Ahoooj maminky chcem upiect drahemu a nasmu drobcovi torty chcem dat na vrch marcipan len netusim aky korpus a plnku...dakujem velmi pekne za rady 😀
ja robim plnku takto: 2,5dcl mlieka,2lyž.hladkej muky,2žltka,van.cukor-uvariť na kašu,rozmixovať sherou a dochutiť akokolvek....čokoladova,ovocna,kavova,medova,karamelova....mne a mojim blizkym chuti ovela viac ako klasicka plnka robena zpudingu....fajna je tieš torta zpunču....mňam,ja som ju robila malej ked mala rok a zožala veeelky uspech....
ahoj, tiez odporucam forum marcipanove torty.. je tam vela prijemnych, ochotnych a skusenych kociek 🙂.. mne vela pomohli..
Pod marcipan treba dat maslovu plnku (alebo maslo rozmiesane s cukrom..) aby sa netopil (rada z fora 😎 )
@love232 mám taký univerzálny a overený recept na korpus: 5 žľtkov, 24 dkg kr. cukor rozmixovať, do toho 1,5 dcl vlažnej vody. Potom priliať približne 1dcl oleja. Do vymiešaného dám 30 dkg polohrubej múky s pol práškom do pečiva. Nakoniec zamiešam sneh z 5 bielkov. Upečiem v tortovej forme a dvakrát prekrojím v pohode. Ak chceš kakaový korpus, pridáš kakao, ak orechový, tak časť múky nahraď orechami. Ak chceš svetlý korpus, tak nepridáš nič. 🙂
@love232 Ahoj,ja som robila plnku zo kinder plnku plnku z bielej čokolády a bolo to úúúplne super 🙂 Kinder: na 1 šľahačku 250ml 1x 100g kinder čokolády,nechať spolu zovrieť a po vychladnutí dať na 24h do chladničky a vyšľahať. To isté aj z bielej čokolády,len tam ide 100g bielej čokolády na 2 šľahačky. A tá biela chutí ako salko,ochhh teče mi slina 😀
ja som dala,dochutila som ho rum.aromou aby sa neviem ako to nazvať "zjednotili"chute a všetkym to chutilo,miesto plnky som ju potrela najemno lekvarom aby marcipan držal....
@love232 plnku je uplne jedno, aku das do torty, podla toho, co vam chuti, ak chces potahovat, zaklad je celu tortu natriet maslom vymiesanym s cukrom, aby sa ti potah znutra netopil. ja pre farbu a chut davam do toho masla s cukrom aj omrvinky z korpusu a lyzicku nutely🙂 nech sa dari, ak nieco, kludne pis do IP
;).vsak totok odvtedy co som doma len vypekam evedia sa dojest ;)) dnes mi akurat svokra sa smaala ze jhaj ty sinieco zmyslis a hned v sekundu zacnes vymyslat...mooc ma pecenie bavi ...uz sa neviem dockat ked bude mat drahy narodeniny ze mu spravim krasnu ortu...a asi vyhral ten puncovy
@aduskatt sak to, to sa bojim, ze mi korpus splasne, ze to potiahne na figu, chystam sa uz konecne na prvu potahovanu takze absorbujem vsetko co sa da, dneska som si aj tu zehlicku objednala na potah, neviem sice ci to bude na volaco ale aspon pre dobry pocit ze som spravila pre to vsetko aby to ako tak vypádalo 😀
@lenka268 ahoj aj ja budem v piatok piecť svoju prvú poťahovanú tortu.teda dúfam 😵 .poťah som si už pripravila s marschmalows cukríkov( cukor som mala aj za ušami),ale nakoniec som to zmiesila dokopy 😀 .dúfam že ju budem vedieť potiahnuť.kúpila som si aj novú formu takú hranatú 24x24cm.spravím asi mramorový korpus a plnku dám buď parížsky alebo pribináčikový krém. keď sa podarí odfotiť,tak pridám aj foto 😵 .čítala som tu že sa má piecť pri 150°C cca 1-11/2 hod.takže dlho.aj ja som si objednala žehličku,aj také špachtličky,takže výbavu mám 😀 .len jedno neviem,keď dám na tortu tú poťahovku,ako to zarovnám na tých rohoch ☹ .to ešte musím zistiť.tak nech sa ti tortička podarí
@audiova Ahoj, vidim ze nas trapia dost podobne veci 😀 , tiez si idem robit potah z cukrikov, treba si to urobit dopredu? ked pises ze uz si si to spravila, to som nevedela, ja mam gulatu formu priemer 26 cm. Tiez rozmyslam ako to potiahnem hlavne tie boky , ci necham hranate alebo jako 😕 , normalne som sa v noci zobudila a rozmyslala o tom, 😅 , este mi nieco napadlo, vcera som sa pytala ohladne toho masla s cukrom na vrch, ako to budes robit? ked mi ostane plnka mam tortu potriet a na to este to maslo s tym curkrom aby sa ten potah netopil? ci tortu nenatret so zvysnym kremom a potret len s maslom a cukrom 🙄 , no chystame sa na to teda riadne 😵 ,
Zvyknem robiť jahodové kocky, cesto je kakaové a plnka ružová - je to jednoduché a pekné, dá sa urobiť aj z jahodového kompótu.
hranatu potiahneme tak, ze si vyvalkate hmotu, musi byt vacsia, ako je cela torta. POtah prenesiete na tortu, uhladite najskor rohy a potom postupne natahovanim a uvonovanim urobite boky a vrch, treba postupovat opatrne a zehlickou vyrovnavat.....cim vacsi potah, tym lepsie sa robi a menej krci. Gulata sa potahuje lepsie, ale takisto treba mat potah vyvalkany na vacsiu plochu ako je torta
tak dievčence aj ja sa chystám na prvú potahovanú tortičku, ale až mm na narodeniny, ktoré bude mat v máji, bude to premiéra a ked sa vydarí tak chcem urobit mojmu malému na 1. ročik v júli. chcela by som sa opýtat, kolko marcipánu budem potrebovat na tortu, priemer 26cm, vysoká bude z troch korpusov, tada jeden prekrojený 2x a ešte jedna rada, chcem na vrchný marcipán dávat motýliky ako ich tam pripevnit, teda prilepit, marcipán o marcipán 😒
najdes tu, vsetky su overene https://www.modrykonik.sk/forum/recepty/marcipanove-torty-recepty-na-korpusy-kremy-potahove-hmoty-2/ aj recept na korpus aj plnku zavisi od toho co vam chuti
ak budes potrebovat potom sa pytaj tu https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/marcipanove-torty-rady-a-postupy/