ahojte žienky ktoré peciete torty mala by som par otázok. Chcela by som urobiť mamketortu knihu potiahnuť hmotou co by ste mi radili aku hmotu, chcela by som aj čisto bielu na poťah aj v tvarovať kvietky z jednej hmoty. Druhá vec nadychanu plnku ktorá drží svoj tvar a rýchlo sa nepokazí.
Potahovku odporúčam Smartflex, super sa s ňou robí, he snehobiela a rôzne príchuť sú.
pár krát som skúšala ten marcipán čo mávajú v lidli keď majú tie veci na pečenie ale dosť ťažko sa s tým pracuje, navyše nikdy neviem odhadnúť množstvo ale svokra robieva presne tých marshmalov cukríkov a to nie je ani tak veľmi sladké ako marcipán a je to mäkšie hlavne takže sa to lepšie rozvalká 🙂
kedysi som hmotu z cukríkov (na nete to nájdeš pod MMF) tiež používala, ale je to náročné na výrobu, prvá letela do koša, kým som sa s tým naučila robiť. Smartflex kúpiš hotový v kýbliku, sú rôzne velké balenia a pracuje sa s ním nepomerne lepšie, ako s MMF.
Len pozor, pod poťahovky aj maricipán, alebo MMF môže isť jedine maslový krém, aj dáš šľahačkový (parížsky), alebo tvarohový, poťahovku to rozmočí a roztečie sa. Ja robím z pudingu s maslom, nám chutí.
Keby si na ňu dala skôr nejaký krém? Ako mascarpone s smotanou a podobne?
poťahovku môžeš dať smartflex alebo ja používam pasta dama stella
pod poťahovku maslový krém (viac masla ako pudingu) ale do torty môžeš dať aj šlahačkový krém, záleží na čo máte chuť, prípadne môžeš urobiť aj salkový krém - na 1 uvarené salko ide 300g masla a môžeš ju dať aj pod poťahovku a vynikajúca je v kombinácii s banánom
myslím že 1kg poťahovky bude málo, musíš rátať s tým že vyvaľkanú poťahovku musíš mať aspoň o 3-4cm z každej strany dlhšiu ako potrebuješ, aby sa ti nestalo že keď prenesieš poťahovku na tortu zrazu ti bude kúsok chýbať, ja som robila podobný rozmer, celková váha torty bola cez 5kg a z toho len samotná poťahovka bez ozdôb mala skoro 1,5kg
neviem aké kvietky chceš robiť, ale ja na kvietky aj postavičky používam smartflex flower
keď mám tortu ozdobenú a skôr než zapichnem kvietky si celú tortu ponatieram bielym alkoholom, treba dávať pozor na prípadné farebné plochy a pri nich opatrne lebo keď dám viacej alkoholu, trošku pustí farbu poťahovky ale netreba sa báť rýchle otrieť do sucha a znova opatrne natrieť, nemusíš sa báť alkoholovej vône, lebo tá vyprchá a torta sa ti bude pekne lesknúť
@veronikazoja aha a prečo sa natieka alkoholom? Nie som v tomto zbehla takže radšej 2kg poťahovký kúpim.
@veronikazoja
@veronikazoja margarétka chcem robiť.... dievčatá a nemám prax v písaní na tortu no chcem tam napísať versik blahoželanie jedlo fixou ci sa to nerozpije na poťahové bojím sa nejakou plnkou aby sa mi nerozliala mamka na 70ku a naozaj si chcem dať záležať
@veronikazoja aha pre lesk
@linda276 alkohol sa natiera aby sa leskla, nemusíš tak kupovať drahý lesk v spreji, ktorý aj tak na tortu určite neminieš celý
jedlé fixky som na tortu nepoužívala, lebo na mäkkú poťahovku sa mi to nedalo, skôr to robilo ryhy ako písmo, ale na medovníkovú polevu to bolo super, ak tam chceš dať verš, ja osobne by som si ho nechala vytlačiť na jedlý papier a ten tam potom nalepila akoby to bolo stránka z knihy, prilepíš ho na poťahovku jedlým lepidlom ale pozor z vrchu sa ničím nenatiera, ja som tak dávala našim na tortu svadobné fotky k 30 výročiu svadby
tej poťahovky určite aspoň 2kg, lebo to vaľkách tak na hrúbku tak 4mm, nie príliž hrubé aby ti to pekne rysovalo tortu a zase nie príliž tenké aby sa ti náhodou neroztrhla
@veronikazoja ďakujem krásne za rady veľmi si to cením akurát mi dnes kuriér doniesol vypichovacky a radielka teším sa
@linda276 nemáš zač, rada pomôžem
dievčatá čím zalepiť marcipanove kvety na tortu treba jedlé lepidlo alebo je iná možnosť?
voda alebo bielok
@veronikazoja pekne ďakujem
Ahojte baby, mozno budete vediet, nejaka predajna v BA, kde sa daju kupit pomocky speci na ozdobne pecenie? Lebo bezne predajne, hypermarkety, domace potreby a tak, kazdy predava len "cosi", a proste nabeham sa jak blbec po meste a ani nekupujem narazovo vela, skor podla potreby, cize ked aj najdem na eshope, co by mi vyhovovalo, zase mi pride luto k 5 eurovej forme davat dalsie 4 za postovne, a este ani nevidim nazivo ako to naozaj vyzera. Cize ak by ste vedeli nejaku predajnu, ktora sa zaobera pecenim, alebo asi skor celkovo nejakym roznym hand made a dekoracno-umeleckou temou, ...ja neviem.
A ten smartflex to kde kupujete?
Tu mas vela moznosti.
Ja si robim potahovku z marschmalow sama doma.na youtube najdes video navod ako nato.z toho potom robim i ozdobky.
Krem-podla toho aky vam chuti.
Chcela by si klasiku-maslos pudingom,alebo radsej slahackovu ci tvarohovu...
Aku tortu/chutovo/si predstavujes?