojho manzela 🙂
listovy salat miesany /predavaju ho uz naporcovany v sacku/
cherry paradajky
konzerva tuniaka v oleji
olivovy olej
olivovy olej s chili paprickami /iba trosicku/
balsamico ocot
sezamove semienka
alebo carpacio:
na tanier rozlozime platky carpacio, zalejeme olivovym olejom, pridame rukolu, cherry paradajky, susene paradajky a na koniec este pokvapkame troskou oliv.oleja. podavame s opecenou bagetkou
miluska.h - presne takéto zeleninové s olejmi, octami aj ja zbožňujem, popr. s tuniakom, kukuričkou, krevetami, také majolkové, tatarkové eeee 😝
lyongirl, ja krevety nemusim 🙂 😝 a este mam rada s mozarelou a pestom... listovy salat, mozarela, cherry paradajky, olivovy olej a pesto 🙂
Rukolovy salat s piniovymi semiackami
rukola
paradajky (napr. cherry)
mozarella
piniove semiacka
aceto balsamico, kvalitny olivovy olej, sol, korenie
Paradajky a mozarellu nakrejat na kusky, vsetko premiesat a dochutit.
Rukolovo-tortelinovy salat na obed
rukola
paradajky
pesto podla chuti (vyborne s pesto rosso zo susenych paradajok)
uvarene tortellini (podla chuti bud masove alebo syrove)
piniove semiacka
parmezan
podla chuti este sol, korenie, aceto, olej
Paradajky nakrajat, parmezan nastruhat na struzlinky. Vsetko zmiesat s este teplymi tortellini, ochutit pestom, podla chuti este dochutit solou, korenim, acetom a olejom. Posypat semiackam a parmezanovymi struzlinkami.
dnes si určite nejaky šalátik vyberiem 😎
ktorý mate taký overený a chutný?
ja zbožňujem tuniakový, alebo cestovinový s rajčinkou a mozarelou
výborný šalátik, čo som robila včera pre návštevu...
Predjedlo z nórsych kreviet s pomarančom a bazalkou
350 g olúpaných kreviet / pre 6 osôb som dala 330g/
1/2 červenej papriky nadrobno nakrájanej
100 ml nadrobno nasekanej pažítky
1 pomaranč /ja som dala 2, 1 sa mi zdal málo/
šalát lollo rosso a ľadový šalát
Zálievka:
50 ml oliv. oleja
šťava z 1/2 limetky
1/2 červenej chilli paparičky nakrájanej na tenké kolieska /ja som nedávala a vôbec nechýbala/
asi 100 ml bazalky čerstvej
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
1 ČL cesnaku
soľ, č. korenie
Zmiešame si papriku, pažítku, pomaranč a krevety a natrhaný ľadový šalát. Na tanier som naaranžovala lollo rosso, na to dala zmes šalátu a preliala to zálievkou. Môže sa ozdobiť lístkami bazalky. Bolo to vynikajúce a všetkým chutilo
Ahojte 🙂. Môj obľúbený šalátik je tento: Na kocky nakrájaná uhorka, paprika, rajčinky, ľadový šalát (poprípade LOLO šalát, čínska kapusta alebo aj rukola), orestované kuracie prsia nakrájané na malé kúsky, na kocky nakrájaný syr, najlepšie eidam alebo balkánsky a nakoniec sa pridá bylinkový dresing (ja kupujem v Bille). Podávam s toastíkmi 🙂
Ahojte, ja skusim trosku z ineho sudka, lebo pravdupovediac ja sa vo vsetkom orientujem na co najmenej ingrediencii (ci varena kuchyna, alebo studena), proste si neviem tak vychutnat ak su niekde aj paradajky aj olivy aj masko aj aceto balsamico spolu (pricom kazde jedno je uzasne!)
Na dovolenke v Chorvatsku stale byvam u jednej miestnej babicky a ona mi aj vari a robi k rybam aj ku vsetkemu takyto salat - biela kapusta na jemno nakrajana(nastruhana, nasolena(prijemna zmakne), zaliata oliv. olejom + posypana pokrajanym petrzlenom (radsej viac).
Nie je to taky fajnovy salat k bagetke, alebo k syru, ale k masu a k rybam je to uzasne a svieze, jednoduche, fakt ved tam idu len dve veci a v lete to pouzivam ako prilohu namiesto zemiakov, ci ryze, takze toho treba urobit vzdy vela , zje sa to raz dva🙂
já jsem si moc oblíbila salát -- mozzarela, cherry rajčátka, bazalka (čerstvá) a avokádo...je to vynikající.
Vynikajúci šalátik z rukoly spolu s tuniakom a medovou zálievkou 🙂 Zjedol ho aj priateľ a dokonca si pochvaľoval 🙂 http://najrecept.sk/2013/06/rukolovy-salat-s-me...
Prosííím napíšte mi nejaký super receptík - odskúšaný na cestavinový šalát s kracím mäskom --- mám ho za úlohu urobiť na sobotné oslavy! Vopred ďakujem 😅
Ahojte baby ako robite letne salaty s maskom kuracim?
Moje obľúbené sú najmä rýchle s pár základnými surovinami: 1. Umytý hlávkový šalát nakrájame na tenké prúžky, pridáme nakrájané paradajky, uhorky, cibuľu, olivy a papriku. Vajíčka uvaríme na tvrdo. Scedíme tuniak v konzerve, používam značku EVA od podravky, tá sa mi osvedčila a spolu s vajíčkami pridáme do šalátu. V miske zmiešame olivový olej, vínny ocot, dochutíme soľou a korením. Pripravenou zálievkou polejeme šalát a jemne pomiešame. Šalát s tuniakom podávame s toastovým chlebom.
2. Šalát natrháme na stredne veľké kúsky, cibuľu nakrájame na tenké prúžky, cherry paradajky na polovičky a rukolu necháme celú. Všetko zľahka premiešame a dochutíme soľou, korením. Pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme olivovým olejom. Nakoniec tuniaka jemne rozmrvíme vidličkou a vmiešame do šalátu.
Ja milujem tento tuniakovy zeleninovo-ovocny....papam ho skoro stale 🙂 😅 http://www.fitrecepty.sk/recept/tuniakovy-zelen...
Dám vám sem zopár šalátov z môjho repertoáru 🙂
Ružový kapustovo-zelerovo-jablkovo-cviklovo-feniklový coleslaw
http://anetagoesyummi.blogspot.de/2011/11/coles...
Zelerovo-mrkvový šalát s majonézou a syrom
http://anetagoesyummi.blogspot.de/2010/10/jedno...
Šalát zo špenátu, cvikle a údenej makrely
http://anetagoesyummi.blogspot.de/2012/02/salat...
Šalát z feniklu, zeleru a jablka
http://anetagoesyummi.blogspot.de/2015/02/fenik...
Vietnamský šalát s bravčovou panenkou
http://anetagoesyummi.blogspot.de/2015/02/vietn...
Úžasný mrkvový šalát s dresingom z pomaranča
http://anetagoesyummi.blogspot.de/2015/01/uzasn...
Cvicklový šalát s vajíčkom a cottage cheesom
http://anetagoesyummi.blogspot.sk/2012/06/cvikl...
Francúzska zálievka na listový šalát
http://anetagoesyummi.blogspot.de/2011/11/moja-...
Šalát zo syra halloumi, špargle, paradajok a cukety
http://anetagoesyummi.blogspot.de/2014/05/salat...
Šalát z pečeného baklažánu a rukoly
http://anetagoesyummi.blogspot.de/2014/06/salat...
Ženičky, prosím Vás, kedysi sme ešte na základnej škole v kuchynke robili s učiteľkou šalát zo zaváraných fazuľových strukov s kečupom a ja neviem nikde nájsť recept. Prípadne poznáte nejaké overené recepty na šalát z fazuľových strukov? Budem veľmi vďačná 🙂
Ahojte ja robím takýto:
Cherry paradajky uhorka salatova lyžička nízkotučného bieleho jogurtu nastrúhaným cesnak podlavchuti zmiešat a sup ku masku
Zeleninový šalát s cestovinami
Ingrediencie
3 papriky, 6 paradajok, 1 cibule, 2 hrsti mrazenej kukurice, 2 šalátovej uhorky, 1 vrecúško ľubovolných cestovín, 2 štipky MAGGI Harmónie chuti, 1 fľaša Francouzský dressing, 1 čínskej kapusty
Postup prípravy
Uvaríme cestoviny podľa návodu. Medzitým nakrajame do veľkej misy všetku zeleninu.
Vychladnuté cestoviny pridáme do misy so zeleninou. Zasypeme Maggi Harmoniou Chuti a zalejeme dresingom. Všetko dôkladne premiešame.
Môžeme hneď podávať, alebo dáme na chvíľu vychladnúť do chladničky.
Rady a pomôcky od gazdinej
•Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.
Čerstvý zeleninový šalát
Suroviny: 1 hlávka ľadového šalátu, 1 menšia zelerová vňať, 4 vajcia uvarené natvrdo, 10 dkg vlašských orechov, 4 sardelové filety, 6 polievkových lyžíc olivového oleja, 3 polievkové lyžice vínneho octu, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Vajcia uvarte natvrdo. Medzitým očistite zelerovú vňať očistíme, umyteme a nakrájajte na asi 2 cm veľké kúsky. Ľadový šalát umyte, nechajte dobre odkvapkať a natrhajte na malé kúsky. Sardely a orechy nasekajte /zopár orechov si nechajte na výzdobu/, vajíčka rozštrvrťte. Všetky prísady dajte do misy. V šálke vymiešate soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, citrónovú šťavu a ocot. Olej pridávajte postupne, aby vznikol homogénny šalátový dressinng. Šalát polejte dressingom až tesne pred podávaním
Cestovinový šalát s paradajkami a mozzarellou
Suroviny: 500 g cestovín, (najlepšie fusilli), 4 lyžice kvalitného olivového oleja, 4 veľké paradajky, 2 strúčiky drveného cesnaku, 375 g syru mozzarella, 6 lístkov čerstvej bazalky, soľ, čerstvo namleté biele korenie.
Postup: Cestoviny uvaríme al dente. Paradajky krátko sparíme pod vriacou vodou, ochladíme a olúpeme. Olúpané paradajky nakrájame na nepravidelné kúsky a vložíme spolu s cestovinou do hlbokej misy. Drvený cesnak s bazalkou a olejom trochu rozmixujeme a pridáme do misy. Suroviny premiešame, pridáme natrhané kúsky mozzarelly a dochutíme soľou a korením. Ešte raz zľahka premiešame a necháme aspoň 30 minút odpočinúť. Podávame chladené.
Dobru chuť
😎