Používate fruktózu?

lucirella
30. júl 2013

Zdravim vsetky maminky.
Chcem sa opytat, ci niekto pouzivate v peceni/vareni pre deticky fruktozu miesto cukru. Ak ano, v akom pomere k cukru?
A je to vobec zdravsie? V nejakom letaku od MUDr. som sa docitala, ze deti mozu fruktozu, ked este nesmu cukor, tak som si myslela, ze je to lepsie nez biely cukor...
Vopred dakujem za reakcie.

ichbinich
31. júl 2013

Fruktoza, glukoza, sacharoza, laktoza... to su vsetko tzv. jednoduche cukry. Ani jeden nie je "zdravsi" alebo "lepsi" ako druhy...

Potravinarsky priemysel, najma s vyrobkami pre deti, nam tvrdi, ze "iba ovocny cukor", teda fruktoza a ze ake je to zdrave. Ale cukor je cukor, prilis vela ho skodi 😉

Ani tmavy cukor nie je "lepsi" ako biely rafinovany cukor. Proste je vyrobeny z cukrovej trstiny, a ten nas biely je z cukrovej repy. Ma inu chut a tym padom ine pouzitie.

Hovori sa, ze babatkam do 1 roka by sa nemalo sladit. Ved naco aj. Zrele ovocie a zelenina maju dost chuti aj bez cukru. V piskotach a pecive cukor je. Ale nad tym som si hlavu nelamala, ved ked deti zjedia kusok peciva alebo 2 piskoty, tak tolke mnozstvo cukru to nie je. Ine je, ked deti este aj piju iba dzusy, stavy a sirupy. Na pitie staci cista voda.

Neviem, ako je to s pouzivanim fruktozy pri vareni a peceni. Pri vareni by som sa riadila ochutnavanim 😉 Len viem, ze "obycajny" cukor, teda sacharoza, ma najma pri peceni a vyrobe zmrzliny svoje opodstatnenie a ovplyvnuje konecny vyrobok. Prilis malo alebo prilis vela moze mat negativny vplyv na vysledny produkt.

trudka4
14. aug 2013

Na fruktózovém cukru je napsané, že je asi o 30% sladší než normální bílý cukr

macocha
14. aug 2013

Ja fruktózu na pečenie ani na varenie nepoužívam, nemám na to dôvod.

@ichbinich Nemáš celkom pravdu, že "Ani tmavy cukor nie je "lepsi" ako biely rafinovany cukor. Proste je vyrobeny z cukrovej trstiny, a ten nas biely je z cukrovej repy."
Kopírujem z http://plnielanu.zoznam.sk/c/647/kupujete-hnedy... :
"Ľudia si vo všeobecnosti stále mýlia hnedý cukor s trstinovým. Nie je to jedno a to isté. Podobajú sa len hnedou farbou. Ak ste si v obchode kúpili hnedý cukor, vedzte, že to čo konzumujete nemusí byť dokonca ani čisto prírodný produkt. Prírodný hnedý cukor (môže sa získavať aj z cukrovej repy), neprechádza rafinovaním, ako biely a uchováva si tak všetky dôležité nutričné látky. Je aj na etikete označený ako prírodný hnedý cukor. Je oveľa ľahšie stráviteľný ako obyčajný biely rafinovaný cukor."

A fruktóza s glukózou (monosacharidy) sú jednoduchšie ako disacharidy sacharóza a laktóza. Ale v ostatnom súhlasím. 🙂